Sport
30 november 2014 20:52

Boyd segrade i världscupkörningen – Tomas avtackades

Boyd Exell var bäst igen. Söndagskvällen i Friends Arena avslutades med en rafflande världscupkörning där Fredrik Persson hade fortsatt flyt och var tvåa efter australiensaren Boyd. Sveriges meste kusk, Tomas Eriksson som gjorde sin allra sista tävling, hyllades också under kvällen.

Boyd segrade i världscupkörningen – Tomas avtackades
Boyd Exell tog hem segern i världscupkörningen i Friends Arena. Anna-Lena Bergqvist

Världscupkörningen i Friends Arena hade sex startande i första rundan. Tre gick vidare till en andra och avgörande omkörning. Tiden man har i första rundan följer med den andra rundan.

Fredrik Persson startade bra, 10 fel och en tid som skulle räcka till en fajt om topplaceringarna. Tillsammans med svenskvännen och Körkalas-läraren Boyd Exell, Australien, gjorde de sällskap med den nya talangen Glenn Geerts från Belgien. Tomas Eriksson, som skulle köra sin allra sista tävling i Friends, körde tyvärr in sig på en fjärdeplats och var ute i toppstriden efter en hel del trassel i teknikhindren som kostade alldeles för många värdefulla sekunder.

Glenn Geerts gick ut först i omkörningen. De fick dock snart problem i ett av teknikhindren där de välte och fick med sig en hel kub. I övrigt var de snabba och sluttiden blev 312,49 sekunder.

Fredrik Persson fick med sig en boll i andra omkörningen på hinder två, men körde smidigt igenom samtliga teknikhinder. Och visst räckte tiden för att slå Glenn Geerts, tid 308,66 sekunder.

Boyd Exell visade att han minsann är bäst i världen fortfarande. Utan problem körde han i mål på 291,62 efter en boll ner på hinder nummer två. Det blev en andraplats för Fredrik Persson.

– Jag är nöjd, jag tog mina erfarna hästar. Jag har en till person att slå, men det är svårt. Banan var bra i dag, sa Fredrik Persson som härnäst kör sin nästa världscupkörning i Olympia, London.

Under kvällsshowen avtackades också Tomas Eriksson  – Sveriges meste kusk som flera gånger deklarerat att han ska sluta, och sedan kommit tillbaka för en sista tävling. Senast skulle VM i år – som var hans 16:e i ordningen – blivit hans sista. Nu blev det Friends.

– Tomas har varit en fantastisk sportsman. Jag har alltid sett upp till honom. Ikväll triggade vi varandra att slå varandra, hyllade segraren Boyd Exell sin kollega.

Tomas hedrades av Svenska Ridsportförbundets ordförande Anders Mellberg och fick sedan ta emot applåder och stående ovationer i ett jublande Friends. Publiken ville aldrig sluta applådera – och Tomas ville aldrig sluta köra. Det blev en magisk avslutning på SIHS-helgen och för Tomas Eriksson.

– Jag är glad över att få sluta nu och det kändes bra att göra det här i Friends Arena. Jag började nästan gråta, sa Tomas Eriksson på presskonferensen efteråt.

Resultat
Världscupställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden