Hoppning
26 januari 2019 19:41
Ridsportplus

Veteran vann spelseriens premiär

NationelltDet blev en stark start för ATG Riders League på Strömsholm. Många nya spelare och spännande hoppning gladde både ryttare och publik som fick se en veteran hoppa hem finalklassen på lördagen. Ridsport var på plats och fångade in några röster om spelandet.

Veteran vann spelseriens premiär
Helena Persson och Bonzai H. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det här var roligt, sa ryttaren Stina Lillje, som dock var första utanför finalplats.

För oss är det viktigt att ryttarna verkligen vill vara med och komma med sina bästa hästar. Jessica Ortiz Bergström, ATG.

ATG Riders League inleddes egentligen redan på fredagen, med ett kval i 1.35-hoppning där de bästa sedan gick vidare till lördagens 1.40-klass, som reds i fem heat. Segraren i fredagsklassen sattes sist i sista heatet, tvåan sist i näst sista heatet och så vidare. Totalt var det sex ekipage i varje heat, men efter ett återbud blev det bara fem i första heatet.
– Heatindelningen blev bra, med jämna och mycket spännande heat. Det är mycket bättre än om man lottar, sa Stina Lillje.

Fredrik Spetz, som även han missade kvällens avslutande final efter ett nedslag i sitt heat, höll med Stina.
– Jätterolig tävlingsform att vara med i och spännande att titta på. Lite synd att man inte fick välja häst i finalen utan var tvungen att rida den som var högst placerad i kvalet, sa Fredrik.

Final på lördagskvällen

Lördagskvällens final var öppen för de fem heatsegrarna, samt de fem ryttare med bäst resultat från kvalen. Det här gjorde att några heat fick tre ryttare med, medan andra bara hade segraren klar för kvällens 1,40-klass, där 30 000 kronor väntar på vinnaren.

Under eftermiddagens heathoppning fick varje vinnare 5 000 kronor, medan tvåan belönades med 3 000 kronor.

Intresset för att spela på de fem heaten var stort, även om kunskapsnivån inte var lika hög. Frågorna till spelpersonalen på plats var många. På läktaren hade man byggt upp en spelhörna och kön var stundtals lång när publiken på plats ville satsa några kronor, både på vinnare och på en V5-rad. För den som inte själv ville göra en V5-rad fanns möjlighet både att spela Harry Boy och att köpa andelar i det system som ATG:s personal hade komponerat – en rad som dessutom gick in och var värd drygt 2 200 kronor.

”Vi är nöjda”

Närmare 4 000 spel lämnades in under lördagseftermiddagen, och även om en hel del spelade på plats, var det många valde att sitta hemma framför datorn och följa både tävlingarna och spelet i Strömsholm.
– Vi hade inte satt upp någon direkt målsättning inför den här första gången, men vi är absolut nöjda med utfallet, sa Cissi Wallin från ATG.

Ridsport
Åsa Johansson var en av dem som tog chansen att spela på hopptävlingen. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Penny Robertson ville också vara med och spela. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Niklas Arvidsson och Hasard vann fredagen kval över 1,35-hinder, men lyckades inte hålla sig kvar bland de tio som red finalen på lördagen.
Ridsport
Emmie Jansson och Maja 757 stod för en av två felfria finalrundor och slutade tvåa. Foto: Roland Thunholm

Eftersom det här var premiär finns en del saker att titta på. Till exempel regeln som säger att ryttaren var tvungen att välja den häst som placerade sig främst i kvalet.
– Vi lyssnar förstås på ryttarna och ser vad vi kan ändra på redan till nästa omgång och vad som eventuellt måste vänta till nästa säsong. För oss är det viktigt att ryttarna verkligen vill vara med och komma med sina bästa hästar, sa Jessica Ortiz Bergström från ATG.

Två felfria

Finalen hade tio startande ekipage men bara två av dem var felfria rutinerade veteranen Helena Persson och hennes trotjänare Bonzai H (SWB val f 2000 e Baloubet du Rouet-Caletto II, uppf Stuteri H, Bengt o Anita Johansson, äg Salio AB), Strömsholms Ridsportförening, och Emmie Jansson/Maja 757, Sportriders Hästsportförening. Helena Persson visade dock klassen och vann genom att vara ungefär 7,5 sekunder snabbare än Emmie Jansson.

Trea blev Åby Ridklubbs Sanna Lundin/Clara Belle som snabbast av de sex ekipagen med fyra fel.

Helena Persson fick 30 000 kronor för sin seger.

Hoppserien ATG Riders League ska ridas på tre platser under våren och är bara öppen för seniorer.

Samtliga resultat, Strömsholm

Mer om spel på hopptävlingar

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-