Världen
31 juli 2019 15:53

Cosmofallet: ”Påverkar inte EM-uttagningen”

InternationelltRättstvisten kring de många veterinärbehandlingar dressyrstjärnan Cosmo har fått påverkar inte uttagningen till EM om några veckor. Detta berättar tyska ridsportförbundet på sin webbplats. Tyska olympiska kommittén för ridsport har också gått igenom dokumenten om Cosmos behandlingar.

Cosmofallet: ”Påverkar inte EM-uttagningen”
Sönke Rothenberger och Cosmo på OS 2016. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var Dressagenews som var först med att berätta om stämningen som gäller världsstjärnan Cosmo (KWPN val f 2007 e Van Gogh-Fruhling, uppf S. Serrarens, äg Rothenberger im gestüt Erlenhof GmbH och Ralph Westhoff).

Hur stämningen påverkar en eventuell EM-start för Cosmo och Sönke Rothenberger var då oklart, likaså om de många behandlingarna har rapporterats till tyska förbundet på det sätt som krävs för hästar som representerar Tyskland på mästerskap.

Nu har tyska ridsportförbundet publicerat ett uttalande på sin webbplats där det framgår att stämningen inte påverkar uttagningen av det tyska EM-laget. ”Vi tar bara hästar till mästerskapet, som vi är övertygade om att de kan tävla framgångsrikt i mästerskapet. Detsamma gäller Cosmo, som lyckades i Hagen och Aachen. I Balve var han tvungen att dras tillbaka på grund av en kolik,”säger Dr. Dennis Peiler i Tysklands olympiska kommitté för ridsport, DOKR.

När det gäller frågetecknen kring om de många behandlingarna Cosmo ska ha fått har rapporterats korrekt till det tyska ridsportförbundet så står det på förbundets webb att DOKR har granskat dokument gällande behandlingarna samt intervjuat ryttare och hästägare och tagit en expertutlåtande från teamets veterinär.

DOKR ska också ha ställt någon form av krav på Sönke Rothenberger när det gäller öppenhet i framtiden. Han har fått skriva på ett papper som intygar hans transparens gentemot DOKR.

Tysklands EM-lag i dressyr offentliggörs i slutet av denna vecka.

Cosmo och Sönke Rothenberger ingick i de tyska guldlagen på VM 2018, EM 2017 och OS 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden