Dressyr, Ponny
29 april 2019 19:00
Ridsportplus

Två segrar för Ida Bergman – men konkurrenten knep Friendsgehänget

Nationell ponnydressyrVid ponnydressyren i Luleå var Ida Bergman och SB Edwin i en klass för sig och vann båda sina starter. Friendsgehänget gick dock till Saga Sandström Jonsson.

Två segrar för Ida Bergman – men konkurrenten knep Friendsgehänget
Ida Bergman och SB Edwin vann båda sina FEI-starter i helgen - men Friendsgehänget gick till Saga Sandström Jonsson på Pellini. Foto: Marie Bergman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Luleå Ridklubb arrangerade nationell dressyr i helgen, där det reds FEI-klasser för ponnyer och även säsongens tredje kvalklass till Sweden International Horse Show Ponny Kür.

Startfälten var små med fem deltagande ekipage. Segrade i både mästerskapsprogrammet och lagprogrammet gjorde hemmaryttaren Ida BergmanSB Edwin (ASRP val f-09 e De Goede Ree’s Metall-Coelenhage’s Let’s Be the Best, uppf Stall Brännebäck). I lördagens mästerskapspgrogram blev det 67,342 procent och i lagprogrammet 66,476 procent.

Familjen Bergman har haft SB Edwin sedan han var tre år gammal, men så mycket tävlande har det inte blivit då avstånden är långa och tävlingarna få i Norrbotten. Idas mamma Marie Bergman har tidigare berättat att målet har varit att ekipaget ska rida stabila ritter på 65/66 procent. Nu är målsättningarna höjda ett snäpp, och efter lördagens fina resultat är första SM-kvalet gjort för Ida och Edwin.
– Målet är att försöka kvala till SM och att nu blir det att sätta andra SM-kvalet, säger Marie till Ridsport.

Idabergman
Ida Bergman har själv utbildat SB Edwin. Nu vill hon se hur långt de kan gå tillsammans. Foto: Marie Bergman

Ska tävlas mot stora hästar

Ida är 20 år i år så detta är hennes sista chans att rida ponny-SM. Men då hon inte är speciellt lång är tanken att behålla honom och tävla mot hästar när ponnytiden är över.
– Hon har utbildat honom själv och därför vill hon se hur långt de kan gå, men målet är Msv B, säger Marie, som tillägger att vinterns träning och det fina resultatet i Luleå peppar till fler starter fast resorna är långa.

Lördagens mästerskapsprogram var kvalklass till Sweden International Horse Show Ponny Kür. Eftersom Ida är för gammal för att kvala gick istället Friendsgehänget till andraplacerade Saga Sandström Jonsson, 16 år, på Pellini. Ekipaget red hem andraplatsen med 66,532 procent.

Resultat Luleå
Regler Sweden International Horse Show Ponny Kür

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden