Avelsnyheter
24 oktober 2018 11:24

Många Lojsta hed-föl osålda: ”Från midsommar har det varit tvärstopp”

Tuff marknadRekordmånga föl föddes på Lojsta hed i år. Samtidigt är marknaden tuffare än någonsin, sannolikt på grund av torka och foderbrist.
– Från midsommar har det varit tvärstopp, säger tillsyningsman Ingvar Andersson som likväl hoppas att även de återstående fölen ska säljas.

Många Lojsta hed-föl osålda: ”Från midsommar har det varit tvärstopp”
Den bruna hingsten, e Qvitt u Lin, är ett av de föl som fortfarande inte har sålts. Foto: Anna Ericsson

Inte mindre än 37 föl såg dagens ljus i år i den viltgående russflocken på Lojsta hed och det är fler än vanligt. Försäljningen har dock varit betydligt tuffare än tidigare.
– Fram till midsommar gick det bra, men sedan dess har det varit tvärstopp. Visst kan det ta lite stopp under semestertiden även andra år, men sedan brukar det komma igång igen, säger tillsyningsman Ingvar Andersson som under sin tid på Lojsta hed inte har varit med om något liknande.
– Det måste bero på torkan och foderbristen. Folk är rädda att dra på sig mer, säger Ingvar.

2. Ingvar Andersson Foto Anna Ericsson
Ingvar Andersson är tillsyningsman på Lojsta hed. Foto: Anna Ericsson

14 osålda föl

Av årets 37 föl är 14 osålda: Fem hingstföl och nio stoföl, alla efter Qvitt 916. Den 10 november är det följskiljning. De som inte är sålda då släpps tillbaka in i flocken, men framåt vårkanten är det inte lika enkelt.

– Då måste osålda hingstar placeras någon annanstans, och om de inte är sålda innan sommaren får vi ordna hingstbete, så visst skulle det innebära extra jobb, säger Ingvar och bekräftar att det är en ovanlig situation som har uppstått.
– Senaste åren har vi fått alla föl sålda, säger han och betonar att han fortfarande hoppas att fölen från årets kull kommer att hitta nya hem.

Flera av årets föl har sålts till Gotland och för fölen som ska till fastlandet avgår färjan strax efter fölskiljningen.
– Vanliga kategorier köpare är personer som vill hjälpa barnbarnen med en häst, hästägare som vill ha sällskap till en häst de redan har eller människor som har hållit på med hästar tidigare och nu vill ha ett russ att köra med.

Är du nyfiken på fölen? På Lojsta heds site finns bilder och filmer.

Lojsta hed oktober 2018:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden