Sportnytt
14 augusti 2019 15:13

Tydligare direktiv till överdomare

KontrollerI tävlingsreglementet (TR) för 2019 gjordes flera förstärkningar i djurskyddet, för att öka hästarnas välfärd - bland annat infördes ett system med startförbud. Svenska Ridsportförbundet har nu skickat ut tydligare riktlinjer om hur överdomarna kan arbeta med det nya systemet.

Tydligare direktiv till överdomare
Nu får överdomarna tydligare direktiv om hur de bör jobba med bettkontroller på tävling. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Efter att det nya reglementet använts under sju månader kommer förbundet med en guide om hur överdomarna kan tillämpa reglerna på tävling. Överdomarna har bland annat fått tydligare direktiv om att mun- och nosgrimmekontroller ska utföras på alla tävlingar, att det är bra om domaren i förväg bestämmer på vilket sätt kontrollerna ska utföras, och på hur många hästar.

I direktiven står att kontrollen kan utföras när som helst under tävlingen, men att det är en fördel om den görs före start så att inte hästarna tävlar med sår eller andra problem i munnen, eller med för hårt spända nosgrimmor. Överdomarna ska även se över hästens sidor så att den inte har sporr- eller spöskador. Om en skada upptäcks innan ekipaget har startat är det inte en bestraffningsbar förseelse enligt TR I, vilket endast leder till startförbud – ingen avstängning, straffavgift eller varning ska då delas ut.

Förbundet följer upp startförbud

De hästar som fått startförbud av överdomaren på en tävling kan följas upp av Ridsportförbundet, genom att de meddelar överdomaren på hästens nästa tävling om en kompletterande mun- och nosgrimmekontroll. Genom det här arbetssättet vill förbundet att ryttarna själva ska lära sig att alltid ha koll på sina hästars mun- och bettstatus, för hästarnas bästa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden