30 september 2014 13:04

Ska man vara försiktig med lönn?

En läsare undrar om det finns anledning att vara försiktig med "vanliga" lönnar efter att några hästar dött av tysklönn i somras. Veterinär Anette Graf svarar.

Fråga

Tidigt i somras dog flera hästar i Skåne efter att de släppts på bete. Då spekulerades det i att tysklönn orsakat den dödliga förgiftningen. Vad skiljer tysklönnen från den vanliga lönnen?Det växer många lönnar runt våra hagar och hästarna äter gärna löven. Det har även hänt att vi har slängt avsågade grenar i hagen, som hästarna fått äta av. Finns det anledning att vara försiktig även med ”vanliga lönnar?

/Aina

Svar

I somras kunde vi läsa om flera fall av atypisk myopati hos hästar som misstänktes ha förgiftas av tysklönn. Andra typer av lönn som rödlönn, silverlönn och sockerlönn orsakar oxodativ hemolytisk anemi(akut blodbrist) som förgiftninssymtom. Den i Sverige allmänt förekommande skogslönnen har inte associerats med förgiftning och är sannolikt ofarlig för häst.

Jag anser att man ändå ska vara försiktig med tillgången och mängden grenar/löv. Oftast väljer hästen bort dessa om den har bättre alternativ så som gräs eller grovfoder att tillgå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden