Körning
4 maj 2014 18:59

Väl godkänt på ”Lysten”

Drygt 70 till start, en svensk klasseger, perfekt körväder och en hel del dramatik. Tävlingen på Dorthealyst i Danmark är traditionellt något av tävlingsstart för de svenska kuskarna.

Väl godkänt på ”Lysten”
Anna Blom med koncentrationen på topp i vattenhindret. Groom är Stefan Blom.

I år var 21 av dem på plats och redan i elitklassens dressyr kom första stora glädjeämnet, enbetskusken Catharina Eneroth tog täten på utmärkta 46,85, parkusken Eva Ottosson tvåa i sin klass och Susanne Ankermark etta i den nationella ponnyklassen.

Övriga svenskar bra med, undantaget var landslagskusken Glenn Hesslo som körde in på en blygsam 15:e plats med store skimmeln Barslunds Kanton. Vad hände här, var det flera i den stora svenska supportergruppen som frågade sig?

Elitkuskarna skulle köra sju maratonhinder, medan ungdomarna och de nationella kuskarna körde fem. Arrangören, Dansk Koereselkab, hade ändrat om en hel del i ”hinderförrådet” något var helt nytt och flera av de gamla hindren är numera vedhögar i den vackra ekskogen.

Ungdomskuskarna inledde och redan här visade det sig att kylan på natten, dagg och hårt underlag tillsammans blev ganska så halt. Något som Danmarks Maria Buchwaldt  märkte direkt, välta i första hindret är ingen bra start. Flera andra kuskar fick också problem, underlaget blev en extra utmaning.

Sveriges framtidshopp, unge Oskar Mortensen, blir bara bättre och bättre, cool och proffsig körning, ponnyn på hugget och med erfarna groomen Johanna Nilsson där bak, gjorde ekipaget en superrunda och blev tvåa i maraton.

Elitklassen för ponny enbet trodde nog de flesta skulle bli en paradseger för Kristina Klindt, regerande världsmästare som hon är. Men Sveriges Karin Söderqvist gav både henne och ”gamle” världsmästarekipaget Peter Koux med Taffy en rejäl match. Seger i maraton och ett ryck från sjätte till tredje plats i totaltabellen.

I parklassen ponny var det flera härliga svenska glädjeämnen även om ingen av dem var högst upp i topp. Carina Sandberg bäst med sin fjärdeplats. Men maratondagens kanske största behållning var att se Maria Johansson köra sina russar i hindren. Så bra, så snabbt och så snyggt.

Snyggkörning på hög nivå bjöd även Marie Nilsson på. Struligt värre var det för henne innan start med sömstucken ponny, omskoning, ombesiktning av ponnyn innan hon fick grönt för start. I det läget valde Marie att dämpa takten en smula satsa på säkerhet och schyssta svängar. Både ponnyerna och publiken tyckte nog att det valet var det allra bästa.

Dagens stora insats stod Glenn Hesslo för. Efter ett halvvisset dressyrresultat kom han igen med seger i maraton efter en tuff körning med en hel del dramatik. Inte nog med det, han vann precisionen också. En fjärdeplats totalt och helt klart vinnare av titeln ”Bästa upphämtning”.

Framför i totallistan fanns Camilla Lind som även hon gjorde en riktigt bra tävling. Inledde lite blygsamt med en åttondeplats i dressyren men kom igen stor i maraton och precision.

Parkusken Eva Ottosson använde tävlingen på ”Lysten” som något av ett genrep. Hon tar sina svarta hästar med sig till tävlingarna i Windsor om några veckor och formen är på väg. Andraplats i dressyr, femma i maraton, tvåa i precision och trea totalt lovar gott inför Englandsturen.

I den nationella ponnyklassen tog Susanna Ankermark en klar totalseger med nya ponnyn Sagaia. Anna Blom med sitt fina welshsto var fyra efter en mycket god insats.

Godkänt för svenskarna alltså men kanske behövs det numera ytterligare en växel för att klara av det tuffa internationella motståndet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden