Sportnytt
10 juli 2023 11:20

Världsettan: ”Mer nervöst att göra radio än att tävla”

FHS 2023− När jag sade att jag skulle vara sommarpratare om jag vann världscupfinalen var det för att slippa. Men jag gillar utmaningar. Det säger Henrik von Eckermann, dagens sommarpratare i P1.

Världsettan: ”Mer nervöst att göra radio än att tävla”
Henrik Johnsson och Henrik von Eckermann vid en pressträff på Falsterbo. Foto: Anna Nyberg

Det är måndag förmiddag och Henrik von Eckermann medverkar digitalt vid en pressträff på Falsterbo Horse Show. För några timmar sedan släpptes hans sommarprat.
− Än så länge har jag fått tummen upp från förbundskaptenen, säger han.

Att göra radio var mer nervöst än att tävla, berättar han.
− Jag tycker själv inte att jag är så intressant som person, men jag gillar nya utmaningar. Fast någon radiopratare kommer jag aldrig bli.

I slutänden är ridsporten en mental sport, och det ville jag ge

Henrik von Eckermann

I programmet berättar han om sin väg till toppen, och mycket hästar blir det, som recensenter även har påpekat.
− Med en bredare publik som inte bara är hästvänner får man fundera på var nivån ska vara. I slutänden är ridsporten en mental sport, och det ville jag ge.

Han använder formuleringar som att varje hinder bär på slutresultatet, varje steg är i riktning mot förlusten, och att han som världsetta har måltavlan på ryggen, och alla andra jagar honom.

− De poetiska formuleringarna är Henriks förtjänst, säger Henrik von Eckermann och syftar på producenten Henrik Johnsson.

I programmet svär han också en del.
− Han är en svärande människa och svordomar är fint i radio om de används på rätt sätt, inte för att du har dåligt språkbruk, utan för att du har något att säga. Tänker någon ”fy fan vad dåligt” då ska det återges, säger Henrik Johnsson.

Falsterbo i kläm när planerna ändrades

I grundplanen skulle Henrik von Eckermann vara på plats i Falsterbo, men den planen fick ändras.
− Aachen var idén med King Edward, men som ni vet går han barfota. Jag testade på en gräsbana i Peelbergen och hoppningen kändes fantastisk men han var inte som han brukar. Jag vet inte om jag säger det i programmet, men jag går alltid efter magkänslan, och något skrek: ”Avbryt”, så jag gjorde det.

Omkastningen gör att King Edward behöver gå i A Coruna och därmed kom Falsterbo i kläm i planeringen.

− Jag älskar att vara hemma och rida för den svenska publiken men hästarna bestämmer, inte mina känslor.

Tillbaka till sommarprogrammet, där OS i Tokyo finns med som en bärande del, och timmarna när Sverige tog det historiska lagguldet är också temat i den bok Henrik Johnsson har skrivit på det senaste året.

Henrik Johnsson O Bokomslaget An
Omslaget till Henrik Johnssons bok Guldet har precis blivit klart. Foto: Anna Nyberg

Vid pressträffen visade han för första gången upp omslaget till boken som släpps 1 november.

− Det finns ett före och ett efter det guldet, som var en fullständigt unik prestation, idrottsligt sett. Jag har valt att bryta ner det i små stunder. Var stod Lisen? Vad gjorde Malin? Jag vill återuppleva spänningen en gång till, och har läst en del avsnitt högt för Malin och Peder. De tyckte det var spännande och undrade hur det skulle sluta, berättar Henrik Johnsson.

Här kan du lyssna på sommarpratet som finns på Sveriges Radios webb.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden