Sportnytt
5 november 2019 06:00

Värmen i Tokyo påverkar tiderna för terrängprovet i OS

HetluftHästar klarar värmen och fukten i Tokyo förvånansvärt bra, konstaterar FEI i en rapport inför OS nästa år. Men för att de ska klara det påfrestande terrängprovet så bra som möjligt kommer fälttävlansterrängen att få ändrade starttider.

Värmen i Tokyo påverkar tiderna för terrängprovet i OS
Michael Jung var en av ryttarna som deltog i testtävlingen i Tokyo i augusti. Foto: FEI

I en stor studie har Internationella Ridsportförbundet FEI undersökt hur kombinationen av långa resor, byte av tidszoner, samt hetta och fuktighet påverkar tävlingshästar. Studien gjordes i samband med testtävlingen i augusti, genom att data från hästarna samlades in både under och efter terrängprovet under testtävlingen.

Trots temperaturer på över 30 grader och hög luftfuktighet klarade hästarna detta oerhört bra och visade god hälsa under testperioden, som skedde exakt ett år före OS i Tokyo 2020. Men testerna visade också att den krävande terrängbanan i kombination med hetta och luftfuktighet fick hästarna att prestera väldigt nära sin maximala kapacitet. Detta visades genom mätning av hjärtfrekvens under terrängprovet samt mätning av mjölksyrehalt, hjärtfrekvens och temperatur efter målgång.

Rapporten föreslår dels att man överväger att korta distansen för terrängprovet, dels att provet inte går när det är som varmast på dagen. Därför har organisationskommittén i Tokyo, Internationella Olympiska Kommittén IOK och FEI tillsammans kommit överens om att starten för terrängprovet ska ske 07.30 eller 08.00 på morgonen den 2 augusti, och inte senare på dagen som det först var tänkt.

Det slutgiltiga beslutet om starttid fattas av IOK:s styrelse.

Även andra åtgärder kommer att vidtas för att hålla hästarna så svala som möjligt under OS. Stallarna blir luftkonditionerade, träningar i strålkastarljus kommer att erbjudas tidiga morgnar och sena kvällar, och det kommer att finnas tält som ger skugga, liksom kylfläktar och mobila kylanläggningar, skriver FEI.

Här finns rapporten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden