Dressyr
7 april 2018 12:01
Ridsportplus

Varierande domslut: Ryttare diskades, fick gult kort och vann

Varierande domslutPå Tingsryds nationella dressyrtävling i påskhelgen hände det mer i en klass mer än det brukar göra på ett helt meeting. Den vinnande ryttaren diskades, fick gult kort och vann slutligen ändå – överdomaren vill dock inte kommentera de olika turerna.

Varierande domslut: Ryttare diskades, fick gult kort och vann
Gult kort ska ha utdelats av överdomaren på Tingsryds nationella tävling - en ryttare lämnade inte framridningen trots uppmaning. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tingsryds Rid- och Körklubb arrangerade i påskhelgen regional och nationell tävling i dressyr. På annandag påsk gick helgens högsta klass Intermediaire I med nio ekipage till start inför tre domare med Jan-Ove Olsson vid C. Det var dock inte inne på banan som det var mest action, utan på framridningen.

Första startande
Klassens första startande Jacob Nørby Sørensen på hästen Zick Zack (Old f -08 e Blue Hors Zack-Donnerhall, uppf Inge Bastian, äg Patricia Florin) fick inför sin ritt påpekande från överdomaren Ulrika Lönn att det inte var tillåtet att leda hästen.
— Han var lite vild just vid uppsittningen så jag ville ha hjälp i början, förklarar Nørby Sørensen.

Han red fram utan incidenter och gick vidare in i ridhuset, red sitt program, hade en miss i en piruett men var annars väldigt nöjd.
— Jag skulle bara trava av och skritta några varv med Zick Zack efter ritten. Överdomaren bad mig gå ut, jag bad om att min hästskötare skulle få hämta en lina. Överdomaren bad mig igen och jag förklarade att min häst är för vild ute, jag ville inte riskera varken hans eller min säkerhet. Min hästskötare kom med longerlinan och vi var ute ur ridhuset och borta vid lastbilen innan ryttaren efter mig i startlistan ridit klart.

I lastbilen tillbaka såg jag på Equipe att jag vunnit, vi var jätteglada. En stund senare stod det DSK för diskvalificerad.Jacob Nørby Sørensen, dressyrryttare. 

Ryttare som Ridsport talat med bekräftar de beskrivna händelserna på tävlingsplatsen. Det var en trång framridning med max fem ekipage samtidigt tillåtna, detta var dock inte anslaget utan endast överdomarens beslut. Flera noterade ordväxlingen mellan överdomaren och Nørby Sørensen men fokuserade på sin egen framridning.

Bad om tillåtelse att lämna tävlingen
— Vi satt i lastbilen när vi fick besked hemifrån om en sjuk häst så jag gick till sekretariatet och bad om tillåtelse att få åka, klassen hade gått halvvägs och jag ledde. De sa ok till det och jag bad en annan ryttare ta eventuellt pris åt mig, sen åkte vi.
— I lastbilen tillbaka såg jag på Equipe att jag vunnit, vi var jätteglada. En stund senare stod det DSK för diskvalificerad.
— När jag ringde upp överdomaren förklarade hon att jag fått två gula kort, ett för otrevligt uppträdande och ett för att jag lämnat tävlingsplatsen.

På tävlingsplatsen genomfördes prisutdelning i klassen och Nørby Sørensens resultat var struket ur resultatlistan. Han förlorade därmed både sitt kval, rosett, pris och premier på ett bräde. Där kunde det stannat men något har hänt på vägen, lite oklart vad.

Uppdaterad resultatlista
Sedan onsdagen 4 april är resultatlistan för klassen uppdaterad, Nørby Sørensen och Zick Zack står som segrare med utdelade premier.
— Jag vet inte vad som hänt men har sett att det kommit premie, kommenterar han.

Jacob Nörby Sörensen Och Conde Nord
Arkivbild på Jacob Nørby Sørensen med godkände hingsten Conde Nord i Falsterbo 2017. Foto: Kim C Lundin

Tävlingsledaren är ej klar över att resultatet ändrats utan hänvisar Ridsport till överdomaren Ulrika Lönn.
– Jag lämnar inga kommentarer när det gäller det här utan hänvisar till Svenska Ridsportförbundet, säger Ulrika Lönn som inte heller vill bekräfta Nørby Sørensen berättelse om vad som hände.

I en intervju med Ölandsbladet ger hon heller inga svar kring varför resultatet ändrats eller hur det gula kortet utdelats men enligt artikeln har ett gult kort utdelats på tävlingen. Ett gult kort är dock inte detsamma som en diskvalificering.

Det som legat till grund för gult kort vid ovanstående tävlingar påverkar inte resultatet. Jacob Nörby Sörensen är vinnare av klassen. Lotta Amnestål, Svenska Ridsportförbundet. 

Ridsportförbundets tävlingsreglemente ger överdomare rätt att agera med i dagligt tal kallat gula kort. Det är i själva verket effektuerat i form av muntliga tillrättavisningar, skriftliga varningar, straffavgifter, avstängningar (klass, klasser, tävling eller meeting) och avvisning från tävlingsplatsen och dessa rapporteras på en blankett kallad det gula kortet. Det har ingen likhet med fotbollsvärldens gula kort som domaren drar fram.

Dessa olika tävlingsbestraffningar tillämpas vid olika situationer och framförallt där hästens väl är åsidosatt.
– Det som legat till grund för gult kort vid ovanstående tävlingar påverkar inte resultatet. Jacob Nörby Sörensen är vinnare av klassen, skriver Lotta Amnestål, informationschef på Svenska Ridsportförbundet i ett mejl till Ridsport.

Fakta

Ur TR om gula kort

Gult kort är en skriftlig varning som ges till ryttare som har har brutit på TR på olika sätt, till exempel lindrig olämplig behandling av hästen eller lindrigt osportsligt uppträdande. 

Det gula kortet ska noteras och noteringen ska ligga kvar i ett år. Om det under den tiden blir ytterligare ett gult kort kan det bli andra påföljder för ryttaren, som till avstängning.

Den som får ett gult kort ska rent fysiskt få kortet på tävlingsplatsen eller skickat till den adress som är registrerad i TDB. På det gula kortet ska det stå vad som är skälet till att det har delats ut. 

 

Tilldelade gula kort kan offentliggöras på www.ridsport.se.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden