Sverige
13 maj 2016 16:45

Varg angrep föl i Skåne

En ensam varg attackerade ett sto med föl i en hage i byn Källna i Skåne på fredagsmorgonen.

Varg angrep föl i Skåne
Shirestoet Herkules Maja lyckades försvara sitt föl. Bilden är tagen när Herkules Fear None var nyfödd.

Ljudet av galopperande hovar väckte tidigt på fredagsmorgonen Michelle Paulsson och hennes man Christer. De driver Stall Herkules i byn Källna mellan Ängelholm och Klippan i Skåne där de föder upp Shire- och Clydesdalehästar. När de tittade ut genom fönstret såg de att något jagade hästarna i hagen längst bort.
– Det är en varg skrek min man och jag svarade att det kan det ju inte vara. Vi bor ju i Skåne och här finns inga vargar. Men det var det. Hade jag inte sett det med egna ögon hade jag inte trott det, säger Michelle.

Plötsligt slutade vargen jaga den stora flocken hästar och gav sig i stället in i en intilliggande hage där Shirestoet Herkules Maja och hennes två månader gamla föl Herkules Fear None gick. Först sprang stoet ett par vändor i hagen, med fölet bredvid sig och vargen jagandes i hasorna, men sedan insåg hon att den taktiken inte fungerade.
– Då vände hon sig i stället om och började sparka efter vargen. Hon är väldigt beskyddande mot sitt föl och såg till att hela tiden hålla sig mellan honom och vargen, berättar Michelle.

Till saken hör att fölungen inte är så väldigt liten trots sin unga ålder. Den är, som sagt, av rasen Shire och väger redan nu uppskattningsvis 250 kilo tror Michelle Paulsson. Enligt henne syntes det tydligt att det var en varg och inte en hund som anföll.
– Den höll huvudet och svansen lågt och avvaktade lugnt och metodiskt för att försöka komma mellan stoet och fölet.

Medan Michelle stod kvar vid fönstret, som höggravid kan hon inte springa så fort, rusade Christer ut till hagen med ett oladdat luftgevär i handen – några andra vapen fanns inte i huset – och vid ljudet av husdörren som slog igen blev vargen skrämd och stack iväg.
– Ingen häst kom som tur var till skada, konstaterar Michelle.

Hon oroar sig trots den chockartade upplevelsen inte jättemycket över att vargen ska komma tillbaka men i natt får ändå Maja och Fear None vara inne i stallet. Dessutom kommer närmsta grannen som är jägare att hålla vakt.
– Mest för att han gärna vill se vargen men om den skulle gå till anfall igen har han rätt att skjuta den. Fast först måste han försöka skrämma i väg den, berättar Michelle som har ringt runt och varnat även övriga grannar för vargen.

Hon anmälde också attacken till Länsstyrelsen i Skåne där vilt- och rovdjurshandläggaren Nils Carlsson bedömer att det väldigt sannolikt att det verkligen var en varg som anföll.
– Vi har haft fem oberoende vargobservationer i det området det senaste dygnet och de känns alla trovärdiga, säger han.

Enligt honom är det mycket ovanligt att en ensam varg attackerar hästar även om det kan hända.
– Men stoet agerade instinktivt helt rätt. Att vända sig om och fronta vargen som hon gjorde brukar få den att ge sig. Rovdjur vill till varje pris inte bli skadade, det kostar dem för mycket. Då är det bättre att ge sig i väg och jaga något enklare.

Troligen var det enligt Nils Carlsson en ung varghanne som anföll hästarna. I så fall är han nog på vandring och kommer inte bli kvar på samma ställe särskilt länge. Till de i närheten som ändå oroar sig för en ny vargattack ger Nils Carlsson rådet att öka den mänskliga närvaron vid djuren.
– Dessutom är det inte fel att sätta upp tomma plastpåsar på stängslet som kan vaja i vinden. Det har visat sig kunna skrämma iväg vargar som blir osäkra av att de inte förstår vad det är.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden