Sportnytt
27 oktober 2020 20:29
Ridsportplus

Världscupen i Verona ställs in – men GHS behåller hoppet

UppskjutetDet blir ingen världscuppremiär i hoppning i Verona – heller. Därmed är åtta omgångar i den västeuropeiska världscupserien avblåsta. Men arrangörerna bakom Gothenburg Horse Show arbetar fortfarande med en världscupfinal i sikte.

Världscupen i Verona ställs in – men GHS behåller hoppet
Organisationen bakom Gothenburg Horse Show fortsätter jobba framåt mot världscupfinaler. Foto: Got Event

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Åtta världscuparrangörer har redan tvingats ta beslutet att ställa in. Förhoppningen var att Verona i Italien skulle kunna arrangera en försenad säsongspremiär den 5-8 november, men nu meddelar arrangören att tävlingarna ställs in.
”In the light of the new restrictions imposed by the Dpcm of 25th October and the worsening of the health emergency that is affecting our country, Veronafiere announces the cancellation of Fieracavalli 2020”, skriver arrangören bland annat, berättar Svenska Ridsportförbundet på sin hemsida.

Därmed är Mechelen i slutet av december platsen för den första världscupomgången i hoppning i den västeuropeiska ligan. Därefter väntar världscupkval i Basel, Leipzig och Bordeaux innan världscupfinalen under Gothenburg Horse Show den 31 mars – 4 april 2021.

− Vi arbetar med inriktningen att finalen ska gå att genomföra. FEI vill gärna se att det blir en final, och är flexibla när det gäller antalet kval som kommer att krävas, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, till Ridsport.

− Sedan är vi ödmjuka inför situationen och vet att det ändras hela tiden. Nu ställer Verona in och även Lyon ställde in med bara 14 dagars varsel, fortsätter han.

Biljetterna är ännu inte släppta till Gothenburg Horse Show. Planen är just nu att de ska släppas i december, men det kan också bli senare.

Har ni övervägt att köra en publikfri tävling?
− Vi har tittat på alla möjliga varianter, och i slutändan är det naturligtvis en budgetfråga.

När måste ni senast bestämma hur det blir?
− När vi börjar lägga beställningar som vi inte kan backa ifrån, och det blir i slutet av januari eller början av februari.
− Vi håller kontinuerlig kontakt med FEI, och kan vi köra, så gör vi det, säger Tomas Torgersen.

Inställt på många håll

Även i övriga delar av världen faller världscuptävlingarna i hoppning bort efterhand. I den nordamerikanska ligan har en deltävling kunnat genomföras av sju planerade. Alla övriga är inställda.

I den sydamerikanska ligan har fyra omgångar ställts in hittills, och även i de övriga världscupligorna i Europa har ett antal omgångar strukits.

Finaler i ATG Riders League

Att Gothenburg Horse Show ändå siktar på ett genomförande visar nyheten som kom i dag, om att det för första gången blir det en finalomgång under Gothenburg Horse Show för hoppserien ATG Riders League.

De bästa ekipagen på 1,50- respektive 1,35-nivå gör upp i spelbara klasser, och ekipaget som vinner ATG Riders League Grand Prix-touren i 1,50 får flytta in i det internationella stallet och ges möjlighet till fortsatt tävlande under helgen.

– Det är otroligt viktigt och utvecklande för svensk hoppsport att ha en Grand Prix-serie på så här hög nivå. Att vi dessutom kan ge ytterligare en ryttare chansen att få rida internationellt under Gothenburg Horse Show är väldigt värdefullt, säger Henrik Ankarcrona i ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet.

Två kval återstår, i vecka 46 i samband med Flyinge Indoor, och ett nytt kval som äger rum i Borås i mars 2021 i samband med Borås Grand Prix.
I finalen blir det dubbla prispengar mot tidigare, uppemot en halv miljon kronor totalt.

Här finns kalendariet för de olika ligorna i hoppningens världscup.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden