Avelsnyheter
2 februari 2018 07:27

Svenskägda pärlor i KWPN:s hingstklasser

HingstnyttUnder KWPN Stallion Show genomförs ett antal hingstklasser i respektive disciplin. Under torsdagen visades nygodkända hingstar 2017 upp över hinder och 5- och 6-åringar avgjorde hingstserierna. Här fanns det hingstar delägda av Eklunda respektive Gränsbo Stuteri som kommer svenska stoägare till del i år.

Svenskägda pärlor i KWPN:s hingstklasser
De delvis svenskägda hingstarna Jack och Cantona TN visade upp sig i Brabanthallen i 's-Hertogenbosch. Foto: Kim C Lundin

De stora årgångsklasserna och 2014 års årgång kommer att presenteras i webartiklar under nästa vecka då varje årgång höll mellan tio och tjugo deltagare. Hingstar i alla modeller med mycket fin hoppning i sig finns det gott om, konkurrensen är benhård. De som visar upp sig väl har en chans, felsteg i den stora arenan innebär ingen chans till comeback förrän många år senare med andra tävlingsframgångar.

Eklunda Stuteri med Lena och Benny Zeiloth är mångåriga besökare på KWPN Stallion Show, de har ett flerårigt samarbete med framgångsrika Team Nijhof som har hingstarna med TN i namnet, och är specialister på holländsk och belgisk hoppavel. Tillsammans med just Nijhof har de satsat i den vackre Cantona TN (KWPN f -13 e Codex One-Caretano, uppf Martien van de Bruggen) 1,66 m hög. Hingsten har tävlat i hingstklasserna med Nijhofs beridare Zoï Snells med den äran, och i Brabanthallen blev det två felfria rundor med härliga språng. Stammässigt är han linjeavlad i tredje led på Holsteinstoet Bravo med en inavelskoefficient på 4,33, något som har liten betydelse.  Bravo är mamma till både Contendro I och Caretano samt helsyster till hingsten Conteur, och nu farfars mor och morfars mor till Cantona TN.
”Cantona blir här i Holland under säsongen, han har gjort mycket under 2017 och ska nu koncentrera sig på avelsarbetet. Jag har sällan varit så här i en hingst”, sa en lätt euforisk Lena Zeiloth efter de fina rundorna.

Cantona Tn
Cantona Tn och Zoï Snells. Foto: Kim C Lundin
Cantona Tn
Cantona Tn och Zoï Snells. Foto: Kim C Lundin

Gränsbo Stuteri med bröderna Ingemar och Per Runesson samt landslagsryttaren Rose Mathisen är nere och tittar på sin unge hopphingst Jack (KWPN e Fernando-H  u Narobi stb-ext e Colino). Han ägs tillsammans med Johan Ifverson och den holländske legendaren Egbert Schep. Jack är efter den spännande hingsten Fernando H vars moder Amara (e No Limit) är halvsyster till Hickstead. Han fick en son vidare med nr 158 Kobalt ES som har fullblodsmorfar. Fernando H själv är bara sju år, exporterad till USA för en sportkarriär tidigt. På mödernet är Jack besläktad med bruksprovsvinnaren Harvy, de är halvsyskon. Vid KWPN:s premiering i februari fick Jack biljett till flerdagarsprovet, han har ridits in på Gränsbo under sommaren och förberetts för hoppningen och provet i Holland.

Här i Brabanthallen var det en mycket samarbetsvillig och cool individ som visade upp sig. De nyblivna 4-åringarna hoppar lågt men en hel bana i en speciell miljö, Jack klarade det galant.

Jack
Jack med sin ryttare Gerd Jan Horsmans. Foto: Kim C Lundin
Jack
Jack med sin ryttare Gerd Jan Horsmans. Foto: Kim C Lundin

Resultat i serien för 5-åriga hingstar
Presentation av samtliga 4-åringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden