Sverige
20 juli 2023 16:40
Ridsportplus

Uteritten som blev till en mardröm

OlyckaDet var i fredags som 17-åriga Lou Bizzozero var ute och red på sin Down South, ekipaget kom vilse och satt snart fast i ett bottenlöst kärr.

Uteritten som blev till en mardröm
Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var när Lou Bizzozero och Down South kom vilse som det blev problem. Över stock och sten tog de sig fram, innan en våtmark öppnar sig framför dem. När Down South kände suget i hovarna blev han rädd och kastade sig framåt.

  – Han försökte fortsätta kasta sig framåt, men han fastnade direkt. Hela Down South var täckt, det var bara huvudet som var över ytan, förklarar Lou som trots situationen höll sig lugn.
  – Down South blev väldigt stressad, panikslagen. Men det fanns ett lugn trots allt, han hanterade det fruktansvärt bra.

  Tillkallade räddningstjänsten

  Olycka 3
  Räddningstjänsten hjälpte till att få upp Down South. Foto: Privat

  Efter ett försök att själv få upp Down South insåg Lou att det var förgäves. I stället ringde hon räddningstjänsten. Hon förstod också att det skulle bli svårt för räddningstjänsten att hitta till platsen, som det varken fanns vägar eller stigar fram till. Efter ytterligare ett samtal till Lous hovslagare, som känner markerna väl, mötte hovslagaren räddningstjänsten för att leda dem till platsen. När räddningstjänsten väl var på plats fick Lou, som redan var genomblöt, trä en stålvajer under valackens mage.

  – Sedan knöt vi brandslang som en ögla runt honom och drog upp honom med hjälp av dem. Han var så sjukt duktig, säger Lou med varm röst.

  Bit för bit lyftes Down South upp med packad mossa som stöd, så han fick en chans att vila under den drygt 30 minuter långa räddningsinsatsen.

  – Jag var förvånansvärt lugn hela tiden, jag kände hela tiden att det skulle lösa sig. Jag fokuserade på att lugna Down South.

  Omskakad med oskadd

  Down South
  Down South. Foto: Privat

  Väl uppe var Down South medtagen, men oskadd.

  – Han stod och skakade och fick dropp redan i skogen. Jag var mest lättad att han var uppe.

  Snart en vecka efter olyckan kan Lou konstatera att mardrömsuteritten trots allt fick ett lyckligt slut, men att den kommer leva kvar i minnet.

  – Morgonen därpå sprang han runt i hagen och släpptes upp på betet igen. Kroppen har nu fått återhämta sig, han klarade sig utan skador och igår red jag för första gången. Han kändes precis som vanligt.
  – Framöver kommer jag bara rida på platser jag inte känner till med sällskap, avslutar Lou.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden