Träningstips
19 januari 2018 12:00
Ridsportplus

Vårens schema för 6-åringarna

Dressyr med Kerstin André, del 2 2017I årets andra avsnitt av dressyrserien diskuterar vi rörelserna som tillkommer när den unga hästen tar steget upp i medelsvår B-klasserna.

Vårens schema för 6-åringarna
För 6-åringarna prioriteras rytmen och framdelens lätthet i skolorna öppna och sluta, som visas i samlad trav. Lösgjordheten och liksidigheten syns när det går lika lätt i båda varven. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Schemat är späckat för de 6-åringar som ska visas i unghästklasser under våren. Nya moment att kunna visa upp är samlad trav och galopp, skrittpiruetter, travskolor och galoppombyten.

    Dessa övningar innebär att hästen måste hunnit få större register och självbärighet i alla gångarter, samtidigt som kvaliteten på kontakten måste ha förbättrats.

    Stötestenen

    En lätt och jämn kontakt underlättar för att hästen ska behålla lösgjordheten när den ställs inför nya utmaningar. Ryttaren måste kunna påverka hästen genom både förhållningar och eftergifter utan att bli alltför passiv eller fastna i handen om hästen reagerar genom att bli het.

    En stor utmaning för 6-åringarna är galoppombytena, där inlärningen kan ta lång tid innan bytena är säkra och genomsläppliga. Därför behöver du påbörja inlärningen redan när hästen är fem år, så snart den har en god balans i både rättvänd och förvänd galopp.

    När hästen lärt sig byta rent på hjälpen i båda varven, utan att spänna sig för hjälpen, behöver den lära sig att byta på alla platser på ridbanan. I programmen visas bytena på långa och korta diagonaler och på långsidan från förvänd till rättvänd galopp.

    Hur du introducerar byten, skolor och piruetter och lär in skolor gick vi igenom i detalj i avsnitten sex till nio i förra årets dressyrserie.

    Kerstin André
    Bytena är ofta den stora stötestenen när 6-åringarna ska visa upp sig i unghästprogrammen. Det tar tid att få lika bra kvalitet på tävlingsbanan som på träningen hemmavid. Foto: Lottapictures

    Svårare på tävling

    Galoppombytena måste bli så automatiserade att hästen kan byta rent även om den blir distraherad, vilket lätt händer på tävlingsbanan. Märker du att byteskvaliteten tydligt försämras i en främmande miljö är det bättre att vänta med tävlingsstarten tills bytena är befästa. I stället kan du träna under tävlingsliknande former tills ni känner er komfortabla.

    Det är också viktigt att inse att hästen inte är klar med sina byten så länge den byter jämfota eller orent. Även rena byten kan ha ett kort genomtramp – men konsekvent orena byten, eller byten med kort genomtramp åt ena hållet, innebär ett problem med lösgjordheten.

    Att hästen inte helt håller linjen i bytet eller landar på dubbla spår är ett mindre problem, som man kan överse med hos 6-åringar.

    Rytm och liksidig lätthet

    Skolorna öppna och sluta visar du i samlad trav. För 6-åringarna prioriteras rytmen och framdelens lätthet framför graden av böjning. Det är också viktigt att liksidigheten syns, att samling och böjning är lika lätt i båda varven.

    I travarbetet är det viktigt att inte kompromissa med lösgjordheten för att visa mer power och uttryck än hästen faktiskt orkar. Om du försöker trava med mer aktion än hästen orkar bära med sina bål- och bakbensmuskler, lär sig hästen kompensera sin svaghet med en låst, sänkt rygg och överdriven frambensaktion.

    Även om den 6-åriga hästen nästan är färdigväxt tar det lite längre tid innan ryggradens tillväxtfogar är helt slutna. Det innebär att ryggen fortfarande kan betraktas som den svaga länken i hästens kropp. Därför måste man vara noga med att hästen orkar bära ryttaren utan överspänning och felaktig teknik när den lär sig använda sin kropp i alla gångarter, steglängder och övningar.

    Kerstin André

    Kerstin André
    Övningen kan ridas med bommar som i skissen nedan, eller med koner i varje hörn på rektangeln. Skritta längs långsidorna och vänd ett kvarts varv på bakdelen runt kon eller bomände. Successivt minskas avståndet mellan konerna/bommarna, och när de ligger bara en meter från varandra blir vändningen till en arbetspiruett. Slutligen kan man ta bort en kon/bom och göra en riktig halvpiruett vid den kvarvarande. Foto: Lottapictures

    Fakta

    Övning. Skrittpiruett runt koner eller bommar

    171221_varensschemafor6aringarnaI den här övningen ligger fokus på att hästen kan korta sina steg och hålla linjen.

    Placera två koner bredvid varandra vid de punkter där du ska lägga piruetterna, exempelvis framför P och V.

    Skritta på rak linje upp mot den högra konen. Korta stegen och känn att hästen följer med när du vänder runt till vänster mot den vänstra konen, med flyt i rörelsen och eftergift i innersidan.

    Använder du bommar lägger du dem parallellt vid den linje där du ska rida piruetterna, exempelvis på linjen mellan P och V. Skritta in på linjen utanför den högra bommen, rid piruetten där bommen tar slut till den vänstra bommen och skritta utanför den tillbaka.

    Både bommar och koner hjälper dig att bestämma dig för en punkt att vända på.

    Reglera avståndet mellan bommar eller koner efter hästens utbildningsståndpunkt. Börja med brett avstånd, där du helt odramatiskt vänder hästen utan fokus på centrering, och minska successivt tills du vänder över en mindre yta.

    Rid gärna piruetten över lite större yta på träning; hästarna vill gärna krympa ytan på tävling och det är viktigt att hästen kan behålla bjudningen.

    Rörelsen är till för att visa att hästen kan samla sig och vända med bibehållen lösgjordhet.

    Vanliga fel i piruetter är att hästen spänner sig, går och bromsar, tappar rytmen och vänder emot innerskänkeln i stället för runt innerskänkeln.

    Expandera

    Ett sätt att minska belastningen är att variera form, gångart och intensitetsgrad, samt att ofta låta hästen länga halsen och lyfta upp ryggraden med sina bukmuskler. Unghästprogrammen är därför gjorda för att ryttaren ska prioritera att få i gång hästens bålmuskulatur och stora muskelgrupper, för att skona benen leder.

    Ren samlad skritt

    Fokus i skrittpiruetterna är att hästen ska kunna vända åt båda hållen och samla skritten. Steglängden ska kunna varieras utan rytmstörningar och renheten ska behållas. Då måste ryttaren ha en större kontroll över registret i skritten. Vanliga fel är rytmstörningar på grund av spänning, där förbindelsen mellan fram- och bakben blir störd.

    Tack till fotomodellerna Anita Roslund på svarta Fusion (f -11  e Fürstenball-Topaasch, uppf Lena Nyström) och Eva Fahlbrink på den egna uppfödningen Thelma (f -11 e Temptation-Don Romantic).

    Fakta

    Kerstin André

    171221_fullfartiforskolan_lottapictures3 Kerstin André är A-tränare i dressyr, lärare på Flyinges beridarprogram och supervisor för ponny- och undomslandslagen. Hennes egna tävlingsmeriter inkluderar resultat i 1,50-hoppning, svår dressyr och medelsvår fälttävlan. Namnkunniga elever är Anita Roslund, Eva Fahlbrink, Mia och Ebba von Essen samt Stefan Jansson.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 30 mars, i Ridsports pappersutgåva nummer 6-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden