Avelsnyheter
3 april 2018 08:23

Två dressyrhingstar till Gränsbo Stuteri

Årets hingstskördUnder årets seminsäsong får Gränsbo Stuteri utökning med två unga dressyrhingstar från Helgstrand Dressage i Danmark. Hingstarna Suarez och Ferdades blir stationerade i Sverige och visas upp på hingstvisning.

Två dressyrhingstar till Gränsbo Stuteri
Ferdades under longeringen i Herning. Foto: Kim C Lundin

Gränsbo Stuteri har sedan flera år ett samarbete med både holländska VDL Stud och Blue Hors i Danmark. Nytt för året är ett samarbete med danska Helgstrand Dressage vars hingstar dominerade Hernings hingstekåring i både antal och resultat.

Det är ett samarbete långt ut över spermaimport, de två hingstarna Ferdades och Suarez stationeras i Sverige på Gränsbo Stuteri och är därmed mer tillgängliga. De kommer till Sverige så snart hingstvisningen på Helgstrand Dressage 7 april är överstånden. Helgen efter, lördagen 14 april håller Gränsbo Stuteri egen visning. I år är den dock flyttad till Åstorps ridhus på grund av det svåra vädret, hagarna som vanligtvis fylls med bilar håller inte för parkering i år.

De två 3-åriga hingstarna har avslutat DWB:s 10-dagars insyningstest samt den förlängda delen som gäller som ett tyskt 14-dagarsprov.

Suarez (Hann f -15 e Sezuan u Damandala e Desperados FRH, uppf Judith och Sönke Schmidt) med Rotspon i tredje led visades och accepterades i Hannover hösten 2017. Han köptes av Helgstrand Dressage och har ett mycket intressant möderne. Han är första fölet till Damandala som är helsyster med godkände helbrodern Decurio och helsystern Desperada. Hon är mamma till Glock’s Toto Jr vars första årgång gjorde succé i KWPN.

180403 Suarez-hoved
Suarez efter Sezuan-Desperados FRH Foto: Helgstrand Dressage

Suarez har en förädlingsgrad på 27,15 procent och en inavelskoefficient på 0,94. Hans exteriöra beskrivning och poäng från Herning är goda. Gångangartsbeskrivningen nämner luftig och elastisk trav med god aktivitet. Välbalanserad luftig galopp i uppförsbacke.

Ferdades (Old f -15 e Fürstenball u Daylight e Donnerhall, uppf Limbecker GmbH) med Lauries Crusador xx i tredje led visades och accepterades i Oldenburg hösten 2017. Han har en godkänd halvbror i Zoul Mate och i stolinjen finns många tyska statspremieston. Ferdades har en förädlingsgrad på 35,55 procent och har en inavelskoefficient på 9,38 procent. Han är linjeavlad på Donnerhall som ligger som morfar samt  farmors far och farfars mors far då Fürstenball själv är linjeavlad på samma håll. För ston utan Donnerhall i nära led är koefficienten inget problem.

Ferdades
Ferdades i lina under Herning Hingstekåring. Foto: Kim C Lundin

Ferdades exteriöra beskrivning och poäng från Herning är goda. Gångangartsbeskrivningen nämner verkligt bra skritt, luftig och elastisk trav med god aktivitet. Väldigt bra galopp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden