Fälttävlan
21 augusti 2016 14:30

Varannan Viktorias – tredje guldet gillt

”Varannan damernas” brukar man säga, men på fälttävlans-SM är det snarare ”varannan Viktorias” som gäller. 2012, 2014 och 2016 har det blivit guld och idag var Zlatan B vinnarhästen.

Varannan Viktorias – tredje guldet gillt
Viktoria Carlerbäck firade SM-segern med JSM-vinnaren Lina Forsberg intill lastbilen. Den yngre hade förstås Pommac i glaset.

UPPDATERAT: HÄR FINNS FLER BILDER

Viktoria Carlerbäck höll ihop det hela vägen in i mål på SM hos Skyrup CC och Hovdala International Horse Trials. I terrängen petades hon från ledarplatsen av Niklas Lindbäck, men idag återtog Viktoria ledningen och knep sin tredje seger i fälttävlans-SM.
– Zlatan har aldrig varit bättre tränad än nu och härnäst vill jag gärna testa honom i en lång trestjärnig, säger Viktoria Carlerbäck om vinnarhästen Zlatan B (val, f 2004, e Indorado-Haarlem).


Mot segern på Zlatan B.

Segern gav 25 000 fina kronor medan tvåan fick en check på 15 000 och trean 10 000.
– Det är bra mycket mer än jag fick sist jag vann. Arrangörerna har gjort ett riktigt bra jobb, både med prispengar, banan och hela tävlingen. Nu hoppas jag att de kör vidare nästa år, säger vinnaren.

Zlatan har bara gått ett SM innan, men då bröt ekipaget. Nu stämde det rakt igenom, från ledardressyren på 48,8 straff, via den supersnygga och stabila terrängen med 5,6 för tiden och ett ner i hoppningen som spikade segerstraffen 58,4. När Viktoria var klar återstod bara ledaren Niklas Lindbäck med Cendrillon. Ett ner hade betytt guld, men med två nedslag blev det istället brons.
– Nja, det känns väl inte helt OK just nu, men det får man leva med, säger en likväl leende Niklas som bra gärna hade velat behålla tätpositionen.

Förra årets vinnare Sandra Gustafsson med Kaminskij, som rätt nyligen vann penningstinna huntingen i Falsterbo, tog silvret på 58,8 just efter Victoria.

Sandra Gustafsson klättrade från tredjeplatsen till silvret i banhoppningen.


Det skålades i champagne och Pommac utanför Carlerbäcks lastbil med nära och kära.

Viktoria passade på att öppna en flaska champagne som låg på kylning i hästlastbilen, alltid redo för en eventuell fullträff. Snabbt bjöd hon in juniorvinnaren Lina Forsberg  (läs om hennes seger här) och hennes familj på firande medan de inväntar prisutdelningen klockan 17.
– Det gäller ju att passa på att fira när man väl vinner, konstaterade groom/hästägare/mamma Marie Carlerbäck och stämde in i segerskålen.

CCI2*-klassen avgjordes med banhoppning strax före SM och där vann Tjeckiens Miloslav Prihoda Jr på Captaion Hero före Niklas Lindbäck på Focus Filiocus.

Längre intervjuer finns i nästa nummer av Ridsport som landar i brevlådor och butik den 1 september.

UPPDATERAT: HÄR FINNS FLER BILDER

Resultat

Text & foto: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden