Fälttävlan
20 augusti 2016 19:54

Två nya ledare på SM efter slottspremiär

Premiärterrängen vid Hovdala Slott kastade om en del i SM:s resultatlistor. Ny ledare för seniorer är Niklas Lindbäck medan Michelle Ettwein tog täten för juniorer. För young riders återstår terrängen och där toppar fortfarande Isabella Lidbrandt.

Två nya ledare på SM efter slottspremiär
Niklas Lindbäck red till sig SM-ledningen med Cendrillon. LottaPictures AB

Hovdala Slott var precis så vackert och myllrande av besökare som Mattias Gårdlund, sportchef, hade utlovat när slottet idag stod värd för SM-terrängen i två av tre mästerskapsklasser.
Ekipagen flög fram över kullarna, genom valvet, inne på borggården, ner i den gräsbevuxna vattengraven och genom parken – allt till de glada besökarnas hejarrop.

Premiärtävlingen på den historiska platsen gav få fel på hinder, men många ekipage kämpade med tiden som i många fall drog iväg under de knixigare bitarna av banan kring slottet. Kullarna, lika vackra som mjölksyreframkallande, krävde sitt av hästarna och det gällde att orka hela vägen för att inte tidsfelen skulle ökas på alltför mycket.
– Tiden ska vara en faktor – det är ju fälttävlan det här. Några tidsfel hit eller dit kan ha stor betydelse i resultatlistan, säger banbyggaren John Nicholson från Nya Zeeland.
Blev utfallet som väntat med så få fel på hinder?
– Ja, och jag är nöjd med utfallet. Det är annars lätt att göra en ny bana för svår. Nu fick vi se mycket bra hoppning idag och jag tror att ryttarna är nöjda, säger John och tillägger att han tycker att hela Hovdala och särskilt slottet är ”lovely”.

I juniortäten finns Michelle Ettwein som rider på skånsk hemmaplan.

Juniorerna levererade skarpa resultat i CCI1*-terrängen och fyra av 15 var helt prickfria. En av dem var Michelle Ettwein på Queen som gick upp i toppen efter att ha legat tvåa sedan dressyren.
– Jag hade en bra känsla i terrängen. Den var svår och tung för hästarna, exempelvis med stora hinder upp på kullarna, men vi körde på, säger Michelle.
Hon verkar lugn inför morgondagen och låter bli att tänka för mycket på att det är guldkänning.
– Jag firar inte förrän det är slut och tar inte ut något i förskott, säger den fokuserade och rutinerade unga ryttaren som har precis två straff till godo på tvåan Lina Forsberg med Kaizen.


Miloslav Prihoda Jr från Tjeckien ligger tvåa i klassen som junior-SM ingår i och leder CCI2*.

För de sju young rider-ryttarna i CIC2* stod hoppning på schemat. Med en felfri runda behöll Isabella Lidbrandt sin ledning med Mowitz.
– Allt har känts jättebra hittills på SM. Jag har bara njutit och vi har haft väldigt kul, säger ledaren som har drygt nio straffs marginal till tvåan Alexandra Jurå med Apollo Gammelgarden.

I morgon väntar terrängen och precis som många andra berömmer Isabella omgivningarna och hur banan ser ut. Strategin för att hålla konkurrenterna på avstånd är rak.
– Jag ska rida som vanligt och få till en bra runda, både på tid och på hinder.
Är det någon särskild del av banan där du måste skärpa till dig lite extra?
– Varje hinder är en utmaning i sig och jag ska vara lika fokuserad rakt igenom.

Cendrillon med Niklas Lindbäck i sadeln visade finfin form och spetsade öron hela vägen fram till ledningen.

Seniorerna rider en specialfixad SM-klass med tvåstjärnig terräng kombinerat med trestjärnig dressyr samt banhoppning och den har inte lockat fler än sex startande. Niklas Lindbäck och hans Cendrillon visade att de har varit med förr. De klippte stabilt hinder efter hinder i terrängen och med minst tidsfel (2,4) tog de över täten på 52,8 straff.

– Hon har inte gått så mycket på ett tag och kändes väldigt fin nu. Vi började offensivt kring slottet och höll en tight linje för att vinna tid. Sedan höll vi ihop det hela vägen, trots mycket klättring som hästarna inte är så vana vid, säger Niklas och tillägger att det lär visa sig imorgon hur mycket kraft som finns kvar i benen.
– Hoppningen är inte Cendrillons starkaste gren, men Viktorias häst hoppar väldigt bra, säger Niklas om att ha Carlerbäck strax bakom sig när det vankas banhoppning.

Förra ledaren Viktoria Carlerbäck med Zlatan B är också gamla i gemet. De gjorde en precis lika stabil och stilsäker terrängrunda om än med några fler tidsfel än Niklas och ligger nu tvåa på 54,4 straff.


Titelförsvarare Sandra Gustafsson och Kaminskij ligger trea just nu.


I den internationella klassen CCI2* ligger Klara Lidén Kiraly tvåa med Cravall.

Resultat
Equisport (betaltv) sänder från Hovdala
Tävlinges webbsida

Foto: Lottapictures
Text: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden