Dressyr
17 april 2015 02:52

Valegro väntad vinnare

Lite karantän och ringrost stoppar inte Valegro och Charlotte Dujardin som är på billboards här i Las Vegas. Det blev en säker seger, istället stod amerikanen Steffen Peters för smällkaramellen med en tredje plats. Paulinda Friberg överträffade alla förväntningar och Malin Hamilton gjorde en bra ritt.

Valegro väntad vinnare
Den ojämförlige Valegro med Charlotte Dujardin. Dirk Caremans

Den beryktade atmosfären i Thomas & Mack Center kom på skam. I världscupfinalens Grand Prix kval var det inte en enda häst som inte kom till sin rätt på grund av spänning. Den amerikanska publiken höll sig helt och hållet på mattan under ritterna, inte en enda spontan applåd, däremot mängder med varm acklamation till alla ekipage.

Lottningen avgjorde att ett av de favorittippade ekipagen amerikanska Laura Graves kom tidigt i klassen. Hennes Verdades var förmodligen en av de få som reagerade lite på omgivningen och de stannade på en femteplats med 74,314 procent. Hon fick mycket blandad bedömning, amerikanska domaren Lilo Fore tyckte ritten var värd 77,50 procent medan vår egen Annette Franzén Iacobaeus tyckte 70. 

Segrande Charlotte Dujardin och Valegro ligger på en helt egen nivå när det gäller både mekanik och harmoni men idag fanns det små misstag i ritten, det blev bara 85,414 procent. 
– Han har känts lite matt så jag har varit lite orolig för honom här, idag kändes det som om vi fick bättre flyt efter en tredjedel i programmet, förklarade Charlotte.
– I morgon blir det bara promenad och vila för honom, han behöver inte ridas.

Tredjeplacerade Steffen Peters var förvånad över sina poäng och sin placering med Legolas. De har gått igenom ett rigoröst miljöträningsprogram efter en misslyckad tävlingsinsats i Wellington i januari.
– Det är ett underbart kvitto på att vårt jobb har fungerat, men visst är jag förvånad över att det gick så bra, konstaterar Peters som segrade här 2009 med Ravel.
– Då trodde jag taket skulle försvinna iväg, jag har en känsla av att det händer på lördag också.

Med en ritt utanför rekordnivåerna för Valegro fanns det inom det möjligas gräns en chans till seger för Edward Gal. Det syntes dock så fort han kom in i arenan med Glock’s Undercover att det inte skulle bli så. ”Fritzie” var spänd idag, inte så att det innebar stora störningar men lite mindre harmoni och en emelannåt hektisk takt störde bilden. Icke desto mindre blev de väldigt blandat bedömda och hamnade under de 80 procenten på 79,057 vilket kändes som mindre rättvist. 

Sist ut var segraren från Göteborg 2014 och 2015, Jessica von Bredow-Werndl med Unee BB. De hade lite otur, ett toalettbesök för Unee störde harmonin och det blev några misstag. Jessica vara annars väldigt nöjd med sin känsla, hingsten var väl med henne och när procenten på 74,843 kom var hon inte alltför besviken.

Först ut av de svenska ryttarna var Malin Hamilton med Fleetwood som genomförde en bra ritt.
– Jag hade en bra känsla även om jag så klart är lite besviken på mina procent men så är det när man är ny, menade Malin.
Malin och hennes svarta springare slutade på en 15:e plats med 68,071 procent, helt inom ramen för ett förväntat resultat. Läs mer

Paulinda Friberg och Di Lapponia T hade inga egentliga misstag. Stoet var alert, mjuk och elastisk, med vippande öron, redo för allt Paulinda bad om. Det räckte till en nionde plats, personbästa på 72,686 procent och ett fantastiskt fint resultat, över förväntan. 

Domarkår
Hans-Christian Matthiesen DEN, Stephen Clarke GBR, Annette Fransen Iacobaeus SWE, Francis Verbeek-von Rooy NED, Maria Schwennesen AUS, Peter Holler GER, Liselotte Fore USA

Judges supervisory Panel
Linda Zang USAUwe Mechlem GERHenk van Bergen NED

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden