Sverige
18 april 06:25
Ridsportplus

Varannan hästtransport fick anmärkning vid besiktning

StatistikUnder 2022 kontrollbesiktades närmare 6 300 lätta släp avsedda för djurtransport, det som till vardags kallas för hästtransport, av Bilprovningen. Hälften av dem fick anmärkningar vid besiktningen - vanligast är problem med bromssystemet.

Varannan hästtransport fick anmärkning vid besiktning
Varannan hästtransport som besiktades förra året fick minst en anmärkning. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I år är första gången som Bilprovningen publicerar besiktningsstatistik för hästtransporter, och siffrorna är inte helt muntra – varannan hästtransport fick anmärkningar.

Bilprovningen konstaterar också att hästtransporterna har fler anmärkningar än andra lätta släp, som inte används till djurtransport.

Av de närmare 6 300 släp som besiktades under förra året fick 49,3 procent anmärkningar. Flest bristfälliga hästtransporter fanns i Värmlands län (57,6 procent), medan Blekinge län hade minst i landet (35,7 procent).

Bromssystemet ställer till det

Det absolut vanligaste felet var problem med bromssystemet (45,3 procent), följt av hjulsystemet (6,9 procent) och kommunikationssystemet (5,9 procent).

– Vanligtvis brukar man säkra lösa föremål på släpet men detta är ju inte görbart på samma sätt när ”lasten” lever och rör sig för att hålla balansen. Med andra ord är det avgörande att bromsarna fungerar så man kan köra mjukt och stanna i god tid. Annars kan det bli en skrämmande upplevelse både för föraren och hästen, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Många med allvarliga fel

Drygt var tredje hästtransport hade dessutom fel som krävde efterkontroll – något som innebär att bristerna är så pass allvarliga att det behövs en kontroll av fackman för att säkerställa att felen åtgärdats.

Jämfört med Bilprovningens siffror från 2021 så innebär 2022 ändå en liten förbättring – andelen hästtransporter som fick anmärkningar sjönk från 51,2 till 49,3 procent.

Hästtransporter (0–3 500 kg bromsade) kontrollbesiktas för första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år.

Besiktningsstatistik för hästtransporter 2021/2022

Bilprovningen tipsar om vad du som ägare bör hålla koll på när det gäller ditt släp:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden