Avelsnyheter
31 mars 2020 08:13
Ridsportplus

Tyskt sportprov: ”Nämnden var överförtjust i Franklin-sonen Fusionist”

AnalysRidsports avelsexpert Lena Nyström rapporterar från det tyska sportprovet i Verden, där många av hopphingstarna var efter Cornet Obolensky, och Franklin-sonen Fusionist imponerade bland de 4-åriga dressyrhingstarna.

Tyskt sportprov: ”Nämnden var överförtjust  i Franklin-sonen Fusionist”
4-årige Fusionist (e Franklin-Ehrentanz) hade aktiva bakben i alla grundgångarter. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var många hingstar anmälda till sportprovet i Verden den första och andra veckan i mars – men det blev ett flertal strykningar, bland dem Västra Hobys Winters Gold (e Grey Flanell-De Niro).

En hingst som jag sett mycket fram emot att se var 4-årige Filou (e For Romance-Sir Donnerhall), uppfödd av Christine Arns-Krogmann. Han visade sig dock från sin allra sämsta sida med egen ryttare, han var istadig och dum, varpå han ströks innan det var dags för testridning.

Imponerade bland 4-åringarna gjorde i stället Franklin-sonen Fusionist, sprungen ur ett sto e Ehrentanz. Kombinationen av den något hastiga, kortryggade bengångaren Franklin och den långsamma, längre Ehrentanz har fallit väldigt väl ut. Hingsten rör sig med stor ryggverkan och härlig mekanik i trav, nämnden var överförtjust precis som testryttaren. Han känns ytterst ridbar och samarbetsvillig. Skritt och galopp håller inte samma höga kvalitet, men han rör sig trevligt med aktiva bakben även i dessa båda grundgångarter. Hingsten finns precis som Filou hos Pape Hengsthaltung och kommer därför att vara tillgänglig för svenska avlare om så önskas.

Hyfsade bakben trots sin härstamning

Lika tilltalande var Bon Vivaldi (e Benicio-Vivaldi), som av någon underlig anledning har ganska hyfsade bakben i sin travmekanik trots sin härstamning. Han är charmig, ridbar och tilltalande med en härligt ryggverkan och fin frambensmekanik. I galoppen får han lite släpiga bakben, medan skritten håller en utmärkt kvalitet. Spännande härstamning, vilken borgar för framtida god samarbetsvilja. Denna hingst finns hos Ahlers och bör vara möjlig att få till Sverige, om inte annat så via danska Euro Hingste Saed.

Bon-vivaldi-03-20-01_1473
Bon Vivaldi (e Benicio-Vivaldi) hade en härlig, elastisk mekanik. Foto: Kiki Beelitz

Laudate Dominum (e Lord Leatherdale-Fürst Fugger) finns på hingststation Hoffrogge, där Beatrice Buchwald nu arbetar, och är tyvärr inte tillgänglig för oss svenskar. Även han visar prov på god ridbarhet. Han har ett korrekt rörelseschema i trav, kunde vara något mer sluten bakifrån, men har ännu inte så mycket gummi. Såväl skritt som galopp håller god kvalitet, men jag hade önskat att han vinklat bakbenen mer i sin galoppmekanik.

Den siste som jag vill nämna bland de 4-åriga hingstarna är Vaderland (e Vitalis-Krack C), som även han ser ut att vara väldigt ridbar. Han finns hos Mathieu Beckmann och jag tror att det går att få hit sperma. Han är en trevlig, lite burkig individ som behöver starkare bakben och mer elasticitet i sin trav. Galoppen är luftig men även där hade han kunnat vinkla bättre bak, medan skritten håller en god kvalitet.

Tre hingstar utmärkte sig bland 5-åringarna

Om vi sedan beger oss till 5-åringarna fanns det tre hingstar som fångade min uppmärksamhet: Dancier Gold, Escamillo och Kane.

Kane (e Dream Boy-Krack C) skrev jag om redan i den förra rapporten från sportproven. Han var inte sämre nu, faktum är att han nu fick en välförtjänt 10:a för sin ridbarhet. Traven är underbar, galoppen kunde vara med mer ryggverkan och lite större språngkurva, och skritten är ren men inte så stor.

Dancier Gold (e Dancier-Weltmeyer) var jag väldigt förtjust i redan då jag såg honom vid sitt sportprov i fjol. Hingsten, som finns hos Sprehe vilka skickar sperma hit, är kortbent och omodern, men med en underbar elasticitet och ryggverkan i sin trav. Det blir höga betyg även på samtliga övriga bedömningspunkter, välförtjänt! Absolut en hingst att använda om man har ett långbent, elegant sto.

Escamillo-03-20-01_0332
5-årige Escamillo (e Escolar-Rohdiamant) med Helen Langehanenberg, som tränar och tävlar hingsten. Foto: Kiki Beelitz

Escamillo (e Escolar-Rohdiamant) har fått ny ryttare i form av Helen Langehanenberg och hon har som vanligt gjort ett gott jobb. Han visar sig lydigt med tre härliga gångarter med lätt front och tilltalande elasticitet. Jag skulle vilja ha bakbenen snabbare och mer undersatta i trav, men i galoppen är han fantastisk. Även skritten håller hög kvalitet, liksom arbetsviljan. Såvitt jag vet kommer han inte att vara i avel i år annat än på fryssperma, då han ska utbildas och tävlas av Helen. Han kräver lite modernare modell av ston, då många av de föl som jag har sett efter honom varit tämligen lågställda.

Fakta

Provets utropstecken och frågetecken:

Provets utropstecken!

  • 4-årige Fusionist imponerade stort med härlig mekanik i trav och god samarbetsvilja.

Provets frågetecken?

  • 4-årige Filou (For Romance-Sir Donnerhall) visade sig från sin sämsta sida, var istadig och dum, och ströks innan testridningen.

Många söner till Cornet Obolensky

Beträffande hopphingstarna så är där många fina individer med hög kapacitet. I vanlig stil var det många söner till Cornet Obolensky med, de flesta med riktigt höga poäng. Han är fader till såväl den högst bedömda 4-års- som 5-årshingsten. For Pleasure-sönerna rönte inte alls så stor framgång här, de bedömdes med tämligen moderata poäng.

Cornets-edition-03-20-02_316
4-årige Cornets Edition (e Cornet Obolensky-Clapton) visade distinkt avstamp och fin frambensteknik. Foto: Kiki Beelitz

Bäst bland 4-åringarna var Cornets Edition (ue Clapton), ägd av en Holger Baum. Han verkar via Landgestüt Moritzburg, vilket gör att jag inte tror att han är tillgänglig för svenska avlare. Den långbente skimmeln hoppar med ett härligt distinkt avstamp, god ryggverkan och en fin frambensteknik. Han är dessutom positiv och ridbar.

Monte-kahlo-03-20-02_339
Monte Kahlo (e Monte Bellini-Le Cou Cou) hoppade mjukt med fin ryggverkan. Foto: Kiki Beelitz

På mig imponerade även Monte Bellini-sonen Monte Kahlo ur ett sto e Le Cou Cou. Hingsten ägs av en Renate Weber och det är för mig inte känt om han kommer att finnas tillgänglig för svensk avel. Han hoppar mjukt med fin ryggverkan och anstränger sig för att vara sin ryttare till lags.

Den genom Stall Ahlmann verkande Stakkato Gold-Carthago-sonen Shot Gun övertygade med stor kapacitet, bra avstamp och härlig översikt. Han gav dessutom ett fint och ridbart intryck.

Hingsten påminner mig en del om Cardento, såväl i modell som hoppteknik.

Bland 5-åringarna kammade Holsteinerförbundets Cornet Obolensky-son Crack in 10 på sin ridbarhet från en lyrisk Pico Hanöver, som var testryttare. På mödernet här ligger Candillo. Hingsten påminner mig en del om Cardento, såväl i modell som hoppteknik. Jag kan vara helt snett på det, men detta är mitt intryck. Han var den klart lysande stjärnan, den ende med totalpoäng över 9.

Crack-03-20-02_427
Crack var en av de många deltagande Cornet Obolensky-sönerna och fick 10 för ridbarhet. Foto: Kiki Beelitz

En enorm hoppkapacitet hade även von Allerwördens Comme il Faut-son Comme Fly With Me, modern är e Carrico. Dock var varken ridbarhet eller galoppkvalitet så högt bedömda, varför han distanserades av ovan nämnde släkting.

Även Benthens Balou (e Balou du Rouet-Silvio) från Hengststation Schmidt bjöd på god galopp kombinerad med riktigt fin hoppning och en god ridbarhet.

Kommande prov är inställda

Detta var allt från årets sportprov i Tyskland. Kommande prov är alla inställda på grund av coronasmittan.

Fakta

Lena Nyström förklarar:

För att förhoppningsvis göra saker lite klarare för dig, tänkte jag försöka beskriva vad jag tycker är goda gångarter hos en häst. Detta är ju mina personliga åsikter, det finns säkert många som inte är benägna att hålla med mig.

Skritt

En bra skritt är fri ur bogarna med ett långt och avslappnat framsteg och ett övertramp med bakbenen på ett par decimeter eller något mer. Rörelsen ska gå genom hela kroppen och ryggen ska ”svinga”. Skritten måste vara ren i takten och steglängden samma på fram- respektive bakben. En större skritt bedöms ofta som utmärkt, men är i många fall mest eftertraktad i unghästklasser, då den för det mesta är svår att få kvick och samlad i arbetet mot att lära hästen piaff. Exempel på god skritt: Springbank II VH.

Trav

Även här eftersträvas bogfrihet och mycket aktion med framknäna, till skillnad från forna tiders ”Schweden-gang”, som såg ut som rörelsen hos en soldat i marsch. Steget ska sträva framåt, inte rakt upp och ner. Bakbenen ska vara placerade under kroppen och bära hästen, alltså inte skjuta den framför sig. Jag är allergisk mot när hasarna är bakom hästarna och det ser ut som om någon står ovanför hästen och drar dem uppåt. Hästen ska ha ett starkt avstamp med sina bakben. Ryggen ska vara mjuk och rörlig. Exempel på god trav: Kjento.

Galopp

Den ska vara luftig med lätt front och rund aktion, ändå framåtsträvande. Bakbenen ska trampa in under kroppen, de ska vinklas och bära upp hästen. Även ryggen ska vara med i rörelsen. Exempel på god galopp: Total Hope.

Hoppning

Om jag ska yttra mig om hopphästar så ska även de vara kvicka från backen med en mjuk rygg och skuldra. Bogen ska komma upp och frambenen ska vinklas in från knät. Bakbenen ska ha ett distinkt avstamp och de ska öppna upp bakom sig och inte knipa. Högsta punkten ska vara över hindret. Rörelsen ska vara mjuk och smidig, och hästen ska inte ”frysa” i språnget.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden