ProffstipsHenrik von Eckermann har ett väl utvecklat system för hur han arbetar med egna och elevers hästar. Här delar han med sig av fem användbara tips som du direkt kan börja arbeta med.
Världsettan: ”Minimera missförstånden med din häst”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Henrik von Eckermanns främsta tips handlar om att i alla lägen göra ridningen så okomplicerad som möjligt.
1 Ge tydliga signaler
Vi måste komma ihåg att vi sitter på ett djur som vi inte kan prata med. På något sätt gäller det ändå för oss att hitta en slags kommunikation där vi båda förstår varandra. Om det ska fungera måste vi göra allt så okomplicerat som möjligt, se till att ge hästen enkla tydliga signaler som den lätt kan förstå.
Jag jobbar själv med det här hela tiden. Inne på banan ska hästen kunna gå fram, stoppa, backa och vända höger och vänster på mina signaler, det är faktiskt inte mer komplicerat än så.
Tittar vi på detaljer finns det så klart hur mycket som helst att prata om, men de där grunderna måste fungera först. Med en häst som förstår våra signaler kan vi komma långt.
Fakta
Less is more
Hästen ska inte behöva anstränga sig mer än nödvändigt inne på banan. Ludger Beerbaums hästar överhoppar aldrig utan ligger stadigt på en nivå precis över hinderhöjden. Det ser inte lika spektakulärt ut, men på det här sättet får de färre skador och håller långt upp i åldrarna.
2 Gör det enkelt
Med mina hästar gör jag helst övningar som känns enkla, där vi undviker missförstånd så gott det går. Det här är extra viktigt när jag sitter på unga hästar. Missförstånd kommer alltid att ske, det kan du vara rätt säker på, men jag vill ha dem så få som möjligt och så sällan som möjligt.
Om hästen förstår vad jag vill blir det vi håller på med också roligare. Gör jag det för komplicerat är det däremot lätt att hästen blir förvirrad och tröttnar, och vi hamnar i en ond cirkel där ingen av oss är nöjd.

3 Fokusera på din ridning
Se till att du har en bra position i sadeln så har du kommit en bra bit på vägen. Här tror jag många gör missen att de fokuserar mer på att rida felfritt än hur de rider. Tänk mindre på resultatet och mer på hur du red inne på banan.
Dressyrträningen är väldigt viktig. Jag vill att mina hästar lyssnar på små signaler och mitt mål är att så sällan som möjligt behöva använda handen.
4 Skaffa en bra utbildning
Under alla år hos Ludger (Beerbaum, reds anm) fick jag en bra utbildning. I dag känns det som om just utbildningen saknas lite i sporten. Alla vill ut och tävla och vinna, men de missar att träna på det mest grundläggande. Strävar du efter snabba resultat utan att ha gjort grundarbetet kommer det ifatt dig förr eller senare.
Det finns ingen häst i världen, hur bra den än är, som accepterar att du rider illa när ni kommer upp till en viss nivå. Visst kan du kanske göra tre eller fyra tävlingar, men för att stanna kvar i toppsporten under en längre tid behövs mer än så. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har eller hur bra hästar du har. Du måste kunna rida.
Här ser vi en skillnad mellan de ryttare som kommer till toppen men försvinner snabbt igen och de som ständigt ligger där med häst efter häst. Toppryttarna har en stabil grund att stå på.
5 Var inte en börda för din häst
Låt inte hästen kämpa åt dig. Ha koll på din egen ridning så att du inte blir en börda för din häst. Om hästen hela tiden måste kämpa kommer den förr eller senare att nå en punkt där det känns för tungt och då ger den upp.
Att ge upp betyder inte att hästen ställer sig i ett hörn och vägrar gå, utan snarare att den börjar riva. Den tröttnar helt enkelt på att ge hundra procent utan att få hjälp från sin ryttare. Självklart är det okej att din häst får hjälpa dig någon gång ibland, men inte jämt.
Till sist, hitta en bra tränare och ett bra system och utgå från det. Det spelar ingen roll hur fin din häst är om du inte kan rida den.
Denna text publicerades första gången i Ridsport nummer 14 2022, det historiska numret där Henrik von Eckermann pryder omslaget som nybliven världsmästare i hoppning. Bara dagarna före nådde han även toppen på världsrankingen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på