Krönika
7 augusti 2021 19:57

Välkomna till hästsekten!

Glädjens dagJaaa hörni. Hur sjutton taggar man ner efter en sådan här historisk dag? Sportslig världsklass signerad några av hästsektens främsta företrädare. Och med det en sport som tack vare ett galoppsprång blev rakt igenom folklig. Jag är lycklig ända ut i de mockvalkiga fingerspetsarna och ägnar mig åt att njuta av texter jag längtat efter att få läsa, skriver Ridsports webbchef Lina Nydahl.

Välkomna till hästsekten!
Historisk sportsligt, men även en bragd som lär ge eko på många plan framöver. Det skriver Ridsports webbchef Lina Nydahl efter hopplagets OS-guld i Tokyo på lördagen. Foto: FEI / Arnd Bronkhorst / Erika Gerdemark

Att någonting riktigt, riktigt stort har varit på gång i svensk hoppning har varit mer än tydligt det senaste året. Och alldeles övertydligt den gångna veckan – även för folk utanför ridsporten.

Riktigt exakt hur stort OS-silvret, OS-guldet och de enastående nollrundorna vi fått se denna vecka är,  är faktiskt fortfarande svårt att greppa med ord.

MAKALÖST får sammanfatta det hela. Och en dag som denna får man vråla med versaler.

Känns just nu som den lenaste, varmaste, ja rakt igenom underbaraste känslan att läsa vad våra journalistkollegor på landets sportredaktioner skriver om det hela. Jag delar några godbitar här och rekommenderar varmt att klicka er vidare och njuta av dessa krönikor i sin helhet.

Aftonbladets sportjournalist Patrik Brenning levererar återigen en krönika som lär slå klickrekord. I skrivande stund sprider den sig som en löpeld bland hästsektens många medlemmar, i sociala medier.

Han är nu en av oss. Och han välkomnas med öppna armar, på så många plan.

”Under hela OS rev de tre svenska hopparna bara två hinder. Då räknar jag in kval, hoppningar och omhoppningar både individuellt och i lag. Det är en sanslös prestation de tre gjort och jag är helt övertygad om att jag inte är den ende som charmats av deras framfart. Det har också varit en rent plågsam känslomässig resa att följa dem här på ridstadion och om det finns en rehabklinik för hästkillar så är det här mitt rop på hjälp. För jag mår inte bra. Jag är orolig för min hälsa. Jag har blivit alldeles för engagerad i det här”, skriver han i krönikan där han också konstaterar att sporten krupit under huden och att han nu för alltid är förändrad.

Wow.

DN:s Johan Esk beskriver guldets betydelse så att mina ögon tåras. Han har så rätt i varenda stavelse han skriver. Det här guldet vanns av tre hjältar, för alla som inte riktigt räckt till genom åren men de vann också för framtiden.

Spot on.

Svenska Dagbladets Anders Lindblad stämmer även han in i hyllningskören och konstaterar att det är en laginsats av högsta klass som onekligen spetsar till konkurrensen om Bragdguldet.

Ta in det. Han kallar det en historisk svensk triumf – och det är precis vad det är!

Ni är säkert fler än jag som märkt intresset även bland era icke-hästintresserade vänner och bekanta denna vecka.

För egen del plingade det ultimata beviset på att sporten blivit folklig till kl 17.08. Min totalt icke-hästtintresserade vän Jonas skickade ett meddelande som värmer in i hjärtat:

”Jag hoppade lika högt som hopplaget i fåtöljen.Vilken fantastisk spännande (nästan för spännande) hoppfest ni hästmänniskor fixade till Sverige”!

Vår reporter Hege Hellström pratade för en liten stund sedan med Lisen Bratt Fredricson, som genom sitt sommarprat i veckan sannerligen också hjälp till att nå ut med sportens storhet.

Lisen berättade att hon de senaste timmarna blivit uppringd och textad av sportjournalister som aldrig hört av sig om ridsporten tidigare.

– De säger att det är helt fantastiskt. Det är jättehärligt för ridsporten, säger hon i firaryran hemma på Grevlunda i Skåne.

OS-guldet är svensk ridsports största stund. Och ingen sammanfattar det hela så bra som han som avgjorde det hela med det där kapade galoppsprånget, individuelle silvermedaljören och nyblivne guldmedaljören Peder Fredricson:

– Vi har satt ribban, att det går. Sverige kan ta guld. Det har vi gjort nu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden