Sverige
31 januari 2020 11:03
Ridsportplus

Tuffare krav på ridsportens ledare

Nya reglerAlla som anlitas för att arbeta med barn och 
ungdomar i en förening ska från den 1 januari lämna ett utdrag ur brottsregistret. Regeln gäller inte 
tränare som håller träningar i andra sammanhang, och registerutdraget visar bara de grövsta brotten.

Tuffare krav på ridsportens ledare
Från årsskiftet ska alla som arbetar med unga i en förening lämna utdrag ur brottsregistret (Personerna på bilden har inget samband med artikeln). Foto: Carina Kvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Flera nya regler och lagar som trädde i kraft vid årsskiftet kommer att påverka ridsporten. Riksidrottsmötets beslut i fjol om registerutdrag för alla som är ledare för barn och unga i föreningsverksamhet är ett exempel.

Registerutdraget visar bara om personen är dömd för grova brott såsom mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Ekonomiska brott eller narkotikabrott redovisas inte på registerutdraget.
– Att begära registerutdrag är en bra början, och alla steg som tas är bra, men det räcker inte hela vägen. Vi upptäcker bara dem som är dömda för grova brott och vi kommer exempelvis inte åt dem som har träningar i egen regi, utanför föreningarna, säger Olle Bystedt, vice ordförande i Hallands Ridsportförbund som har arbetar med satsningen ”Det är inte ok” för att sätta fokus på kränkningar mot barn och unga.

Alla domar är offentliga

Lisa Magnusson är verksamhetsutvecklare för Trygg Idrott på Riksidrottsförbundet. Hon har ett svar till dem som vill veta mer än vad registerutdraget visar.
− Grundprincipen i Sverige är att domar är offentliga, vilket gör att man på olika sätt kan söka sig till om en person har blivit dömd för brott eller inte, säger hon.

Granskningen av ungdomsledare är ett sätt för idrotten att följa FN:s barnkonvention som blev svensk lag den 1 januari. Barnkonventionen innebär att barns rättigheter ska stärkas, liksom deras möjlighet att uttrycka sina idéer och sin egen vilja.
– Trygghetsfrågorna står högt på vår agenda. Idrotten har länge arbetat i enlighet med barnkonventionen, men nu när den blir lag får vi se över våra processer, säger Elin Gustavson, ordförande i Centrala Ungdomssektionen, CUS, i Svenska Ridsportförbundet.

Unikt inflytande av unga inom ridsporten

Till skillnad från många andra idrottsförbund är ridsporten väl framme när det gäller att låta barn och unga komma till tals. I andra idrotter är det ofta vuxna som sitter i ungdomssektionerna, men så är det inte i ridsporten. Där får ledamöterna i ungdomssektionen vara högst 25 år.
– Det inflytande unga har inom ridsporten är närmast unikt. Våra föreningsstadgar slår fast att varje förening ska ha en ungdomssektion med unga ledamöter, och att ungdomarna ska vara med i föreningsstyrelsen. Så är det även på förbundsnivå, säger Elin Gustavson.
– Men vi kan fortfarande bli bättre och behöver hela tiden arbeta med formerna för hur barn och unga ska få inflytande.

Fakta

Detta påverkar också ridsporten

Internationellt/FEI:

  • FEI:s förbud mot teknikskydd på bakbenen i hoppning utökas till att gälla även juniorer, young riders och
    U25-ryttare.
  • FEI-ponnyer ska mätas i hemlandet. Mätning på tävlingsplats kommer bara att ske i samband med mästerskap och andra större tävlingar.
  • Hårdare regler för avramlingar som sker före start på internationella tävlingar. Ryttare måste undersökas av sjukvårdspersonal innan start tillåts.

Sverige

  • Idrottslyftet, där föreningar har kunnat söka pengar till särskilda satsningar, kallas från 2020 för ”projektstöd för barn- och ungdoms-idrott”.
  • Sista året med fri vikt på tävlingsbommar. I TR 2021 blir det regel att bommarna ska väga mellan 10 och 12 kilo.
  • TR som kom 2019 gäller även 2020.
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden