Blogg
7 augusti 2015 11:12

Tuggummi och skavsår – EM har börjat

Ja nu är vi då på EM på Ribban. Är det kaos undrar ni nu? Jovars, lite grann. Men inte mer på oss än på en del andra tycker jag. Det är grymt kul att vara här och få vara med om detta!
Var ska jag börja? Ska jag börja hemma med förra fredagen då jag sprang runt som en brinnande iller för att få allt klart hemma så att jag kunde åka?

Eller ska jag börja hos Niklas Lindbäck, där vi ägnade två dar åt att tvätta och packa ihop oss efter Sagas sommarvistelse där?

Ok jag börjar där.

23.30 fredag kväll: kommer fram till Niklas ´gård efter cirka 90 mil bakom ratten (hade varit en sväng till Göteborg på nervägen). Dödstrött, somnar pang bom i husbilen.

08-16 nästa lördag: ut på dressyrtävling med Saga och Bonnie Bee i Helsingborg. Det är lugnet de strävat efter i dressyren, och något bra har Niklas lyckats med denna sommar! Saga blir trea i ena klassen och det går helt okej i den andra.

Söndag: tvätta-packa-städa-tvätta-packa-städa. Vi mockar ur Sagas boxar sent på kvällen och tackar Niklas för hans fantastiska engagemang denna sommar. Han är i skrivande stund i Polen och vi önskar honom lycka till med tävlingarna där.

Måndag 08.30 Oj vad fort vi kom till Malmö! Det är verkligen inga avstånd här nere. Får syn på Turning Torso och tänker att åker vi åt det hållet så kommer vi rätt. Funkar.

08.40 Kö för att komma in på området. Vi hamnar bakom en lastbil stor som en atlantångare. Till slut får de i den gigantiska lastbilen framför oss nog, de lastar ur sina hästar bara där mitt på vägen. De är fransmän eller italienare.

09 cirka Vi kommer in, jag får parkera vårt lilla släp bland atlantångarna. Folk glider runt och är chic-prydliga i välstrukna pikettröjor och jag känner mig som en slobb med mina Ikeakassar och trasiga gympadojor och vår fullknökade bil. Tävlingsstallarna är inte färdiga, de har körts dit från Varberg under natten och taket måste på.

09 -13 cirka. Väntan. Saga måste på ett möte. När taket är på får jag stalla in Bonnie Bee och kånka saker. Det är mycket! En ung vakt tar vattenhinken ur händerna på mig och bär den åt mig sista biten, han gör min dag.

En härliga känsla av att vara utomlands. Alla språken och flaggorna, de italienska manliga hästskötarna som säger ”bon giorno” och är lite flörtiga. De supersnygga teamkläderna som vissa länder är noga med. Snyggast av alla är holländarna med sina oranga tröjor.

15-17: Parkera släp och hitta till Scandic Tyvärr ligger det längre bort från Ribban än vad vi hade förstått, men så fint har vi aldrig bott på tävling!

16.30 Min mobil blir först kokhet, sedan svart och börjar blixtra! Ni kanske kan föreställa er paniken. Gör ett antal förstahjälpen-insatser på den som misslyckas. Fan, den var nästan helt ny! Kan inte rekommendera Samsung Galaxy s6 edge…

17.30 -19.15 Kör till flygplatsen och hämtar Elin som ska hjälpa till och grooma.

21.30 Tillbaka till stallarna och kvällsfodra och titta till.

22.20 Det är Pridevecka och på hotellet bor en massa pridefolk. Jag vill ha en sista lugn stund denna dag med ett glas rött, ställer mig i baren mitt bland pridefolket. Får lust att vara kvar där och prajda lite. Men så känner jag en välbekant doft där i baren. Det är min fleecetröja som luktar häst. Jag har smuts under naglarna också. Tar vinglaset och smiter in i hissen och upp på rummet och tar ett varmt bad istället.

Tisdag

10-tiden: Presskonferens. Alla har hämtat ut sina EM-kläder utom Saga, vi hade fått för bråttom och hon får låna en kavaj av någon. Vi träffar på Andy Swärd som vi haft coachningshjälp av då och då under året som gått, det blir bamsekram.

Resten av dan minns jag inte i detalj. Fixar och donar, skjutsar hit och dit, hämtar saker som glömts kvar på hotellet osv. Saga rider för Sissi Lilja. På kvällen EM-invigning med buffé. Ungdomarna är redan där, jag hinner dit med andan i halsen men går inte in, för jag har just rivit upp blödande skavsår med mina fina nya skor. Barfota går jag tillbaka genom Malmö med skorna i handen. Senare på kvällen anländer maken och hunden.

Onsdag

11 cirka. Kontrollmätning av ponnyerna. Mycket högtidligt och jag får inte fotografera. En hopp-ponny är väldigt på tårna och blåser upp sig, blir en halv centimeter för hög och får inte starta! Hopplaget är bestörta.

12.00 Veterinärbesiktning. Vi har hört att de är mycket stränga. Saga råkar ha tuggummi i munnen och tre FEI-personer går till landslagsledningen och säger till! Det är mycket viktigt med allt uppträdande i dessa sammanhang och detta är ett riktigt no-no. Oh shit, nu är de sura!! Vad nu! Bonnie får gå in i holding box! Jag nästan dör.

12.05 Jag står och flämtar och håller mig i staketet men till sist släpper de igenom Bonnie för de hittar inget fel på henne. Hon är ju lite trippig och travar inte så taktmässigt när man springer med henne sådär, det är alltid så. Men PUH!

14 cirka. Vi sitter samlade i lunchtältet. Vi har i familjen bestämt oss för att om Saga inte får den sista, otillsatta lagplatsen ska vi ta det snyggt. Vi ska inte vara en sådan familj som börjar bråka och ifrågasätta.

14.10. Lena förklarar att hon inte kan/får ta ut en ponny som varit inne i holding box. Lagplatsen går till Moa, som också förtjänar den med sitt SM-guld. Saga blir förkrossad och springer ner på stranden och gråter.

15.00 Vi pratar så gott det går med Saga på stranden. Herregud, det viktigaste är ändå att hon får rida sitt EM! Jag försöker säga att utanför laget slipper man en massa press, men hon har av naturliga skäl svårt att ta till sig. Hon går banan med de andra, jag går och handlar kyl-lera broddar och lite annat som fattas.

17.00 cirka. Nu händer någonting nästan overkligt. Sagas största idol Ludwig Svennerstål lägger ut ett personligt lycka-till-meddelande till Saga på Instagram och Facebook! Saga hoppar upp och ner av gläjde. Snacka om plåster på såren!

På kvällen är jag och Saga oense om saker. Hon har skött sig själv hos Niklas hela sommaren och plötsligt är där en jädra morsa som ska bestämma. Två ledarston som är alltför lika varann, klart det gnisslar ibland. Jag är helt extremt trött och går och lägger mig jättetidigt.

Torsdag

Vi har fått hjälp med morgonfodringen av familjen Hammarströms brittiske groom, så jag får för en gångs skull sova ut.

10.00 Saga har ett möte med mentala tränaren Andy Swärd som stöttat Saga av och till sedan i höstas. Tänker att det är bäst att de får ta det samtalet själva.

12.33. Saga rider in på dressyrbanan. Flaggorna vajar, solen skiner och krutdurken Bonnie Bee är LUGN. Tårarna börjar strömma nerför mina kinder. Inte en enda krutdurks-miss. Det slutar på 62,4 procent, långt ifrån personbästa, men ändå jättebra.

14.cirka. Jag hänger lite med Lisbeth Pahnke-Airosto, Ridsports ponnyskribent sedan1972 och författare till de legendariska böckerna Britta och Silver. Vi träffar Jens Fredricsson, han är alldeles uppriven för det här med mätningen av ponnyn. Han lovordar Klara Mattson som en riktig krigare som trots detta hårda slag stannar kvar på EM för att stötta sina lagkamrater.

14.30 Går banan med Lisbeth. SM-banan var för lätt tyckte Saga, men det säger hon inte om EM-banan. Den är teknisk och tricky och kommer bli utslagsgivande. Och det är så det ska vara.

16.10 Saga måste köpa en ny plastrong för det är bling på hennes och det får man inte ha. På den nya är det istället pärlor och det skvätter pärlor i hela stallgången när hon och Elin sprättar bort dem.

17-20.45 Upp till Ängelholm för att hämta mer ensilage hos Niklas. Vi fick inte in allt i bilen och man gör inte ett foderbyte under ett EM. Ser att jag är på väg mot…vafan? Höör!?! Jag är på E22! Hur det nu gick till. Lyckas ta mig tillbaka till E6:an via väg 17 men det tog en timme extra.

Idag fredag har vi en lite lugnare dag. Selma och Michelle har sin dressyr kvar och vi ska heja på dem. I övrigt ska vi inte göra så mycket utan bara ta hand om Bonnie Bee. Och så ska vi hälsa på Sagas sponsor MyOne i deras monter.

Min telefonjävel är fortfarande svart och blixtrar om jag försöker sätta på den. Men efter den inledande paniken har det faktiskt varit jätteskönt att inte ha en telefon som ständigt piper och ringer.

Vakterna är stenhårda och släpper inte in någon som inte har stall-pass). Det känns bra att våra hästar har det beskyddet.

Vad mer? Saga kommer aldrig någonsin mer ha tuggummi i munnen på en veterinärbesiktning. Jag kan bara ha ett par skor på grund av skavsåren; ett par vidriga gamla jympadojor. Men vädret är guld! Vi har verkligen haft tur med det!

Nu kan allt hända. Skriver igen om några dagar.

Ha en härlig helg!

/Ulrika

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden