Fälttävlan
29 juni 2022 09:18

Unga ryttarna klara för EM i fälttävlan

LaguttagningNu är det klart vilka svenska ekipage som får åka till brittiska Hartpury för att rida EM i fälttävlan för juniorer och young rider sista helgen i juli.

Unga ryttarna klara för EM i fälttävlan
Wilma Nyhlén och rutinerade Stinger är ett av ekipagen som får rida EM i Hartpury. Foto: Roland Thunholm

FEI European Young Rider Championships Eventing 2022 äger rum i Hartpury, Storbritannien, den 25-31 juli, och nu är den svenska laguttagningen klar efter en stökig vår med inställda tävlingar och ändrade kvalregler för fälttävlansryttarna.

Därför var det extra angeläget att ha EM-uttagningen klar i tid, berättar landslagsledaren Viktoria Carlerbäck på Svenska Ridsportförbundets hemsida.
– På så sätt kan ungdomarna ändå få goda förutsättningar att förbereda sig, säger hon.

Tidsplanen för våren ändrades när en dansk tävling som var tänkt som observationstävling ställdes in. Andrahandsvalet blev då Sopot som gick tidigare på säsongen.
– Det blev kort om tid för några och tyvärr blev det mest fokus på att få ihop kvalen i det läget, konstaterar Viktoria Carlerbäck.

Galoppjobb

Med fem young rider och tre juniorer blir det ändå lag i båda klasserna – young rider trestjärnigt och juniorer tvåstjärnig. Tre resultat behövs för att räkna ihop ett lagresultat.
– Banbyggare i Hartpury är Eric Winter som byggde EM i Segersjö förra året så vi vet ungefär vad vi kan vänta oss, säger Viktoria Carlerbäck.

Samtidigt påpekar hon att engelsmännen är vana vid tuffa banor.
– Gissningsvis utnyttjar de möjligheten att ha en lite längre bana, så vi kommer att göra en del galoppjobb för att stärka konditionen på både ryttare och hästar.

Efter Brexit är det inte lika enkelt att resa till Storbritannien och det är mycket administration och pappersexercis.
– Som kombinerad teamövning, men också för att förenkla resan, planerar vi att lasta alla hästar i två lastbilar och att ryttarna följer med i respektive bil, säger Viktoria Carlerbäck.

Reser från Flyinge

Alla samlas på Flyinge den 22 juli och dagen efter startar resan. Måndagen den 25 juli ska ryttarna vara på plats och på onsdagen är det hästbesiktning. Torsdag och fredag rids dressyren, lördagen den 30 juli är det terräng och på söndagen avgörs allt med banhoppning.

Efter en kort försäsong är det svårt att sia om utgången.
– Men alla har verkligen gjort sitt bästa för att allt ska vara på plats när det är dags, avslutar Viktoria Carlerbäck.

EM för juniorer och YR – uttagna ekipage

Young rider
Amanda Anderson – Jersey
Wynja Eriksdotter Rubin – Hakunamatata
Wilma Nyhlén – Stinger
Elvira Rosenberg – Guy
Anna Svane – Elektronic

Junior
Julia Andersson – Cocktail Imperial
Tilde Borg Zeidlitz – First Edition
Alice Klarfelt – Anolanda D

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden