Sportnytt
22 september 2018 15:21

Ulrika dopningskontrollant i Tryon: ”Vi jobbar stenhårt”

DopningUlrika Tågerup, 56, från Falsterbo är en av två européer i FEI:s antidopningsteam vid VM i Tryon.
– Vi jobbar stenhårt. FEI är väldigt noga med att ridsporten ska vara ren, sa hon under en paus mitt under mästerskapet.

Ulrika dopningskontrollant i Tryon: ”Vi jobbar stenhårt”
Ulrika Tågerup är på plats i Tryon och ingår i det internationella antidopningsteamet. Foto: Roland Thunholm

I samband med att EM i fälttävlan avgjordes i Malmö spelade FEI in en introduktionsfilm om hur det går till att ta dopningsprov. Ulrika, till vardags regionchef för Sveland Syd, hade huvudrollen.
– Den filmen kom till i utbildningssyfte för framtida dopningskontrollanter. Det är troligen därför jag också blev tillfrågad om att arbeta här i VM, säger hon.

Antidopningsteamet består av fyra veterinärer, från Brasilien, USA, Frankrike och Sydafrika och tolv provtagare, testing technicians. Ulrika är en av dessa i Tryon. Teamet får inte bo på samma ställen som övriga som har anknytning till tävlingarna. Allt för att undvika påverkan.

Hästarna är slumpvis utvalda

Ulrika är med och testar hästarna i samtliga grenar.
– Vi testar samtliga medaljörer och ofta den fjärdeplacerade. Dessutom gör vi tester på slumpvis uttagna hästar, och hästar som skadat sig, berättade hon.

När Ulrika får reda på vilken häst hon skulle ta dopningsprov på följer hon den med blicken inne på banan.
– Jag står som en skugga och väntar tills den kommer ut. Då stiger jag fram till ryttaren, presenterar mig och frågar om han/hon själv ville följa med till provtagningen eller om han/hon ville skriva en fullmakt till någon annan. Det är väldigt noga med detta och exakt tid noteras om hästen lämnas över till exempelvis hästskötaren, sa Ulrika.

Det brukar gå lugnt till, de flesta är trevliga men ibland tycker någon att det är besvärligt.

Ulrika Tågerup

Ulrika följer med när hästen förs till sitt vanliga stall, kläs av, duschas och får vatten att dricka, ur egen hink.
– Men den får inte gå in i sin egen box. Det brukar gå lugnt till, de flesta är trevliga men ibland tycker någon att det är besvärligt. Då är det bara att understryka hur noga FEI är att sporten ska vara ren.

När hästen är klar leds den till det speciella dopningsstallet. Där har veterinären plockat fram rätt pass, ID-numret kontrollerar och sex rör blodprov tas. Under tiden hade Ulrika tagit på skyddshandskar och placerat en urinkopp på en hållare. Sedan går hon ensam med hästen in i en box och väntar på att kunna ta ett urinprov.
– Många säger att hästen aldrig kommer att kissa. Men jag står och småpratar med den hästansvarige och nästan alltid kissar hästen. Vi brukar ge det 30 minuter.
Ett urinprov kan visa spår av förbjudna ämnen som inte syns i blodprov.
– Men kissar inte hästen gör vi endast en anteckning om det.

Nästan 200 prov har tagits

Under Tryon-VM har det än så länge tagits cirka 190 dopningsprov. Alla paketeras och överblivet urin hälls ut, hela tiden med den hästansvarige närvarande så inga frågetecken uppstår Proverna lämnas därefter i låst förvaring, ”adresslapp” bestående endast av streckkod och hästens ålder kompletterade varje provförpackning och allt kyltransporteras efter tävlingarna till laboratorierna i Newmarket.
– Allt går oerhört noggrant till. FEI är som sagt noga med att sporten ska vara ren. Dessutom har vi ju ett ansvar mot hästarna, sa Ulrika Tågerup.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden