Hoppning
5 juli 18:00
Ridsportplus

United Touch S – enstöring på väg mot OS i Paris

På voltenUnited Touch och 27-åriga Richard Vogel är ett av tre ekipage som nominerats till det tyska OS-laget i hoppning. De har varit ett ekipage sedan 2022 och har tagit mängder av 1,60-segrar, bland annat i prestigefyllda Rolex Grand Prix of Geneva och i världscupkval.

United Touch S – enstöring på väg mot OS i Paris
United Touch S och Richard Vogel. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  United Touch har högklassiga gener för hoppning. Fadern Untouched har med Ben Maher placeringar 1,60-klasser. Modern Touch of Class har gett flera avkommor som gått 1,60 och 1,50, bland annat Deauville S som tävlats av Laura Kraut i CSI5*.  Hon är barnbarn till Classic Touch, stoet som tog OS-guld tillsammans med Ludger Beerbaum i Barcelona 1992.

  Uppfödaren Julius-Peter Sinnack tog en risk när United Touch inavlades genom att få Cantate Touch (e Capitol I u Classic Touch) som både mormor och farmor.

  ”Jag tog en stor risk och allt hade kunnat gå fel, men jag trodde att det skulle funka. Jag tittade noga och länge United Touch när han var föl i stallet, men kunde aldrig upptäcka några fel”, har Julius-Peter Sinnack sagt till horsenetwork.com.

  Av och på

  United Touch S är väldigt lugn i stallet och under transporter, berättar hingstens ryttare Richard Vogel

  – Men när han inser att det är tävling på gång – han är ju smart – blir han ”på” och det blir mer blod i honom redan på uppvärmningen, säger Richard Vogel.

  Steget luras

  Många menar att United Touch ser lugn ut, men där tror Richard Vogel att det är det stora steget som förvillar. 

  – Han är het och ”på”, och väldigt känslig. I början var det svårt att kontrollera hans ”power”, det var som om hjulen på en bil bara spann. Det var svårt att vänja sig vid det stora steget, men nu ger steget oss en fördel.

  Det stora steget gjorde att det var lätt att kapa galoppsprång. Men det var svårt att korta hästen i början. 

  – Nu gör han ett lysande jobb och har inte längre problem att korta sig i kombinationerna. Vi är jättestolta över hans utveckling, det har varit en fantastisk resa. 

  230407191_abfa4
  Svenska Felicia Wallin är groom till United Touch och enligt Richard Vogel är de bästa vänner. Foto: Shannon Brinkman

  Bästis med groomen

  United Touchs groom är från Sverige och heter Felicia Wallin

  – Felicia och United  är bästa vänner, de älskar verkligen varandra. Hon känner honom så väl och det är en fördel när United Touch reser så mycket. Jag känner hästen väl, men Felicia ser direkt när det är minsta fel på honom. 

  –United är väldigt personlig och ganska svår att komma in på livet, en enstöring. Men efter ett halvår började han gnägga när jag kom in i stallet, säger Felicia Wallin. 

  Ledig från avel

  Hästens ägare gick med på att låta honom vila från avel under sportsatsningen. 

  – Men jag gissar att han får lite ledigt från sporten under nästa betäckningssäsong så att han kan verka i aveln, säger Richard Vogel. 

  Förbereder för OS

  Nu är United Touch uttagen till OS.  

  – För att förbereda honom har vi lagt om arbetet så att jag alltid är med United. Förr åkte jag med på alla tävlingar, nu får han vara med mig och i den box och hage han är van vid. Han kan bli orolig om för många saker ändras, säger groomen Felicia Wallin. 

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 12/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden