Dressyr
17 juli 2014 08:05
Ridsportplus

Totilas vs Valegro i Aachen

I dag möts de båda dressyrgiganterna Valegro och Totilas i Aachens Grand Prix som också är Nations Cup. Det är första gången på tre år som de tävlar mot varandra. Och gissningsvis lär både Damon Hill NRW och Jerich Parzival vilja vara med och leka.

Totilas vs Valegro i Aachen
För tre år sedan möttes de på EM i Rotterdam 2011. I dag är det dags igen. Totilas och Valegro tävlar mot varandra i Aachen. (ARKIVBILD/MONTAGE)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När nationstävlingen börjar i dag står sju av de åtta högst rankade ekipagen i världen på startlinjen. Men det som skapar allra störst hype är mästarmötet mellan Valegro (val f 2002 e Negro-Gerschwin) och Totilas (hingst f 2000 e Gribaldi-Glendale).

Valacken Valegro är världsetta, världscupvinnare, regerande Europamästare och olympisk mästare tillsammans med brittiska Charlotte Dujardin. Den svarta hingsten Totilas är regerande världsmästare med sin tidigare ryttare Edward Gaal men tävlas nu under tysk flagg av Matthias Alexander Rath. De båda giganterna har inte tävlat mot varandra sedan EM 2011. Då gick Totilas segrande ur striden och Valegros karriär började på allvar.

Matthias Alexander Rath hade då tagit över Totilas ett drygt halvår tidigare. Ekipaget var inte helt utan framgång och vann bland annat tyska mästerskapet och Aachens stora pris. Men magin runt hingsten var borta och på EM blev det ”bara” en fjärde och en femte plats. Det räckte ändå till att vinna över Valegro som slutade sexa och nia. Valacken fick dock ett lagguld med sig hem från Rotterdam. För Totilas och Tyskland blev det ett silver – en stor besvikelse för det tyska teamet. Efter det skadade hingsten sig, gjorde en försiktig comeback inför OS i London 2012. Sedan fick Matthias Alexander Rath körtelfeber och ekipaget kom aldrig till start i London. Efter det blev Totilas skadad igen.

Valegro har imponerade 24 raka segrar. Bland dessa finns det bland annat årets världscupfinal, EM i Herning, OS i London. Han har slagit Totilas världsrekord i Grand Prix, Grand Prix Special och Grand Prix kür. Han verkar helt enkelt oslagbar.  

Totilas å sin sida gjorde comeback i slutet av maj i år och har raskt klättrat till plats 24 på världsrankningen. Efter det har han radat upp sex raka segrar med siffror runt 82 procent. Vad Valegro har gjort  sedan Totilas började tävla igen är oklart. Han har inte synts på tävlingsbanorna sedan han vann världscupfinalen i slutet av april. Då blev det världsrekord i Grand Prix kür med över 92 procent. 
– Vi kommer att tävla Valegro sparsamt de kommande åren, vi har ingen anledning att tävla särskilt mycket, det får vara verkligt speciella tillfällen, sa Valegros delägare och Charlotte Dujardins mentor Carl Hester i Lyon.
– Om Valegro vinner i Aachen så är det en fantastisk milstolpe för en unik häst. Sedan är VM-medaljer det enda han saknar. Vad gör vi då, pensionerar honom? Jag vet faktiskt inte, sa Carl Hester om ett ämne som han uppenbart har funderat på.

Nu möts Totilas och Valegro först i torsdagens Grand Prix och efter det förmodligen också i Grand Prix Special och Grand Prix kür. Nu finns det visserligen ingen försäljning av Totilas-souvernier i Aachen i år – men tävlingsplatsen är ändå att betrakta som hingstens hemmaarena. Han har vunnit rubbet i Aachen två gånger med två olika ryttare. Redan där blev Totilas historisk, ingen häst har tidigare vunnit Aachens stora pris med två olika ryttare. Och av tradition är tyskarna svåra att slå på hemmaplan. Valegro har aldrig tävlat i Aachen. 

Vem går segrande ur giganternas kamp? Bilder från EM 2011. Foto: Kim C Lundin

Vinner tysk styrka och spektakulära rörelser eller brittisk avspändhet och harmoni? Dessutom finns världstvåan Helen Langehanenberg och Damon Hill NRW, Tyskland, med i startfältet och vill säkert ha med segerstriden att göra. Ekipaget har vunnit Aachens Grand Prix kür två år i rad och har varit tvåa efter Valegro i världscupfinalen, och EM. Valegro är den enda häst som har slagit Damon Hill NRW sedan februari 2013. Hollands Adelinde Cornelissen och Jerich Parzival kommer till Aachen med sex raka segrar och har inte blivit slagna sedan Valegro och Damon Hill NRW kom före dem i prislistan på EM i Herning. 

På söndag vet vi vem som går segrande ur dressyrgiganternas kamp. 

Annelie Frank/Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden