Fälttävlan
25 december 2019 17:27

Tuffa förhållanden gör att terrängprovet kortas vid OS i Tokyo

Drar nerDet olympiska terrängprovet i fälttävlan kommer att kortas till omkring 8 minuter och därmed kortas också bansträckningen jämfört med tidigare OS. Det har FEI:s styrelse nu beslutat.

Tuffa förhållanden gör att terrängprovet kortas vid OS i Tokyo
Värmen och luftfuktigheten gör att terrängprovet kortas med runt 1 200 meter i Tokyo. Bilden är från testtävlingen i augusti. Foto: FEI

En bana som ska ridas på 8 minuter kommer att bli uppskattningsvis 4 500 meter lång, skriver Internationella Ridsportförbundet FEI i sitt beslut. Den ursprungliga planen var att banan skulle vara runt 5 700 meter och ta 10 minuter.

Orsaken till att banan kortas är de mätningar som gjordes vid testtävlingarna i somras, och som visade att värmen och luftfuktigheten kommer att bli påfrestande för hästarna. Mätningarna vid testtävlingen visade att hästarna presterade väldigt nära sin maximala kapacitet. Detta kunde man slå fast genom mätning av hjärtfrekvens under terrängprovet samt mätning av mjölksyrehalt, hjärtfrekvens och temperatur efter målgång.

I en rapport efter testtävlingarna som presenterades i november föreslogs dels att man överväger att korta distansen för terrängprovet, dels att provet inte går när det är som varmast på dagen.

Nu har FEI:s styrelse beslutat att terrängprovet ska kortas, samt att terrängen startar vid 07.30-08.00 på morgonen för att kunna vara avslutad runt 11 på förmiddagen, då hettan och luftfuktigheten börjar närma sig sina högsta nivåer.
Den exakta starttiden meddelas i januari, och det kommer också mer detaljerade uppgifter om terrängbanans utformning i ett senare skede.

Läs mer på FEI:s hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden