Världen
8 december 2017 07:38

Ulf Wadeborn om branden: ”Glad att hästarna klarade sig”

BrandDen svenska dressyrtränaren och GP-domaren Ulf Wadeborn befinner sig mitt i branddrabbade Kalifornien. Anläggningen där han har sin verksamhet skadades svårt i lågorna, men hästarna evakuerades i tid.

Ulf Wadeborn om branden: ”Glad att hästarna klarade sig”
Ulf Wadeborn har varit i mer än 25 år på anläggningen, som skadades svårt i branden. Foto: Privat

De senaste dagarna har flera bränder härjat i Kalifornien. I går berättade Ridsport att runt 30 hästar hade brunnit inne och sedan dess uppges en kvinna ha dött i en av bränderna. Runt 330 000 människor är evakuerade.

I Kalifornien finns Ulf Wadeborn, dressyrtränare och GP-domare, som är bosatt i USA sedan länge. På anläggningen Middle Ranch där han driver sin verksamhet med 30 hästar tillsammans med Lars Holmberg klarade sig alla.
– Hela Middle Ranch evakuerades i tid, säger Ulf och berättar att det i vanliga fall finns runt 200 hästar på anläggningen.

Ulf var bortrest för att hålla kurs i Wisconsin när det blev läge att evakuera vid fyratiden på morgonen.
– Vi har en stor anläggning på andra sidan motorvägen och Lars körde i skytteltrafik dit med vår trailer för fyra hästar. Sedan blev det för rökigt där och han flyttade hästarna igen. Nu står de på LA Equestrian Center där det finns 500 platser i tävlingsstallar som är fulla just nu, säger Ulf.

Hur tar hästarna det?
– De tar det bra. Några av hästarna som inte har varit med ute så mycket var vi oroliga för, men de är också helt coola.
Hur mår de fysiskt?
– De verkar helt okej och vi har ju veterinärer på plats hela tiden. Vi har inte jobbat dem så mycket än, men vi har lett dem och ska ta ut och longera.

Ulf Wadeborn
Ulf Wadeborn kommer regelbundet till Sverige, här på en domarutbildning med SWB för Swanas räkning 2013. Foto: Kim C Lundin

Många ställer upp

Efter att Middle Ranch var evakuerat slog branden till. Ulf berättar om tränarkollegor som har förlorat såväl hem som stall, men också om det fina i hur alla ställer upp för varandra och hjälper till.

Några stall klarade sig på Middle Ranch och bland dem finns just de stall som tillhör Ulf och Lars, även om det just nu saknas både el och vatten. Än dröjer det innan de kan flytta tillbaka och det kommer att ta tid innan resten av stallen är återuppbyggda igen.
– Vi hoppas kunna återvända snart. Vi har varit där i över 25 år, så visst känns det väldigt tråkigt att se hur skadad anläggningen är. Men, det viktigaste är förstås att hästarna är okej och jag är väldigt, väldigt glad att de klarade sig så bra.

Film från Ulfs hemmaanläggning Middle Ranch efter branden:

Film som Ulf har delat på Facebook visar branden på gården:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden