Distansritt
13 maj 2018 19:58

Tuff teknisk bana sållade i Holland

ObservationstävlingDet var 15 svenska ekipage i distansritt som åkte till holländska Ermelo för att testa formen och även försöka VM-kvala på internationell trestjärnig distans. Men för nästan alla blev nog den cirka 80 mil långa resan från Malmö en viktig tankeställare.

Tuff teknisk bana sållade i Holland
My Kanel El Hamy och Zandra Lagerbäck är uttagna till EM. Arkivbild: Ulf Lonäs

Utanför Ermelo och nästan mitt i Holland, ligger Nederländernas nationella ridsportcentrum. Där har både avelsorganisationen KWPN och det nationella ridsportförbundet, KNHS, sin bas. Under fyra dagar i början på maj arrangerar man sedan några år ett internationellt meeting i distansritt.

Huvudloppet på fredagen var CEI*** 160 km med 32 ekipage från 9 länder som i år var holländskt mästerskap för seniorer i distansritt. Från Sverige fanns nio ekipage på startlinjen. Det var faktiskt lika många svenska som holländska ekipage i det öppna mästerskapsloppet. För flera i startfältet var loppet en möjlighet att klara FEI:s kval på 14 km/tim över hela VM-distansen 160 km i Tryon, USA, i september.

I vetgate 1 efter 35 km är det en större klunga som kommer in tätt tillsammans. Carmen Römer ombord på svenskuppfödda El W Dora leder mästerskapet med en knapp minut före Marijke Visser/Tarzan d´Isa. Båda ryttarna tillhör Hollands mest meriterade och rutinerade distansryttare, men i vetgate 3 var det sluttävlat för hälta för båda hästarna.

Ledningen i loppet tas över av 12-åringen Sabah du Courtisot med 25-åriga Louna Schuiten, Belgien, som genomför sin andra 160 km och vinner på 9,23.09 tim/17,2598 km/tim. Namnkunniga och rutinerade fransyskan Barbara Lissarague, 52 år, som de senaste åren tävlat för Schweiz och som genomförde Ermelo förra året och denna gång sin femtonde (!)160 km, lotsade in sin 12-åring Alhabac 2,28 minuter bakom vinnaren. Dessa två ekipage stod i en klass för sig. Holländsk mästare i distansritt blev fyran i mål D-Prodigy, 17 år, riden av Georgette Zeijen, 32 år, som debuterade på 160 km och var 50,59 minuter bakom vinnaren.

Observationstävling inför VM

För de nio svenska ekipagen var förutsättningar och målen lite olika. Landslagsledaren Leonard Liesens, som har sin bas utanför Bryssel i Belgien, var på plats. Loppet var en observationstävling för de som ville satsa på att komma med i gruppen som vill försöka ta en plats till VM i Tryon, USA, som ska anmälas den 13 juli.

Hadari/Kjell Westerback, Elf/Ella Lindblom, långväga E.S. Versace/Pia Eriksson från Östersund och My Kanel el Hamy/Zandra Lagerbäck, som är rutinerad medryttare i distansrittsveteranen Ingrid Boströms stall, hade hästar som debuterade på 160 km. Lagbronshästarna från EM förra året, Prince of Shades/Jessica Holmberg och Min Pontijack, denna gång med sin ägare Anette Falk, hade var sin uppgift. Prince skulle visa att hältan från slutbesiktningen på EM var en tillfällig otur, och Anette måste klara tiden för ett VM-kval.

Elitekipagen Hedonizt/Yvonne Ekelund, MZ Maymoon/Maria Hagman Eriksson och King of Pirates/Annelie Eriksson hade alla klarat 160 km förra året och var VM-kvalade. De tre sista hängde bra med på första sträckans 35 km. Men i vetgate 1 blev det stopp för Prince igen efter att veterinärerna begärt reinspection, och Ella utgick på egen begäran.

Utslagsgivande bana

Det som förvånade lite var att tempot på den platta banan bara låg på mellan 17,9 km/tim för de bästa och ned mot 15,5 km/tim. Vädret var utmärkt med 15 till 20 plusgrader.
– Det var en utslagsgivande bana med mycket tungsprungen sand och tekniska svårigheter, sa Ingrid Boström, och en huvuduppgift i distansritt är ju att bemästra banan på bästa sätt för sin häst och då är farten underordnad.

Hadari, E.S Versace och Min Pontijack tog det lite lugnare i bakre delen av startfältet. I vetgate 2 var det bara fem svenskar kvar när både MZ Maymoon och King of Pirates stoppats för gait. I vetgate 4 efter 114 km, och det är ungefär där agnarna brukar  börja skiljas från vetet på 160 km, så är bara Hedonizt, Kanel och Hadari samt elva ekipage till kvar i loppet. Hadari är trött men kämpar på, men veterinärerna gör tummen ned i sista vetgate efter 141 km. Totalt 11 ekipage klarar den tuffa mästerskapsbanan och med något enstaka undantag är alla uteslutna för gait dvs oregelbunden gång/hälta.

Det blir till slut en ren familjeaffär för svenskarna. En timme och 8 minuter bakom vinnaren blir My Kanel el Hamy/Zandra och Hedonizt/Yvonne godkända i slutbesiktningen på 15,39 km/tim. Yvonne Ekelund och Ingrid Boström har samarbetat i många år och båda ingick i laget som tog VM-brons år 2000 i Frankrike. Yvonne har fött upp Kanel och Ingrid har lagt grunden för Hedonizt upp till svår klass innan Yvonne fick köpa honom och de båda tog SM-silver på 160 km 2017. Både Kanel, som blev Årets 6-åriga unghäst i distansritt på Unghästfinalen 2015 och tog YRSM-silver förra året, och Hedonizt, matchas nu vidare mot en VM-biljett. Och från för-VM i april rapporteras att banorna under WEG (som är nya och inte är helt färdiga) troligen kommer att vara både tuffa, backiga och mycket kuperade med få möjligheter till återhämtande partier för hästarna.

Svensk trio i 120 km

På lördagen var det dags för resten av svenskarna att ta sig an två olika CEI** 120 km. En för seniorer med 31 starter från 8 länder och en för young rider med 14 starter. Att rida 160 km är svårt och tufft och att efter bara några timmars sömn åter sätta sig i sadeln för att tävla 120 km är ännu tuffare. Det visste både Annelie Eriksson och Maria Hagman Eriksson med sina andrahästar King Peak respektive Top Spin. FF Lawrence/Annelie Ohlén fullbordade den svenska trion.

Det var inte Marias tävlingshelg i Holland för efter 35 km blev det stopp för hälta. Två hemmaekipage och ett från UAE tog hand om täten under 93 km på 17 till över 20 km/tim. Annelie och King Peak (som är VM-kvalad) har respekt för banan och öppnar på 16,8 km/tim och plats 17. De båda gör ett bra lopp och slutar på plats elva med 7.03,36 tim/16,9972 km/tim. FF Lawrence genomför också med godkänd slutbesiktning men är 1,5 timme bakom King Peak. Segern till Frankrike och Kephren Ar Menez/Sidwell Le Bris. Med 21,195 km/tim rycker hon till sig ledningen på sista sträckan och vinner på 6.15,39 tim/19,1668 km/tim.

Det var tre svenska YR-ekipage som tog sig an en CEIYR** 120 km som även är ungdomarnas EM-distans i Pisa, Italien, den 25 juli. Ungdomarnas landslagsledare Yvonne Ekelund hade bra koll på RM Al Sheik/Hanna Johansson, Le Shadow/Mikaela Linnér och Sa´bine/Amanda Cederholm. RM Al Sheik och Le Shadow blir uteslutna efter vetgate 2 och 3 för gait. Amanda och Sa´bine ox kämpar på ensamma nästan hela vägen och gör ett jämnt och bra lopp på lite över 15 km/tim på samma bana som seniorerna. Blir sist i mål som femma 1 tim 6 min bakom vinnaren, men klarar även sin andra internationella 120 km med låga pulsvärden och på tiden 7.55,25 tim/15,1446 km/tim.

Det blir ett spännande år i distansritt med tuffa mästerskap i Italien, Slovakien och USA för både unga och äldre distansrittshästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden