Hoppning
26 november 2023 13:00

Världscupen färdighoppad – von Eckermann femma

InternationelltVärldscupen med två svenskar i startfältet i spanska Madrid är färdighoppad och det segern gick till Marcus Ehning. Henrik von Eckermann blev bäste svensk.

Världscupen färdighoppad – von Eckermann femma
Världsettan Henrik von Eckermann startade Calizi. Foto: Kim C Lundin

Sjätte omgången i västeuropeiska ligan hoppade i gång klockan 13 med 40 ekipage på startlistan.

De båda svenska ryttarna i klassen har haft framgångar tidigare under meetinget i Madrid.

Det visade sig tidigt att tiden skulle bli svår att klara på den 13 hinder långa banan. Irlands Denis Lynch levererade en runda som var felfri och såg snabb ut, men det blev ändå 1 tidsfel.

Angelie von Essen och Alcapone des Carmille fick ett lite snopet frambensfel i inhoppet till tvåkombinationen, hinder nummer 5, och även hon fick 1 tidsfel, totalt 5 fel.

Som så ofta var trekombinationen en utmaning för ekipagen.

Klassens första nolla kom direkt efteråt, när nummer 10 hade startat, genom Frankrikes Jeanne Sadran/Dexter de Kerglenn.

Belgiens Thibault Philippaerts och 9-åriga Cardentovalacken Jumper d’Oase, som ägs av svenska Elfte Huset AB och Half Horse AB och tävlades av Peder Fredricson fram till och med augusti i år, slutade på 16 fel.

Flera nollor

Efter det såg det ut som om ekipagen hade knäckt koden när det gällde tiden och nollorna trillade in. När 19 ekipage hade gjort sitt var ytterligare tre felfria: Brasiliens Pedro Veniss/Boeckmanns Lord Pezi Junior, Spaniens Mariano Martinez Bastida/Belano vd Wijnhoeve Z och Frankrikes Olivier Robert/Iglesias D.V.
– Jag är så nöjd med min häst, han kämpade verkligen för mig här inne, sa Pedro Veniss till FEI-tv efter sin ritt.
– Först ska jag se hur många som går till omhoppning, sedan ska jag göra en plan, fortsatte han.

Efter pausen levererade Storbritanniens Ben Maher en riktig klassrunda tillsammans med Enjeu de Grisien och blev det femte ekipaget till omhoppning.

Flygande fransman

Frankrikes blixtsnabbe Julien Epaillard gjorde ingen besviken och tog sig vidare till omhoppning tillsammans med Donatello d’Auge.

Henrik von Eckermann gjorde allt rätt med Calizi som bland annat fick trekombinationen att se plättlätt ut. Det blev felfritt och det åttonde ekipaget till omhoppning efter att även Tysklands Marcus Ehning nollat med Coolio 42.

Fransmännen fortsatte att leverera och Kevin Staut/Visconti du Telman blev fjärde franska ekipaget till omhoppning. Hemmapubliken jublade sedan stort när Spaniens Teresa Blazquez-Abascal gick till omhoppning tillsammans med Nasa de Toxandria. Totalt blev det tio ekipage till omhoppning.

Omhoppningsbanan började med en lång transportsträcka mellan första och andra hindret, innan en mer svängig del tog över. Ekipagen hade ytterligare en lång galoppsträcka att ta sig an.

Felfri start på omhoppningen

Jeanne Sadran lät Dexter de Kerglenn galoppera på mer än i grundomgången och levererade säker hoppning. Det blev felfritt, på en tid som inte såg oslagbar ut, men ändå sätter lite press på dem som kommer efter.

Pedro Veniss var något snabbare men fick 8 fel.

Hemmaekipaget Mariano Martinez Bastida/Belano vd Wijnhoeve Z tog emot av en applåderande publik när han red in på banan. Hästen studsade genom tvåkombinationen och var väl med på noterna när ryttaren försökte hitta de kortast möjliga vägarna. Det blev felfritt och dessutom kapades ledartiden med mer än 2 sekunder.

Olivier Robert fick också nedslag och 4 fel.

Brittisk ledning

Ben Mahers Enjeu de Grisien fortsatte visa riktigt, riktigt fina språng, väl lotsad av den olympiske mästaren. Det eleganta ekipaget var dessutom snabbt och gick mål som ny ledare i klassen.

Julien Epaillard fick nedslag tidigt och slutade på 8 fel.

Marcus Ehning visade att han är en av världens skickligaste hoppryttare när han satte fart på Coolio 42 på sitt karaktäristiska välbalanserade vis. Hästen svarade fint och var inte i närheten av en bom. Dessutom kapades ledartiden ytterligare och det tyska ekipaget tog ledningen i klassen.

Nedslag för von Eckermann

Henrik von Eckermann fick till några riktigt fina svängar och framåtlägen med Calizi, men det blev ett ganska grovt nedslag i mitten av banan. Men det svenska ekipaget var snabbast av dem med 4 fel hittills.

För Kevin Staut blev det en märklig avslutning när han hoppade långt ut på kanten på fel hinder i slutet banan och blev utesluten.

Teresa Blazquez-Abascal gjorde vad hon kunde men fick nedslag.

Marcus Ehning vann närmast före Ben Maher.
– Jag satsade allt i omhoppning, jag väntade mig inte att min häst skulle vara så snabb, sa segraren till FEI-tv när segern var klar.
– Det är fantastisk häst, fortsatte han om 10-åringen som bara gått två omhoppningar tidigare.

Henrik von Eckermann slutade femma och fick med sig fina poäng från Madrid.

Angelie von Essen slutade 22:a i klassen.

Svenska ekipagens startnummer

9. Angelie von Essen/Alcapone des Carmille
35. Henrik von Eckermann/Calizi

Liveresultat
Banskiss
Startlista, världscupen
Arrangörens hemsida
SVT Play sänder live
FEI-tv/ClipMyHorse sänder live
Aktuell ställning, världscupens västeuropeiska liga
Säsongens program

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden