Krönika
19 september 2021 11:02

Värdegrund för dummies

GästkrönikaGrooming och sexuella övergrepp är inget unikt för ridsporten utan förekommer överallt i samhället. Men nu tycker Ridsports gästkrönikör Anna Ozén att det är dags att en gång för alla placera skulden hos förövarna och inte hos offren – och bjuder på en "Värdegrund för dummies".

Värdegrund för dummies
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Svensk ridsport – världens bästa! är SvRF:s vision. En vision är ett framtida önsketillstånd man vill uppnå, utan formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet. En del av den visionen har nu blivit förverkligad. Denna vision har varit ett mål för ett antal personer.

Ett mål ska vara definierat, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt. OS-guld i laghoppning vid OS i Tokyo 2021. Om denna vision, som av oss som endast hoppar hinder under pistolhot, känts ouppnåeligt men ändå infriats, borde värdegrunden också kunna vara ett mål och inte en vision.

En nollvision avseende grooming och sexuella övergrepp kan te sig lika orealistiskt som ett OS-guld i laghoppning. Men detta mål kan uppfyllas om alla accepterar värdegrunden.

Bara den som fått och förvaltar förtroendet hos dem hen leder ska ha kvar sitt uppdrag.

I värdegrunden beskrivs att ledarskapet är ett förtroendeuppdrag och inte en rättighet. Bara den som fått och förvaltar förtroendet hos dem hen leder ska ha kvar sitt uppdrag.

Den gemensamma värdegrunden omnämns som en av grundpelarna i ”Kompetensbeskrivningen för tränarutbildningen”. Värdegrunden ska vara känd hos oss alla som vill definiera oss som aktiva inom ridsporten.

Grooming och sexuella övergrepp är inget unikt för ridsporten. Det förekommer överallt i vårt samhälle. Men när man läser vittnesmålen från offren i ”Händelserna på hästgården” eller lyssnar på Sofie Sarenbrants Sommar i P1 kryper det för nära för att ridsporten ska kännas så trygg som den vill utge sig för att vara. Som jag önskar att den var.

Dags att en gång för alla placera skulden hos förövarna och inte hos offren.

När man får förståelse för hur offret känt sig, hur de manipulerats och hjärntvättats för att ta på sig skulden och skydda sina gärningsmän, ryser man och tittar sig över axeln. Funderar på vem som kommer avslöja att den utsatts för något av någon aktiv inom ridsporten härnäst. Dags att en gång för alla placera skulden hos förövarna och inte hos offren.

Vi definierar oss som en stor spretig grupp av aktiva på många nivåer inom många grenar, men resten av samhället ser oss som ett kollektiv, ”Hästsekten”. Oavsett om vi har tränar- och eller tävlingslicens eller enbart njuter av att vistas i hästars närhet.

Så här kommer en ”Värdegrund för dummies”:

  • Ligg inte med dina elever
  • Ligg inte med dina klienter
  • Ligg inte med dina kunder
  • Ligg inte med dina anställda
Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Agneta Sandberg
— djurskyddsspecialist hos Svensk Travsport. Praktisk och teoretisk kunskap och kompetens kryddad med finsk sisu skapar hästvälfärd för travhästar. När anställer SvRF en djurskyddsspecialist?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden