Dressyr
15 februari 2015 10:36

Salzgeber etta och Paulinda-rekord

Världscupdressyren i Neumünster har ett startfält utan de riktigt stora stjärnorna i år men det ger chansen för nya stjärnor att kliva fram. Paulinda Friberg och Di Lapponia T satte personbästa. Segrare: Ulla Salzgeber med hennes evergreen Herzruf's Erbe. (Uppdateras)

Salzgeber etta och Paulinda-rekord
Med över 76 procent bör Paulinda dra på smilbandet ännu mer nu. Kim Lundin

Världscupen i dressyr har flera kval kvar med både Göteborg och ’s-Hertogenbosch men kampen för de åtråvärda Las Vegas-biljetterna verkar ändå inte bränna till. De flesta toppryttarna har i år valt att inte rida världscupen med satsning på final utan bara enstaka kval. Gårdagens segrare Fabienne Lütkemaier har sin plats till Las Vegas som i en liten ask med 60 poäng innan dagens kvalpoäng delas ut. 

Uppdatering 13:07
Med dagens kürresultat tar sig Isabell Werth in på en tredje plats i tabellen som toppas av Jessica von Bredow Werndl och Fabienne Lütkemaier. Ulla Salzgeber är inte långt efter men varje land får bara representeras av tre ekipage i världscupfinalen. Samtidigt får varje ryttare bara räkna fyra resultat, Isabell har en 10-poängare att byta ut, Ulla kan rida två kval till. Adelinde Cornelissen är just nu utan Las Vegas biljett, frågan är om både hon och Edward har kyla dog att bara rida sista kvalet eller om vi får se någon av dem i Göteborg.

Uppdatering 12:34
Hans-Peter Minderhoud och Glock’s Flirt råkade ut för det som inte få hända – musiken hackade och hickade. Till slut blåste huvuddomaren av Eduard de Wolff van Westerrode av och nu pågår ett intensivt konfererande. Reglerna är inte tydliga på vad som ska göras, huvuddomaren har flera val. Hans-Peter Minderhoud fick fortsätta ungefär från en tredjedel in i sitt program. Hans-Peter lyckades hålla huvudet kallt och prestera på samma nivå som han och Flirty gjort de senaste tävlingarna, 79,828 procent. 

Uppdatering 12:20
Det är ett ganska emotionellt ögonblick att se Anna Kasprzak göra debut i världscupen med Hønnerups Driver(DWB f -04 e BH Romanov-BH Don Schufro). Inte för att det blev en perfekt ritt men för att det är en häst som kidnappat mitt hjärta med sin härliga mekanik och utstrålning. Det har han sedan Driver vann unghäst-VM som 5-åring och publikt ”slaktades” i samma forum som 6-åring av experter som hävdade att hans rörelsemönster var kontruerat. I dag går han GP och den fantastiska traven och otroligt luftiga galoppen finns faktiskt kvar. Anna rider sin stora, ännu valpiga valack, med ett stort leende på läpparna och det är lätt att förstå. Det är inte perfekt men oj så mycket potential hon har i sin Driver. Procent 78,30 inte illa för en debutant.

Uppdatering 12:10
Ulla Salzgeber med Herzruf’s Erbe jagar poäng för Las Vegas och för att komma tillbaka till sina tidigare resultat och med det en potentiell landslagsplats igen. Allt eftersom kommer poängen till henne, trots att hon rider samma kür som i världscupfinalen i Leipzig för några år sedan då hon blev tvåa. Idag var dagen D för Ullas revansch 82,775 procent och ny ledning. De poängen har de inte varit i närheten av sedan andra hälften av 2011, det är starkt att kunna komma igen.

Uppdatering 12:04
Fabienne Lütkemaier med D’Agostino FRH fortsätter att klättra sakta men säkert uppåt i sina resultat. För tredje tävlingen i rad satte hon en kür över 80 procent med ledning på 80,775 provent, nytt personbästa. Isabell Werth och El Santo NRW kämpar febrilt för att nå över drömgränsen igen men det vill sig inte riktigt, de råkade dessutom, igen, ut för verkligt radikala skillnader i domarsiffrorna. Resultat 79,85 procent.

Uppdatering 11:45
Paulinda Friberg gjorde en fantastiskt fin runda med Di Lapponia T i GP-klassen med ett nytt personbästa som resultat. Det var upplagt för ett nytt kür-rekord, deras tidigare från Friends Arena i november låg på 72,475 procent. Deras kürmusik är dramatisk, mycket musikmarkeringar och idag kom de lite före sin musik och fick invänta lite inför en piruett. Di Lapponia T piafferade allt bättre mot slutet och fick mellan 7,5 och 8 för den. Paulinda nådde ett verkligt internationellt genombrott, 76,0 procent totalt. Då fick hon 80 procent för det artistiska av Katrina Wüst, den domare som anses vara informell expert på kürbedömning. Domare B Marietta Almasy hade henne ännu högre, 76 för det tekniska och 83 procent för det artistiska.

Uppdatering 11:25
Exakt hur bra Terhi Stegars ridit stod klart i halvtid när hon fortfarande låg i ledning och hade lämnat OS-ekipaget Morgan Barbancon Mestre med Painted Black bakom sig liksom Nadine Capellmann med frodiga stoet Girasol. Patrick van de Meer med Uzzo gjorde en av sina mer avslappnade ritter. Uzzo är otroligt känslig men blir över tid mer avslappnad, tyvärr kröp det in misstag i slutet som lite förtog intrycket, resultat 75,40 procent.

Uppdatering 10:45
Finska Terhi Stegars har tagit godkände Trakehnerhingsten Axis TSF(f- 99 e Sixtus-Angard) till en helt ny nivå, de senaste tolv månaderna har varit en konstant utveckling till det bättre. Deras kür är innovativ med dramatisk musik, resultat 77,60 procent.

Uppdatering 10:20
Första svenska ryttaren Malin Hamilton har redan klättrat i resultatlistan med sin Hamilton. De gjorde en riktigt fin kür med piruetter som var väldigt fint centrerade och med fina jämna språng. Fleetwood piafferar bra och Malin gjorde en del svåra linjer med serier in och ur sina piruetter. En och annan liten malör blev det i alla fall men Malin satsade härligt och hon och Fleetwood har ett fint samarbete. Det blev 72,75 procent och Malin blev tolva, tillbaka på spåret igen efter den nesliga misstaget i Friends Arena där en piruett blev lite för bra. Malin står före dagens kval på 24 poäng och får 5 poäng idag.

Resultat
Ställning i Världscupen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden