Hoppning
26 januari 2020 15:15

Färdighoppat i Amsterdam – blygsamma svenska insatser

Världscupen i hoppningNu är söndagens världscuphoppningar i holländska Amsterdam avklarade. Det bjöds på en rafflande omhoppning mellan nio ekipage, men de svenska framgångarna uteblev.

Färdighoppat i Amsterdam – blygsamma svenska insatser
Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow. Foto: Ronald Thunholm

Två svenska ekipage var på plats i Amsterdam för att jaga världscuppoäng, Stephanie Holmén/Flip´s Little Sparrow och Henrik von Eckermann/Fancy Me.

Klassens första nolla kom genom populäre hemmaryttaren Jeroen DubbeldamRolf-Göran Bengtssons tidigare tävlingspartner Oak Grove’s Carlyle. Ekipaget bjöd på en riktig klassrunda över banan där hindren kom snabbt.

Flera ekipage har haft svårt med näst sista hindret, en oxer med guldfärgade, korta bommar, som stod i en inte helt enkel vinkel.

Flera svårigheter

Även den ljusblåa tvåkombinationen kom snabbt ur sväng och gav ekipagen en del problem. När elva ekipage hade gjort sin start var det fortfarande bara en felfri ryttare och flera ekipage lämnade banan med många nedslag.

Stephanie Holmén startade som nummer 13 med Flip´s Little Sparrow och blandade och gav. Ekipaget löste bland annat den knepiga linjen 5-6-7 riktigt fint. I tvåkombinationen var stoet inte riktigt med och fick ett nedslag. Sedan kom det även två nedslag i den utslagsgivande trekombinationen. Totalt 12 fel.
– Klart att det är lite tråkigt att komma ut med tolv fel, jag tycker att hon hoppade fantastiskt bra. Kanske hon kände av klassen hon gick i går lite, säger Stephanie Holmén till SVT.
– Nu ser jag fram mot Göteborg.

Belgare andra nollan

Bommarna fortsatte att trilla ända fram tills Belgiens Pieter Clemens tog plats i arenan tillsammans Quintini. Ekipaget visade bland annat hur trekombinationen ska hoppas och blev det andra felfria ekipaget efter en väl avvägd runda.

Hollands Bart Bles satte bra fart på Kriskras DV och gick i mål med fyra fel men på tid som kan räcka till världscuppoäng i denna utmanande omgång.

Frankrikes Kevin Staut såg ut att ha något riktigt bra på gång och lotsade Tolede de Mescam säkert genom den händelserika banan. På den guldfärgade oxern, näst sist, blev det dock ett ganska grovt nedslag.

Startnummer 23, rutinerade stilryttaren Harrie Smolders med Monaco, Holland. Ekipaget gjorde inte publiken besviken och satte en mjuk, rytmisk och felfri grundomgång.

Direkt efter kommer en annan stilryttare – Tyskland Marcus Ehning – som har ridit 18 världscupfinaler i rad. Han visade att formen verkar bestå och var säkert felfri med Calanda – fjärde ekipaget till omhoppning.

Nära riva stöd

Hollands Maikel van der Vleuten visade vilken stor kapacitet 10-årige Beauville Z besitter. Ekipaget var illa ute vid B-hindret på tvåkombinationen där hästen drog så kraftigt åt sidan att ryttaren såg ut att vara nära att riva hinderstödet med foten. Men den välhoppande valacken var inte i närheten av att riva och ekipaget blev det femte till omhoppning när 27 hade gjort sin grundomgång.

Robert Whitaker såg till att det blir en brittisk ryttare i omhoppningen genom att vara felfri i grundomgången tillsammans med Catwalk IV. Tysklands Daniel Deusser gjorde allt rätt och nollade med Jasmien vd Bisschop.

Henrik von Eckermann och känsliga, kvickfotade Fancy Me hade startnummer 36. Det 10-åriga stoet började med några flotta språng, men sedan kom nedslagen, bland annat tappade hon ner bakbenen i en oxer. Hon såg inte helt bekväm ut inne på banan och Henrik von Eckermann valde att utgå.

Nio till omhoppning

Totalt gick nio ekipage till omhoppning där Jeroen Dubbeldam hade den otacksamma uppgiften att starta först. Omhoppningen började och slutade med galoppsträckor och däremellan fanns det i stället mer möjlighet att korta vägarna. Dubbeldam såg inte ut att gå för fullt mot klockan, men levererade en säker felfria runda.

Pieter Clemens satte däremot fart på sin häst och vågade bland annat satsa ordentligt mot sista hindret. Det höll hela vägen – en felfri ritt på en snabb tid.

Harrie Smolders följsamma och mjuka ridning höll också hela vägen. Han och Monaco var felfria igen och kapade dessutom Clemens tid något.

Marcus Ehning utmanade ordentligt och hittade lite kortare vägar än övriga. Det var lite darr på andra hindret, men alla bommar låg kvar och ekipaget gick in på en andraplats.

Nollorna fortsatte att komma trots att ekipagen verkligen satsade.

Näst sista ryttaren Marc Houtzager lät Sterrehof’s Dante sträcka ut ordentligt. Stoet visade sin vägvinnande galopp och behöll försiktigheten över hinder även i det höga tempot och snäva svängarna. Ekipaget kapade ledartiden med nästan exakt en sekund och det räckte hela vägen till seger.

SVT2 sänder från 15.05.

Online-resultat

Startlista

Livesändning SVT Play

Livesändning FEI-tv

Totalställning, världscupen

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden