Världen
22 januari 2019 16:38

Två hästar döda efter att ha druckit förgiftat vatten

FörgiftningFem hästar i det norska stallet blev sjuka och två av dem fick avlivas. Vattnet i den bäck som går genom hästhagen låg bakom förgiftningen.

Två hästar döda efter att ha druckit förgiftat vatten
Vatten som rann genom hagen förgiftade hästarna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arlvibild: Karen H Black/Istock

ATL rapporterar att fem travhästar hos norska tränaren John Ragnvald Ness fick kolikliknande symptom och att två av dem blev så pass dåliga att de avlivades. Provsvaren visade på förgiftningen.

”Som vi fruktat blev hästarna förgiftade, inte av bly, men av järn och andra tungmetaller. Det var extrema mängder tungmetaller i proverna vi tog, både blod-, lever och njurprover”, säger John Ragnvald Ness till norska siten TGN.

ATL berättar att bäcken som rinner genom hagen var orsaken till förgiftningen. Ingen häst har tidigare blivit förgiftad av vattnet i den och sedan området kring bäcken stängdes av har heller inga fler hästar insjuknat.

”Vid oss ligger en gammal uppställningsplats för maskiner. Vi misstänker att hästarna kan ha fått i sig tungmetaller därifrån via bäcken”, säger John Ragnvald Ness om orsaken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden