Sport
23 februari 2017 16:07

Isabell Werth etta, Patrik tvåa

Världscupkvalet i Scandinavium är klart, Isabell Werth visade att Emilio var ännu en stjärnhäst i stallet. Patrik Kittel tog andraplatsen med Delaunay på finfina procent.

Isabell Werth etta, Patrik tvåa
Isabell Werth och Emilio tog över 81,08 procent med sig, en god känsla inför morgondagens kür. Roland Thunholm

Det var ett starkt decimerat startfält, ett ämne att återkomma till efter meetinget, med elva ekipage som tampas om poäng till världscupen. 

I denna Grand Prix-kval klass dömde Annette Fransén Iacobaeus, Lars Andersson, Leif Törnblad, Vincenzo Truppa och Gotthilf Riexinger. Ett delvis nytt gäng då Truppa och Riexinger inte dömt i Sverige på länge och Lars Andersson dömer internationellt för första gången. 

Per Duvefelt och Edvin (SWB f -99 e Tip-Top-Amiral, uppf PD Ridsport, äg Per Duvefelt) klarade debuten i Scandinavium väl. Med en ritt på 65,06 procent var han och Edvin väl i fas med vad de levererade på banorna under 2016.

Edvin på banan

Margo Timmermans och Catch Me (KWPN f -07  e Dreamcatcher – Goodtimes, uppf M. Evers, Zeeland , ägMevr. M. Timmermans & Dhr. D. v. Kreij) hade inte sin bästa ritt inne på banan. Blomstergruppen mellan E och S hade från morgonens träning och nu förvandlats till ett smärre monster. Spänningen tog det bästa ur deras ritt och resultatet stannade på 63,82 procent. 

Malin Rinné och familjens Scharmeur (SWB f -03 e Schwadroneur-Napoleon, uppf Lise-Lott Ljung, äg Sundsmåla Gård) gjorde en strålande internationell start i Scandinavium, deras andra meeting på nivån. Charmeur klippte inte med öronen någonstans utan levererade rörelse på rörelse i fin form. Piruetterna är riktigt bra med jämna rytmiska språng, 69,4 procent är ett strålande resultat och personbästa internationellt sett.

Scharmeur

Det har varit ett skadeuppehåll för Kristian von Krusenstierna och hans ”Dokki” eller Languedoc (Westf  -03  e Laomedon – Francisco I, äg Anna Edling & Bo Eriksson). Nu är de väl i träning igen men lite ringrostiga på banan var de nog och piaff på banan är fortfarande lite svårt. Med 64,8 procent var det nog inte den comeback Kristian tänkt sig.

Languedoc

Holländska Katja Gevers med sin store Thriller (KWPN f -00 e Gribaldi – Amor , uppf  H. van Helvoirt, Rosmalen, äg Dhr. R. Gevers) var under 2015 glödheta för det holländska landslaget men platsen gick till Patrick van de Meer. Under 2016 föll resultatet lite och den store valacken har börjat spänna sig på banan och bli kort i formen. Det gick ganska bra här även om de inte är uppe på sin tidigare nivå runt 73-74  ännu. Piaff och passage tillhör de rörelser ekipaget gör allra bäst. 

Först ut efter paus var Rustique (DWB f -02 e Heslegårds Rubin-Midt-West Ibi-Light) och Mai-Tofte Olesen. Inne på banan ser den vite valacken ut lite som en drömhäst, på nära håll gapar han mycket och blir emellanåt väl snäv i ganaschen. Ekipaget ligger bra till för att få komma med till finalen i Omaha efter mycket tävlande. Idag sprack det i en bytesserie men för övrigt i linje med deras normala nivå, totalt 68, 32 procent.

Paulinda Friberg med sitt sto Di Lapponia T (Hann f -01 e Donnerhall – Argument) gjorde sin första internationella start sedan Aachen i juli 2016. Tillsammans har de en härlig silhuett och piaff och passage har en härlig takt. Skritten har varit en svag punkt, stoet har blivit het men idag stämde det fint, 71,34 procent och temporär ledning.

Di Lapponia T

Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB (KWPN f -01 e Gribaldi – Dageraad, äg Bürchler-Keller Beatrice) har vunnit här fler gånger än någon annan i startfältet. Om det är en fördel eller nackdel återstår att se. I dagens ritt fick Jessica driva mer an vanligt  och det blev ett större fel i bytena i vartannat. Trots det är nivån så mycket högre att det blev en ny ledning på 74,46 procent. 

Unee BB

Efter att bara ha promenerat på morgonträningen var Fabienne Lütkemeier och D’Agostino FRH (Hann  f -00 e De Niro – Shogun xx, uppf Lahmann,Klaus, äg Gina Capellmann-Lütkemeier) mer än redo för en tango för två. D’Agostino såg härligt fräsch ut, mer avslappnad än tidigare år och visade upp sig från sin bästa sida. De hade inga egentliga missar, domarna höll ändå emot lite grann trots Fabiennes ridning med fina hjälper och stilla sits. Totalt 74,18 procent.

Så kom då vinterns dressyrdrottning in på banan med en för många okänd häst. Isabell Werth och hennes Emilio 107 (Westf f -06 e Ehrenpreis – Cacir x, ägWinter-Schulze, Madeleine & IW Pferde GmbH) satte upp ribban rejält när den store valacken levererade rörelse efter rörelse med klassisk Werth-precision. Efter travprogrammet var de uppe och nosade på 80 procent, men galoppen hade inte riktig samma flyt som travens härliga schwung. Piaff och passage däremot, verklig mumma och ögongodis, tiorna rullade in, totalt 81,08 procent. Domarna strösslade ordentligt över ekipaget, publiken var betydligt återhållsammare.

Emilio

Publikfavoriten Patrik Kittel kom med sin unge talang Delaunay (Old f -06 e Dr.Doolittle – Feinbrand, äg Patrik Kittel & Carol and Andrew Oatley). Det var premiär i Scandinavium och före start visste inte Patrik riktigt hur ”Dude” skulle ta atmosfären, fortfarande ung och inte så erfaren. Det fungerade riktigt fint i ett härligt travprogram. I galoppen fattades lite energi men sista medellinjen repade upp poängen igen och de slutade på en makalös andra plats med 75,06 procent. 

Delaunay

Resultat, online

ALLT FRÅN SCANDINAVIUM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden