Distansritt
5 februari 2017 17:50

Gammal världsmästare tävlades dopad under nytt namn

Mitt i den senaste härvan med sju dopade hästar i Förenade Arabemiraten (UAE) finns en tidigare världsmästar-häst. Han har blivit 17 år, rids vidare under nytt namn och ägs av en av de ledande familjerna i UAE.

Gammal världsmästare tävlades dopad under nytt namn
Madji du Pont var världsmästare för fem år sedan.

Hästen som nu har visat sig vara dopad hette Madji du Pont då han blev världsmästare. Han reds då av Emiren i Dubai HH Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president, premiärminister och försvarsminister i UAE. Alla sju dopade hästar i den senaste härvan ägs av just familjen Al Maktoum.

Världsmästar-hästen som nu heter Intisaar och är 17 år startade den 17 december i en CEI** 120 km i Al Whatba i emiratet Abu Dhabi. Han reds av Shejk Rashid Dalmook Al Maktoum och de båda var tvåa i mål på 4.19,40 tim/27,73 km/tim full distans. Andrapriset var värt drygt 310 000 kronor.

Några veckor senare, den 7 januari, startade Intisaar med annan ryttare över 160 km. Han stoppades då för hälta i vetgate 4.

Över 4,5 miljoner i böter
Dopningskandalen i UAE innebär att sju hästar och ryttare samt tre tränare är suspenderade av FEI. Den 1 juni 2015 skrev presidenten i UAE, HH Shejk Khalifa bin Zayed Al Nahayan under en nationell lag mot dopning av hästar.

Straffet kan bli upp till drygt 4,5 miljoner kronor i böter och man kan också förbjudas att arbeta med hästar. Det finns, trots åtgärder från FEI, viss anledning att tro att det finns ett ganska högt mörkertal när det gäller dopning och andra brott mot FEI:s regelverk i UAE.

Den 3 februari vet man också att åtta hästar förolyckats/avlivats i samband med tävling i UAE. I sociala medier finns uppgifter om två hästar till, som vid kontroll med FEI:s register står inskrivna som döda med datum tävlingsdagen.

Fyra otillåtna ämnen
Alla sju hästarna testades positivt för fyra otillåtna ämnen. Koffein, theobromin och theophylline, som hos FEI är listat som en Controlled Medication Substances, samt Paraxanthine som är listad som Banned Substance. Controlled Medication Substances innebär att ämnet får användas för behandling men inte finnas i hästen under tävlingsdagen.

Banned Substance får aldrig finnas i kroppen på en häst. Paraxanthine är en ämnesomsättningsprodukt (metabolit) från koffein. En av hästarna hade ett femte förbjudet ämne. Det var Flumetasone. en glukokortikoid som hos människa bl.a. är antiinflammatoriskt.

Koffein är ett ämne som förekommit i flera dopningsfall genom åren. Då har det också förekommit i utredningarna att det skulle kunna vara relaterat till foder, vilket givetvis måste kunna bevisas på ett säkert sätt.

Ridsport följer dopningsfallen när det gäller åtgärder från FEI, och kommer att redovisa domarna om och när de publiceras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden