Avel
2 april 19:55
Ridsportplus

Vad väntar du för föl i år?

FölenkäterRidsport har ringt runt till nio SWB-uppfödare för att fråga vilka hingstar de betäckte sina ston med i fjol, och hur de tänkte inför valet. Här finns både hopp-, fälttävlans- och dressyrupfödare, och alla har sina egna tankar och funderingar kring hingstvalet.

Vad väntar du för föl i år?
Ston och föl på Kopparkulla gård. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Helene Rydberg Larsson

  HPK Sporthorses, Kisa i Östergötland.
  Har haft uppfödningen Kitsch Couture HPK med på unghäst-VM i fälttävlan och även föl på SWB:s elitfölauktion.

  Helene har hittat melodin för att få god ekonomi i uppfödningen från start. Hon har vunnit flera betäckningar på fölbedömning – av sju föl har fem varit vinst- eller gåvobetäckningar. 2022 vann till exempel fölet Kanelia HPK (59) (SWB e Kane-Blue Hors St Schufro) två betäckningar åt Helene. 

  Helene Rydberg Larsson
  Helene Rydberg Larsson. Foto: Kim C Lundin

  Det blev dräktigt på två av tre ston till i år; Raliska de la Nutria tog sig inte med Mr Vain GJ.

  – Raliska är mamma till min Rimma Flicka som blev femma i Breeders Trophy i fälttävlan i höstas.

  – C’est Emelie Z (Zang f -12 e Cardento-Emilion-Indoctro) är dräktig med en av de nya hingstarna 2023, Chou Blue. Den betäckningen var en vinst från när Kanelia blev Lövsta Star-föl. Även Emelies förra föl gav en betäckning i vinst. 

  – Emelies dotter C’est Cloé HPK (SWB f -21 e Baloé) är dräktig med Nextdorado. Den betäckningen från Loviseholm är också en vinst från fölbedömning.

  På frågan hur Helene har valt sina hingstar svarar hon:

  – Jag tittade på bruksprovet och valde, båda är ju unga hingstar. 

  Anders Johansson

  Töstagårdens Hästavel, Listerlandet i Blekinge.

  Anders Johansson
  Anders Johansson.


  Har haft flera föl med på SWB:s elitfölauktioner och fått riktigt bra betalt för dem.

  De tre ston som ska föla på Töstagården i vår har alla varit hos Anders ett antal år.

  – Jag har Viva la Diva LT (SWB f -11  e Camaro M-Aerline) som är uppfödd av Ingrid Karlsson och väntar föl med Tangelo van de Zuuthoeve

  – Franciska van het Bevrijdthof (KWPN f -10 e Cardento-Heartbreaker) är helsyster till Grand Slam VDL, som tävlas av Marlon Modolo Zanotelli, och halvsyster till Dallas VDL, som nyss avled. Franciska väntar också föl efter Tangelo.

  – Det tredje stoet Koreuza S (KWPN f -15 e Thunder van de Zuuthoeve-Calvados) är en  halvsyster till hingsten Etulon VDL och har flera andra internationellt tävlande halvsyskon. Hon är dräktig med Emerald van’t Ruytershof.

  – Tangelo har jag använt främst för hoppförmågan men även för att han i regel ger lite mindre avkommor med väldigt bra temperament. Med Emerald är det ju givetvis också främst hoppförmågan jag vill åt och i detta fall är det bra att han som regel ökar på storleken en del.

  Staffan och Lena Hammarskiöld

  Björkängs stuteri i Venestad.

  Lena Hammarskiöld2
  Lena Hammarskiöld.

  Har fött upp hopphästar under flera år, med fina framgångar med Järta och Clarizza. Egentligen skulle de sluta med avel, men det är inte så lätt.

  Förra säsongen hade Staffan och Lena inte några egna ston, flera av deras äldre ston hade fått pension och deras 3-åringar hade ”fel” kön. I år står det lite mer och väger.

  – Vi har sagt att vi inte ska seminera de två 3-årston vi har, om vi inte först säljer någon av de unghästar som finns på gården. Men vi får väl se, vi har två mycket fina ston som vi gärna skulle vilja se vad de kan ge.  Framför allt Gabriella II (46) (SWB f -21 e Contargos-Kannatol-Cardento) som vi fött upp känns spännande att betäcka.

  – Det blir trots allt ett föl på gården för vi har lånat stoet Ellie vd Bisschop (KWPN f -09 e Cardento-Kannan-Abgar xx) från Kristina Tinglöf. Ellie är betäckt med Uriko som vi tycker är en mycket spännande hingst. Det föddes ett stoföl efter honom här på gården 2023, Ulla-Stina (SWB e Uriko-Corlensky G, uppf/äg Sebastian Andersson) som är fantastiskt fin och trevlig. Uriko (Holst f -07 e Untouchable-Lavito) fick 2023 bara tre föl i SWB, så det blir en sällsynt juvel.

  Therese Jansson

  Hagalunds Sporthästar, med bas utanför Kristinehamn i Värmland.

  Therese Jansson
  Therese Jansson.

  Bedriver hopphästuppfödning och döper fölen till blomnamn med stuterisuffixet af Hagalund. Salvia af Hagalund vann SWB Trophy på Scandinavium 2023.

  – Jag väntar två föl, ett efter Uricas vd Kattevennen-Cornet Obolensky-Quidam de Revel och ett efter Cardento-Kannan-Cumano.

  – Scilla af Hagalund (Mipaaf* f -17 e Cornet Obolensky-Quidam de Revel) har jag haft sedan hon var föl och detta blir hennes tredje föl. Hon har fått föl efter Casall och Cardento tidigare. Scilla har två helbröder i tävling och en halvbror, Diamond Spring, är godkänd på accepterad nivå i SWB. Jag valde Uricas van de Kattevennen, som rids av Harrie Smolders, för jag gillar hans huvud. Han verkar mycket klok, är kvick och rörlig i sin hoppning.

  – Chakan (Mipaaf f -13 e Kannan-Cumano) köpte jag som 2-åring och hon väntar sitt sjunde föl. Hon har syskon som tävlar och hennes mor Chanel v/t Nieuwenhof Z tävlade 1,50. Chakan är mycket lätt att kombinera med vad som helst stammässigt. Själv är hon oerhört rörlig, vänlig och har en väldigt bra typ. Jag hoppas på ett stoföl till oss, men varför inte en ny Cardento-son i avel? Jag är mycket förtjust i Cardento, fantastisk hoppförärvare och ridbara avkommor för både topp och bredd.

  Louise Nelder

  Skorphults Hästar, Huaröd i östra Skåne.

  Louise Nelder, Skorphults
  Louise Nelder Foto: Kim C Lundin

  Har fått en smakstart med flera föl uttagna till SWB:s elitfölauktioner. 

  Årets avelssäsong är minst sagt förbryllande för Louise och hennes man Viktor Johansson.

  – Vi seminerade tre ston, varav två konstaterades dräktiga. Nu verkar ett av de dräktiga inte längre vara dräktig och det ”icke-dräktiga” verkar väldigt dräktigt. Vi ska ta blodprover för att säkerställa hur det ligger till.

  – Våra tre ston är betäckta med olika hingstar. Skorphults Quintoula (Old f -13 e Quintero-Toulon) är betäckt med Conthargos och är dräktig utan frågetecken. Skorphults Candy Kong (Old f -11 e Centadel-Baloubet du Rouet) är betäckt med Stakkato Gold och är det stoet som inte känns dräktig längre. Skorphults Chelsea (Old f -14 e Elvis ter Putte-Chacco-Blue) betäcktes med Verdi men konstaterades i höstas ej dräktig – nu verkar det annorlunda.

  – Alla hingstar jag valde är kända såväl i Sverige som i utlandet. Normalt sett tycker jag det är spännande att kunna använda lite yngre hingstar eller hingstar som det kanske inte finns så otroligt många avkommor från. Nu är marknaden svår och jag vill ha möjlighet att sälja avkommorna som föl/unga om jag vill eller behöver. Därför föll valet i år på dessa hingstar.

  Mats Eriksson och Jonas Johnsson

  Bor och arbetar på Strömsholm.

  Ridsport, Dressyr
  Jonas Johnsson och Mats Eriksson. Foto: Roland Thunholm

  Mats är dressyrdomare och Jonas primus motor för Ridskolan Strömsholm och så här års engagerad i bruksprovet. 

  I år ska det bli tre föl med tre olika hingstar och Mats Erikson motiverar deras hingstval så här:

  –  Genua for U är dräktig med Bon Bravour, som lämnat många intressanta tävlingshästar med talang för piaff och passage. Han har inte varit i avel på länge så valet föll på honom.

  – Mc Queen Seq (SWB f -08 e Quaterback-Londonderry) är dräktig med Hesselhöj Donkey Boy. Vi valde honom för att lätta upp och ge mer elasticitet till fölet.

  – Chaco (SWB f -04 e Bocelli-Mazarin) är dräktig med Salvatore Ferragamo. Ett äldre och inte helt fertilt sto som behöver hingst på närmare håll med god dräktighet. Intressant med hingstens stam Secret-Millenium samt att jag redan har en avkomma efter honom som är tilltalande.

  – Det är extra skoj att få dräktigt med både Bon Bravour och Hesselhöj Donkey Boy som båda haft låg dräktighetsprocent under säsongen. Också roligt att Chaco är dräktig trots att hon inte är så fertil. Tror mycket ligger i att vi seminerar stona på hemmaplan med egen seminstation samt att vi har en mycket kompetent seminveterinär i Nina Roepstorff.

  Monica Björkdahl

  Bor utanför Tibro i Västergötland.

  Monica Björkdahl
  Monica Björkdahl.

  Rutinerad uppfödare som fött upp många hästar tillsammans med maken Sören under stuterinamnet Kopparkulla efter deras gård. 

  Kopparkulla har med åren blivit förkortat till ”K.” när de fött upp hästar i samarbete med Anna Blomgren (K. Savonna) och Åsa Nyström (K. Zantorini). Avelsåret har hittills bjudit på både glädjeämnen och ett alltför tidigt slut. Monicas sto K. Savonna, e Dante Weltino och hennes uppfödning Riona, är dräktig med en av 2023 års nygodkända SWB-hingstar. 

  – Jag valde Devin Franco GJ, en fin, rörlig hingst som verkar ha väldigt bra ridbarhet och är av det mindre slaget, fast det finns lite stort bakom. 

  Hennes lite mindre sto Wenezia e Don Romantic u Firenze Ek e Florencio är dräktig med Fifty-Fifty

  – Jag har en helt underbar hingstunge född 2023 efter honom och undan mitt andra sto K. Savona. Jag tror han är i topp av mina uppfödningar, så jag ville göra en till. 

  Det skulle blivit ett föl till, Monicas uppfödning Henriett som tävlat Grand Prix med Åsa Nyström var dräktig med Racoon. Henriett är mamma till K. Xantorini e Vivaldon som vann Kungakannan 2023. 

  – Tyvärr fick vi avliva 20-åriga Henriett, det var tungt.

  Ulrika Jacobs

  Bor i Grums i Värmland.

  Ulrika Jacobs Foto:lottapictures P: 2017-17
  Ulrika Jacobs. Foto: Lottapictures

  Flitig domare och rutinerad uppfödare i Värmland med framför allt varmblodsavel men även ett ponnysto. 

  I år väntas sex föl från varmblodsstona och ett ponnyföl efter Stendieks Du Mont. Det seminerades nio ston 2023 men Ulrika Jacobs räknade inte med att alla skulle bli dräktiga.

  Hon har betäckt stona Bellarous och Rendezvous med Straight Horse Leonardo. 

  – Jag tycker att Leonardo har fin mjukhet och en spännande stam, han verkar väldigt cool och inte så komplicerad. Jag har tillräckligt med spänst och blod i mina ston. Numera kan jag kosta på mig att bara välja ridbarhet och mjukhet. Jag använde Straight Horse Finest Hour och fick en fantastiskt fin fölunge, så då tittade jag mer efter deras hingstar. 

  Hennes två Grand Galaxy Win-ston Gracious och Glorious betäcktes med Opoque respective Fifty-Fifty

  – Opoque var lite snackishingst med av en del ifrågasatt nedärvning, med Gracious kan han inte misslyckas. Fifty-Fifty stod i Sverige, han har mycket mekanik och Glorious har tidigare fått fina föl med Quaterhit. 

  Filioucus, som är mamma till Rendezvous, är betäckt med Hesselhøj Donkey Boy. Herzeous, som tävlats av Ulrikas döttrar, är betäckt med Knockando VH, bruksprovsvinnare 2023. 

  – Han är en svensk hingst som fyller min kravlista och då vill jag gärna använda den.

  Amanda Staam

  Landslagsryttare i fälttävlan och uppfödare, från Moholm i Västergötland.

  Corpoubet At Amanda Staam
  Amanda Staam. Foto: Kim Lundin

  Under 2023 red Amanda EM på sin egen uppfödning Coupoubet AT. Hon har genom åren fött upp flera hästar med framgångar i disciplinen.

  Det kommer föl även i år men precis som många andra uppfödare är det lite färre.

  – Vi väntar endast två  föl i år. Vårt holländska sto Ireina II (KWPN f -13  e Zirocco Blue-Andiamo) är dräktig med Sambucci de Muze (BWP f -18 e Hunter’s Scendro-Vigo D’Arsouilles) som var i final på unghäst-VM i hoppning förra året. Ireina har äldre syskon som tävlat internationellt i hoppning. Hennes första avkomma med Carrera VDL och åringen efter Inaico VDL här hos oss ser väldigt lovande ut.

  – Bettan Ninder Loube (SWB f -11 e Nintender-Baloubet du Rouet, uppf Tobias Nilsson) är dräktig med Newton VDL (KWPN f -18 e Cohinoor VDL–Harley VDL). Bettan är halvsyster till min mästerskapshäst Corpoubet AT. Deras mamma Bulgari (Rhein f -00 e Baloubet du Rouet-Mirko) fick ytterligare åtta avkommor hos oss. 

  – Jag tycker det är två väldigt spännande ston vi valt att betäcka. Till dem har jag valt hingstar som kan komplettera stona på ett bra sätt och som tilltalar mig mycket. Båda verkar ridbara, har en härlig mjukhet i sina kroppar med en fin galopp, bra hopp och fin modell.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden