Sverige
6 april 2020 20:20

Varsel i coronakrisens spår – rosettillverkare hårt drabbad

Branschen backarAv 23 anställda på Intersilvi har 19 varslats om uppsägning. Företaget tillverkar rosetter till tävlingar, och är långt ifrån ensamt inom hästsektorn om att drabbas av coronakrisen.

Varsel i coronakrisens spår – rosettillverkare hårt drabbad
Rosettförsäljningen har avstannat nästan helt i samband med tävlingsstoppet. Arkivbild

− När det fortfarande var en 500-gräns fick vi in en del beställningar, men med 50-gränsen och tävlingsstoppet är det bara småbeställningar till klubbtävlingar kvar, säger Daniel Listerud på Intersilvi.

Företaget finns i Osby och all produktion sker i Sverige. Företaget levererar idrottspriser samt rosetter till hundutställningar och hästtävlingar.
− Norge och Danmark har helt upphört med sin tävlingsverksamhet, och vi fick till och med paket i retur från Norge, som inte ens hämtades ut, säger Daniel Listerud, som hoppas att de 19 varslade ska kunna få komma tillbaka i jobb så småningom.

Även från andra håll inom hästsportbranschen kommer uppgifter om en krympande försäljning som följs av permitteringar.

Företrädare för Mountain Horse vittnar om ett mycket ansträngt läge, eftersom företaget är mycket beroende av den europeiska marknaden, liksom av USA och Kanada, och där står handeln still just nu. Jacson har korttidspermitterat som en följd av att handeln helt har avstannat i våra nordiska grannländer, och även Equality Line har korttidspermitterat ett par säljare.

− I detta läge är vi ändå glada att vi är grossister som har egna lager i Sverige, och inte agenter som säljer direkt till butik från lager som finns i Europa, säger Thomas Wilhelmsson på Equality Line.

Företaget har lager som räcker i tre-fyra månader.
− Vi fyllde på när vi såg vartåt det barkade och det är vi tacksamma för nu, när alla fabriker i exempelvis Italien är stängda. Sedan har omsättningen gått ned till hälften på den svenska marknaden och vi har korttidspermitterat några säljare, men vi har en stabil ekonomi i botten och räknar med att vi ska klara detta utan uppsägningar, säger Thomas Wilhelmsson.

Importen stryps

Bengt Källquist på Källquist Equestrian har precis fått besked om att en beställning av sadlar från Argentina är på väg, trots att landets produktion nu står still. Detsamma gäller flera andra länder där Källquists produkter tillverkas.
− Vi är också beredda på att människor ska bli försiktiga och sluta handla, samtidigt som vi har produkter som inte ligger i den högsta prisklassen. Än så länge har vi inte planerat några nedskärningar inom personalstyrkan, säger Bengt Källquist.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden