Dressyr
18 oktober 2020 14:15

Patrik Kittel bästa svensk i världscupens premiärkür

InternationelltUnder söndagens eftermiddag reds säsongens första världscupkür i Danmark med tre svenskar i startfältet. Hemmaryttaren Cathrine Dufour höll för favorittrycket och red hem segern med Bohemian.

Patrik Kittel bästa svensk i världscupens premiärkür
Patrik Kittel och Delaunay. Foto: Roland Thunholm

Danmarks Cathrine Dufour och Bohemian gjorde inte den lilla hemmapublik som fanns på plats besviken när de gick ut bland de sista i klassen. Det räckte hela vägen till seger i det 15 ekipage stora startfältet när det var säsongspremiär i världscupen i danska Vilhelmsborg.

Svenska världscupsdebutanten Johanna Due Boje/Mazy Klövenhöj var först ut av alla i det starka startfältet med flera av världens högst rankade ryttare på plats.

De gjorde sitt test till toner av folkmusik och började med ett starkt och händelserikt travprogram som bland annat innehöll piaffpiruetter. I galoppen bjöd ekipaget på dubbelpiruett och fina slutor, men det blev en liten miss i ettorna.

Överlag följde det samspelta och harmoniska ekipaget musiken fint och såg ut att trivas på arenan i danska Vilhelmsborg. Det blev 74,71 procent.

Ledning för Langehanenberg

När åtta av de 15 ekipagen hade gjort sin kür ledde Tysklands Helen Langehanenberg/Damsey efter ett program med hög svårighetsgrad och extra plus för skritten och bytesserierna.

Antonia Ramel hade händerna fulla med en överladdad Brother de Jeu. Det blev galoppanslag när hon red i första ökningen och när ekipaget gick ut ur en piaff. Hästen var spänd större delen av programmet och trixade en del med sin tunga. Avslutningen med piaff och passage var dock ganska avspänd och ekipaget visade också en fin bytesserien med ettor på båge. Det blev 77,02 procent.

Dufour levererade

Hemmaekipaget Cathrine Dufour och Bohemian fick nästan taket att lyfta efter sin kür trots att det var coronaglest på läktarna. Men ekipaget bjöd på en harmonisk och samtidigt distinkt kür där fuxen framförallt glänste i piaff, passage och övergångarna där mellan. Liksom i lördagens Grand Prix blev det några tior av domarna. Totalt slutade ekipaget på 88,2 procent och en klar ledning.

Patrik Kittel och Delaunay Old gjorde ett stabilt test med hög svårighetsgrad. Ettorna på båge var jämna och rytmiska, dubbelpiruetterna satt där de skulle och det blev 82,575 procent vilket räckte till en tredje plats i startfältet när två ekipage återstod.

Werth sist ut

Titelförsvararen Isabel Werth med Emilio, Tyskland, var sist ut i startfältet. Den pampige hästen stod något mer stilla i den inledande halten på söndagen än i lördagens Grand Prix, där ekipaget var tvåa. Ekipaget visade bland annat bytesserier på båge och en magnifik avslutning med bland annat piaffpiruetter på medellinjen. Men Emilio såg lite irriterad ut då och då med små huvudskakningar. Men tiorna trillade in för bland annat koreografin och det blev 87,845 procent och en andra plats.

Dufour vann och Patrik Kittel blev bästa svensk med en femteplats.

Arrangörens webbplats
Start- och resultatlistor
FEI-tv sänder från 13.50

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden