Avel
11 mars 2016 13:07

Tystnad, testridning pågår

Testridning är alltid bruksprovsveckans höjdpunkt. I år provas dressyrhingtarna av två danska herrar med stor erfarenhet för uppgiften. Sju hingstar testades förtjänstfullt till belåtenhet för både hingstägare och publik.

Tystnad, testridning pågår
Bo Jenå flankeras av Rune Willum till vänster och Michael Søgaard till höger och Christina Olsson, ordförande i AVN. Kim C Lundin kim@witnet.se

De två testryttarna är Rune Willum och Michael Søgaard, som varit med som testryttare på Avelschampionatet för några år sedan. De informerades av AVNs ordförande Christina Olsson om vad som väntades och tog sig sedan an de första hingstarna.

Första grupp:
Total Hope(f -12 e Totilas-Don Schufro, uppf Gestuet Lewitz, äg Paul Schockemöhle Pferdehalt)
Fairway 1305 (f -12 e Floricello-Sandro Hit, uppf Helene K. och Anders Johansson, äg Björkås C&M AB och Hemmingsen)

Rune Willum började på Total Hope medan Michael Søgaard tog sig an Fairway. De två ryttarna började påfallande lika med test av gas, broms och styrförmåga. Total Hope såg otroligt okomplicerad ut, Fairway arbetade fint även om någon ökning blev lite mer än Michael Sögaard väntat sig.
Under Rune Willum visade Fairway fin galopp även om höger fram vinkar rejält från knäet och neråt. Under Michael Søgaard framträdde Total Hopes mindre format tydligare men hingsten visade härligt trav- och galopparbete. Fairway glänste i testningens andra del och visade upp totalt samarbete och verkligt fin sida i alla gångarter.

Rune Willum om Total Hope: Först var han lite spooky men sedan blev han väldigt trevlig att rida, verkligt fina gångarter. En alltigenom positiv häst.
om Fairway: Han var lite spänd för arenen, jag skulle vilja att han använde sin kropp mer och kom bakifrån men han gjorde sitt bästa hela tiden.


Michael Søgaard om Fairway:  jag kände att han var bakom mig i början men det blev allt bättre. I galoppen skulle jag gärna vilja ha honom mer över ryggen, i början kändes han långsam men det blev allt bättre när han fick arbeta mer.
om Total Hope: massor av elasticitet, bra balans, allt är enkelt för honom, jag har ingenting negativt att säga om honom egentligen, kanske lite sämre i höger galopp än i vänster. Allt annat var jättebra.

Andra grupp:
Mr Bojangle (f -12 e Benetton Dream-Wittinger, uppf Günther Janzen, äg Lövsta Stuteri)
Gammelenggårds Zappa(DWB f -12  e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson, äg Gunnarlunda Stallions AB)

Rune Willum började med Zappa, en energisk och till synes bussig häst med härlig mekanik. Mr Bojangle togs om hand av Michael Søgaard som jobbade hårt på alla sätt. Hingsten verkade trött, tappade takt och Michael lyfte sina händer för att hjälpa till. Zappa visade tydliga talanger för svår dressyr under Willum liksom han gjort under sin ordinarie ryttare Jadob Nørby Sørensen.
Efter bytet blev Mr Bojangles knackande i skorna mer påtagligt när Rune Willum begärde mer framåt trav. Zappa fann sig tillrätta med Søgaard som såg ut att vilja ha upp honom mer, hingsten har en tendens att runda sig mycket. 

Rune Willum om Gammelenggards Zappa: trevlig häst, trevliga gångarter, den behöver bara lite mer styrka, han klarar att bli kvickare, en väldigt fin uppförsbacke i galoppen, kunde vara mer avslappnad, en väldigt positiv häst

om Mr Bojangle, en trevlig skritt, väldigt trött, försökte mycket men alltför trött.

Michael Søgaard om Mr Bojangle: Det kändes som om han var trött, framförallt var han inte framför mina hjälper och tillräckligt kvick i reaktionen. Det behöver en 4-åring vara men det kommer med styrkan.

om Zappa, en härligt positiv häst med fin uppförsbacke i galoppen och mjuk i ryggen. En alltigenom positiv häst.

Tredje grupp, 5-åriga hingstar
Görklintgårds Quinto(DWB Quaterback-Sunny Boy, uppf Jörgen Ravn, äg Dan Nordenberg)
Deodoro 1279( e Damon Hill-Lauries Crusador xx, uppf Christian Becks, äg.Per Runesson och Johan Ifverson)

Rune Willum började med Deodoro och fick på få minuter fuxen att rbeta lugnare men med samma härliga bakbensaktivitet och stilla svans. Det är en del nerv i den kvicke begåvade hingsten men Willum visade hans bästa sidor. Søgaard jobbade med Quinto som har en stor och vacker men lite entaktig trav. Hingsten är samarbetsvillig och visade sig likartat som med egen ryttare.
Micahel Søgaard kom upp på Deodoro, och Michaels långa ben ramade in hingsten ordentligt. Willum arbetade på Quintos reaktioner för skänkeln och såg ut att få de svar han ville. 


Michael Søgaard
om Quinto: Väldigt väl riden, bra i handen, mjuk att sitta på, lätt att reglera men jag vill ha honom kvickare i bakbenen. Justnu är han för långsam bak men han försöker när jag ber honom. Positiv häst.
om Deodoro: en helt annan sorts häst med massor av mekanik, lätt att korta stegen och samla men när han ska länga blir han för hastig. Han är lätt att rida, han är verkligen framåt, att rida utan ansträngning. Han vinner inte unghäst-VM men han kan bli en Grand Prix häst i framtiden.


Rune Willum
om Deodoro: Väldigt fin känsla, wow, en härlig häst att rida, jag kan känna piaff och passage i framtiden. jag känner den positiva nerven i hästen.
om Quinto, han kändes lat, långsam men han responderar när jag försöker göra honom kvickare. galoppen är verkligt fin och var lättare att få kvick. Skritten är väldigt stor och det får man passa sig för.

Sist ut var Klifton(SWB f – 12 e Floricello-Briar, uppf/äg Anette Syrén) som fick gå ensam och klarade det utmärkt.

Rune Willum var först till att prova och jobbade både med drivning och hand. Klifton arbetade på men var inte helt tillfreds i varje moment. Rune fick den önskade kvickare aktionen bak och klappade Klifton på halsen till tack. Traven blir ofta i en takt fram och en annan bak, galoppen ser bäst ut för dagen.
Michael Søgaard ställde lite samma frågor, bad om reaktion och fick den. Han drev nästan lika mycket men fick mer hastighet än vikt bak och aktivitet. Galoppen fungerade även här bäst. Han slutade mycket snyggt med en uppridning på medellinjen och gjorde halt till publikens förtjusning.


Michael Sögaard
 om Klifton: En verkligt bra galopp i uppförsbacke, fantastiskt bra, traven går på två spår, jag försökte fixa till det men det går inte på fem minuter. Traven är lite av ett problem än men den kommer att bli bättre, kontakten är ett problem. trevlig häst.


Rune Willum
 om Klifton: en väldigt trevlig häst som var stel till en början, men det finns där och han svarade på mina frågor. Galoppen var bättre och han försökte bra, jag hade en bra känsla till slut.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden