Ponny
18 december 2013 15:03

”Varför skulle vi lita på SvRFs tävlingsorganisation?”

Ŗppet brev 3 till SvRF: Efter senaste tidens ifrågasättande av SvRFs sätt att hantera ponnysporten publicerades ett uttalande på förbundets hemsida, med rubriken ”Ponnysporten är förbundets framtid”.

Plötsligt har ingenting hänt! Det finns inga skarpa förslag, inga beslut ska fattas innan man lyssnat på medlemmarna, både bredd och elit vid olika tillfällen och allas åsikter är lika värda, uppger Tobias Mattson, ordförande i tävlingssektionen.

Hur ska vi kunna lita på detta?

Mot bakgrund till senaste tidens uttalanden (och tidigare historik) finns det skäl till att vara något skeptisk.
Vi har svårt för att förstå hur det hänger ihop med tidigare uttalanden såsom:

– Att det är helt klart med att åldersgränsen för B-ponny sänks till 12 år.
– Att det finns ett skarpt förslag om att barn, 12 år och under inte får tävla i vanliga tävlingsklasser, enbart specialbedömningar eller avd B.
– Tävlingssektionen väntas ta beslut i januari.
– Skälet till de dramatiska begränsande reglerna uppges vara Riksidrottsförbundets (RF) riktlinjer. (Intervju i Tidningen Ridsport, publicerad artikel 28/11-13)

Efter att Svensk Ponnysport ifrågasätter detta och med ett krav på att förklara de riktiga skälen, då tidigare angivna skäl – ”RFs riktlinjer” inte stämmer, uppger Tobias Mattsson helt nya skäl i en intervju med Equestrian words:
”Vi har problem med att nyrekryteringen till ponnysporten är dålig. Där har vi en utmaning i grunden”.

Men, undrar vän av ordningen – med ännu mer begränsande regler lär väl inte rekryteringen till sporten bli bättre?
I samma intervju är Tobias Mattson tydlig med att medlemmarnas åsikter inte är intressanta:
”Men det blir ingen möjlighet att påverka beslutet. Röstar gör man på stämman. Det är där man väljer de representanter som ska fatta besluten”.

Vad ska vi tro på? Det är tyvärr svårt att inte tolka det på annat sätt än att uttalandet på SvRFs hemsida är ett desperat försök från SvRF att ”ta död” på debatten avseende den kritik som riktas gentemot dem.

Vi har fortsatt inte fått ett svar ett svar och den bakomliggande strategin på frågan – hur stilregeln i ponny-SM, bara för B-ponny, 1-2 gånger per år främjar god ridning och får fram fler ryttartalanger på lång sikt?

Och vi har inte heller fått varken svar eller sett någon handling från SvRF som visar att deras företrädare menar allvar och vill återskapa förtroende på riktigt.

Vi har en enkel och direkt lösning, dels för att återskapa förtroendet hos utövarna i någon mån men också för att överlåta ponnysporten till de som kan den och vill göra det absolut bästa för att utveckla och stärka ponny och ungdomssporten.

Tävlingssektionen har ju rätt att lägga ut uppdrag på en tillfällig kommitté. Förslagvis så inrättas det en tillfällig ponnykommitté (med fulla mandat) som både har tiden, erfarenheten och specifik, aktuell kunskap- och omvärldsanalys.

Vi tror det är viktigt med förslag och handlingar som visar att man lyssnar och tar sina medlemmar på allvar – på riktigt.

Från Svensk ponnysport bidrar vi gärna, förslag på personer som är aktiva, har förtroende hos utövarna och en bred och lång erfarenhet.

Johanna Unghanse & Christian Franzetti
För Svensk Ponnysport – forum för ponny och ungdomsryttare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden