Dressyr
28 oktober 2017 13:06

U25-seger till Lina Jönsson och Quentin

Elmia 2017Det sista svåra kvalet i Lövsta Future Challenge fick en värdig vinnare i Emma Jönsson på Quentin i avdelningen unga ryttare. De åtråvärda Friends-biljetterna är utdelade.

U25-seger till Lina Jönsson och Quentin
Värdig vinnare av klassen och med en biljett till Friends - Lina Jönsson och Quentin. Foto: Kim C Lundin

Dressyrens stora U25-tour Lövsta Future Challenge samlar både unga talanger bland ryttare och hästar. Elmia var värd för det sista kvalet där biljetterna till den åtråvärda finalen i Friends delat ut. Domarna som dömde i programmet U25 Grand Prix var från E Annette Fransén Iacobaeus, Gustaf Svalling och Maria Colliander.

Klassreferat U25-ryttare
Det stod 16 ekipage med U25-ryttare redo på banan från 8 på morgonen och det var en del nerver i svallning. Rankningstabellen avslöjade att mycket var öppet och att alla behövde rida för att säkra upp en plats. Emma Jönsson och Tango ledde i tabellen men de saknas i startfältet då Tango fick en liten vrickning på Smedstad.

Isabella Tovek och Happiness låg på tredje plats inför start och gjorde en fin ritt på 68,178 procent i det svårare programmet men var hård mot sig själv i omdömet. Nu är de första reserv till Friends efter målfoto om den fjärde biljetten.
– Det blev dyra missar men visst går det bättre, det gör det, sa Isabella Tovek.

171028__kcl_img_6774
Isabella Tovek och Happiness Foto: Kim C Lundin

Emma Jönssons lillasyster Lina Jönsson visade upp sin fräcke Quentin i ett verkligt fint program och har härlig utstrålning, maffig piaff och passage. Det gav ledning i klassen på 70,62 procent och säkrade Emma för en biljett  till Friends.
– Det passade honom att komma in i den varma hallen och lite mer öppna utrymmet, han fokuserade fint under ritten, jag är jättenöjd, kommenterade Emma Jönsson.

Quentin
Lina Jönsson och Qunetin Foto: Kim C Lundin

Inför start ledde Mathilde Hannell och Deela Mae i tabellen med 100 poäng. Nu fick de till en verkligt fin ritt men det är svårt att räkna rätt i serierna, det blev dyrt poängavdrag och de slutade på 67,752 procent och en sjundeplats.
– Jag tyckte hon kändes fin sen är det förargligt med räknefel. Nu har jag en plan på hur jag ska träna hemma för att komma till rätta med det, förklarade Mathilde.

Lina Dolk med Biggles 1015 (SWB f -98 e Briar-Krevad, uppf/äg Ingrid Lundberg Persson) var taggade och satsade, de låg bra till innan och ville så gärna ha en av de där finalbiljetterna. De blev en bra ritt om än med lite svajjig linje fram till domaren. Kanske kostade felet i ettorna henne klassledning för det var målfoto på procenten till Emma. Det blev totalt 70,426 procent och räckte gott och väl till för en finalbiljett och serieseger.
– Wieeeeeee, det blir Friends! tjoade Lina Dolk när det gick upp för henne att hon bärgat finalplats.
– Jag var nöjd med min ritt, det är ett svårt program och nu känns det stadigt och stabilt, det är härligt, sa Lina Dolk.

Biggles 1015
Lina dolk och Biggles 2015 Foto: Kim C Lundin

Denise Ljungkvist och Soéga gjorde debut i så stor och fin inomhushall som på Elmia och satte en från sidlinjen fin ritt på 69,303 procent.
– Hon var så trött, det har varit tufft för henne de här dagarna men väldigt nyttigt. Det kändes tomt i tanken och det leder till många missar men vi behöver öva, sa Denise Ljungkvist.

Cecilia Bergåkra med sin Duschesse gick åter in och levererade med stor säkerhet sedan den inledande halten och inridningen var avklarad. Även om domarna är delade i sin uppfattning så är kombinationen härligt lovande, Cecilia är yngst i klassen med sina knappa 17 år. Det blev 69,612 procent, härligt nära de 70 och en tredje plats i klassen.

Duschesse
Cecilia Bergåkra och hennes fina Duschesse Foto: Kim C Lundin

Klassresultat

Rankningstabell 

Friendsbiljetter utdelade

Finalister unga ryttare
Lina Dolk/Biggles 1015 120 poäng
Lina Jönsson/Quentin 112 poäng
Emma Jönsson/Tango 102 poäng
Mathilde Hannell/Deela Mae 100 poäng Får platsen i kraft av bättre snittprocent på sina fyra bästa starter

Första reserv
Isabella Tovek/Happiness 100 poäng slagen med knapp marginal på målfoto efter uträkning av snittprocent på sina fyra bästa starter

Web-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden