Sport
11 oktober 2018 08:40

Två Breeders-segrar samma dag för Ing-Britt och Bo

SupersöndagEn Breeders-seger i Norge och en Breeeders-seger i Sverige – dessutom på samma dag. Ing-Britt Stefansson och Bo Sundh, som driver Markan på Strömsholm, hade en fantastisk söndag som hästägare åt två vinnare i viktiga stortävlingar.

Två Breeders-segrar samma dag för Ing-Britt och Bo
Jane och Cosmopolit, här med Shane Karlsson respektive Jens Fredricson på ryggen, gör sin ägare glada. Här syns familjen Bo, Ing-Britt och Madeleine. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp och Privat.

Söndagen den 7 oktober blev en dag som Ing-Britt Stefansson och Bo Sundh sent ska glömma. Det blev inte mindre än två Breeders-segrar: En i Oslo där deras galoppör Jane xx (sto, f 2015, e Appel Au Maitre xx-Kyllachy xx, uppf Henrik Engblom, äg Stall Mahogny) vann Breeders Prize Classic för 3-åringar med Manuel Martinez och en på Flyinge där Cosmopolit (val, f 2011, e Cohiba-Calido I, uppf Sören Savgren, äg Markan Strömsholm) vann 7-årsbreeders i hoppning med Jens Fredricson.

– Det går knappt att beskriva. Två Breeders-vinnare i två så olika discipliner – det är bara helt fantastiskt, säger Ing-Britt.

Låga förväntningar

Hon är tillbaka på Strömsholms Marketenteri, mer känt som Markan, som paret driver. I söndags befann de sig i Oslo med anledning av prestigefyllda Breeders för 3-åriga galoppörer. Avgiften börjar betalas in redan då galoppörerna är föl och av de flera hundra som är med från början får till sist bara 15 vara med i loppet.

Förväntningarna var låga. Jane har haft problem med startboxen, kom med nöd och näppe med i loppet och var bland de sämst rankade.  Men, i söndags var det dags för Jane att visa vad hon går för – även om det inte såg så lovande ut inför upploppet.

– Men när hon kom ur svängen – då gick hon! Hon gick om alla och vann lätt med en längd.
– Att först inte ens veta om hon ska gå in i startboxen och sedan få se henne vinna… Det var en otrolig adrenalinkick, säger Ing-Britt.

Jane flyttades till tränaren Are Hyldmo i Norge just för att hon hade sådana problem med starten. Tre månaders tålmodigt jobb gav resultat, och en segercheck drygt 480 000 kronor.

Jane 3066-x5
Jane in action. Här på Bro Park med sin tidigare jockey Skane Karlsson. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

En seger till

När segerrusiga Ing-Britt och Bo började resan hemåt från Oslo fick de snart nästa drömbesked: Jens och Cosmopolit hade vunnit Breeders Trophy hemma i Sverige.

Även om lyckan är lika stor över hoppsegern var den inte riktigt lika förvånande som då Jane slog den skandinaviska eliten från sitt underläge. Duon på Flyinge var sist ut i omhoppningen och säkrade finalsegern med runt åtta tiondelars marginal.

– Vi vet att Jens är skicklig och att Cosmopolit är bra. De är ett duktigt ett ekipage, men ändå blir det ett stort ”wow” när de vinner. Även om de hade en stor chans hade man inte vågat tro på seger. Bommar faller lätt och sekunder går fort, så det var otroligt roligt att de vann, säger Ing-Britt.
– Nu fortsätter vi att smälta hur bra hästarna faktiskt är. Vi har ännu inga andra tankar än att behålla dem och njuter av att ha så fina hästar.

Ridsport
Jens Fredricson red Cosmopolit till seger i 7-åringarnas Breeders-hoppning. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-