Sverige
7 november 2019 12:22

Utelämnade information vid besiktning – får erinran

DisciplinpåföljdEn veterinär som besiktigade en häst för försäljning antecknade i sin journal att hästen hade sänkt kors, men i besiktningsintyget fick hästen ingen anmärkning. Köparen anmälde händelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, som nu ger veterinären en erinran.

Utelämnade information vid besiktning – får erinran
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Marjan Apostolovic/Istock

Hästen besiktigades vid en klinik, där en assistent gjorde noteringar åt veterinären under tiden. När det gällde hästens kroppshållning och rörelse antecknades ”lindrigt sänkt vs kors” i journalen, men när veterinären sedan sammanställde besiktningen i ett intyg för köpet så fick hästen UA (utan anmärkning) på den besiktningspunkten.

Köparen, som menar att hon inte hade köpt hästen om hon hade fått den information som fanns med i journalen, anser att veterinären farit med osanning i besiktningsintyget och skriver i sin anmälan till Ansvarsnämnden att hon har blivit lurad av säljaren att köpa en sjuk häst, som nu riskerar att bli utdömd.

Veterinären menar hon gjorde en helhetsbedömning när besiktningens alla moment var genomförda, och att observationen ”lindrigt sänkt vs kors” då inte ansågs ha betydelse för hästens status.

Disciplinpåföljd av Ansvarsnämnden

Men Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård håller inte med, utan menar att när ”intyg utfärdas ska veterinären iaktta noggrannhet och omsorg” – alla avvikelser från det normala ska finnas med. Nämnden anser att det är en så pass allvarlig brist i utförandet av intyget att veterinären ska tilldelas en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden