Fälttävlan
5 augusti 2017 19:55

Tufft läge i NM-terrängen efter skyfallen

Redan när NM invigdes hällde regnet ner och bara några timmar senare avbröts tävlingarna på grund av åska. I morgon är det riktigt skarpt läge – ekipagen ska ut i terrängen och arrangörerna sliter för att få banan i bättre skick samtidigt som vissa redan har valt att stryka sig.

Tufft läge i NM-terrängen efter skyfallen
Sportchef Anette Berg och banbyggare Lars Christensson informerade om läget och svarade på frågor från ryttarna.

NM i Hässleholm inleddes med skyfall, åskoväder och avbrutna tävlingar. Skyrup Country Club, där dressyren och hoppningen gick, badade i vatten och terrängbanan i Hovdala några kilometer bort drabbades också hårt.

Arrangörerna har sedan dess kämpat med bland annat akutlevererat spån och grus för sexsiffriga belopp för att hålla stallar, underlag och parkering i så bra skick som möjligt under omständigheterna. Flera extra pallar spån och mängder av halm har gått åt.


Torsdagens skyfall resulterade i mycket vatten vid några delar av anlägningen. Banorna på klubben klarade sig dock betydligt bättre.

Terrängens underlag oroar
Även programmet har påverkats av regnet. Redan i torsdags avbröts tävlingarna och i dag ställdes ponnyernas terräng in, även om vädret var betydligt stabilare.

I morgon går terrängen för samtliga NM-klasser upp till tvåstjärnig nivå och den stora frågan är underlagets skick. Somliga anser redan att det inte är ridbart, medan andra ska ge banan en chans under en ny bangång i morgon bitti. Hittills har elva ekipage, majoriteten tyska, strukit sig enligt sportchef Anette Berg. Fler uppges fundera på att stryka sig.

– Med tanke på omständigheterna är det klart att vi har ställt oss frågan i vilket läge man bör ställa in, men utifrån den respons vi har fått från ryttarna är det inte aktuellt, säger Anette Berg.
– Just nu gör vi vad vi kan för att göra det så bra som möjligt för hästarna på terrängbanan. Vi flyttar hinder och grusar, men hur mycket vi än grusar kan det inte bli perfekt. Det finns våta partier på banan och några måste man ta sig förbi, även om det inte finns hinder just där. Vid de partierna är det extra viktigt att ryttarna rider med sunt förnuft.

Många samlades för briefing
Några röster har höjts gällande att hindren borde ha varit utplacerade tidigare för att undvika körning på banan då den redan var våt.
– Efter skyfallen som har varit hade vi stått här med våta delar av banan även om hindren hade varit ute tidigare, säger Anette.

Efter att tävlingarna var klara på lördagskvällen samlades ryttarna för en briefing, där information och diskussion om terrängen stod i fokus.
– Just nu är det vissa delar av banan som är bra, andra är mindre bra och andra är tyvärr inte så bra alls, konstaterade banbyggare Lars Christensson.

Han gick därpå detaljerat igenom status på olika delar av banan och var den ska förbättras ytterligare under de få ljusa timmar som återstår innan det första startskottet går.

Bra stämning på ryttarmötet
Trots det tuffa läget var stämningen god och ryttarna fick gott om tid att ställa frågor och komma med förslag. Under diskussionen avhandlades bland annat hur rep ska flyttas, var grus ska läggas och hur starttiderna påverkas. Gott om traktorer utlovas för att dra loss lastbilar och transporter, likaså tid för alla ryttare att gå banan efter att de slutliga justeringarna har gjorts.
– Därför startar vi lite senare, klockan nio, i morgon bitti. Vi vill att alla ryttare ska kunna gå banan igen och därefter själva ta beslut om de ska rida eller inte, säger Anette Berg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden