Körning
18 juli 2015 21:36

Unga lyser starkast i kör-NM

De yngre kuskarna fortsatte att imponera allra mest när det idag var dags för NM:s maratonkörning i den småländska skogen utanför Vaggeryd. Imorgon fördelas medaljerna.

Unga lyser starkast i kör-NM
Linnea Kristiansen blev tvåa i dagens maraton och ligger i ledning för young drivers.

Supersnabb var till exempel junioren Marcus Clasén som satte full fart från början med sin Brio, en otroligt vändbar ponny. Rakt upp i ledning efter två grenar före Danmarks Marcus Qvist.

I klassen för young drivers handlade det mest om Linnea Kristiansen och Linda Wigren, två kuskar som gör att man inser att det finns en framtid för svenska körsport.

Linda och Linnea var mycket jämna hinder för hinder i den tunga banan i granskogen, men i fjärde hindret råkade Linnea peta ner en strategisk placerad boll och därmed kunde Linda gå om och välförtjänt vinna maraton. Linnea leder dock efter två av tre grenar och det med god marginal även om inget är avgjort ännu.

Närmare 70 ekipage tävlar i Vaggeryd. En försvagning av det svenska laget kom tyvärr redan på veterinärbesiktningen där Thomas Sjöbergs häst Solo Tu råkade sparka till Thomas i rena upphetsning. Fem trasiga revben och en punkterad lunga innebar att Thomas var borta från årets Nordiska Mästerskap. Han var på plats under maratonkörningen men det var tufft.

– Kommer igen till årets SM istället, menade han och drog hem till Lysekil med hela teamet för en välbehövlig vila innan det är dags att ladda om. Han kunde säkert möblerat om rejält i enbetsklassen. Efter två moment är det nu finskt, norskt, danskt, norskt och finskt i topp.

På sjätte plats dock största svenska hoppet i form av Johan Herner med nya hästen Barslunds Kanton. Inte nog med det på sjunde plats, Johan Herner, nu med O’man. Tungt ansvar för Johan inför söndagens precisionskörning, men han verkar ta det med ro. Åtta efter två grenar är Magnus Kronberg med Hebron. Ett ekipage som fick upp farten rejält redan i Falsterbo för en vecka sedan. Takterna sitter i, det syntes tydligt i Vaggeryd.

I parklassen är det dubbelt finskt i topp genom Jarmi Tauriainen och Tove- Maria Holmasto, trea är Danmarks Hans-Henrik Nielsen och på fjärde plats bästa svensk så här långt, Eva Ottosson som har god chans att klättra på listan bara bollarna går hennes väg i morgon.

Seniorernas ponnyklass i enbet har varit extra intressant den här säsongen. Främst för kampen mellan mor och dotter, Susanne Ankermark med Sagaia och Emma Gustavsson med Windy Boy Rocket. Främst Emma har haft enorma förväntningar på sig inte minst när hon nyligen valde tycka Minden istället för start i Falsterbo.

Med facit i hand var Minden inte Emmas lyckoarena men till Vaggeryd kom hon rejält revanschsugen. Så här långt har det fungerat. Makalöst spännande maratonkörning av Emma, hon leder med minst möjliga marginal över just mamma Susanne. Härligt att den tillfälliga neråtkurvan snabbt har vänt uppåt igen och Emma är en hårsmån från NM-guldet.

På tal om formkurvor som vänder så var det också härligt att se Ewa Nowén susa fram i maratonhindren med sina ”sorkar”, det vill äsga sitt fina russpar. Skogsunderlaget med lingonris passade dem perfekt och den här kusken blir riktigt svårslagen i morgon.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden